Adventi naptárak – Mesék karácsonyig

írta 2021. 11. 07.Mit, hogyan?0 hozzászólás

Karácsonyi mese című könyv borítója

Mesenaptár- amiért nálunk nem működik

Napi szinten olvasunk. Sokat. Vagy inkább rengeteget. Úgy vagyunk ezzel, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: sohasem lehet elég belőle. Kezdésnek rögtön ott van a 365 napra 365 mese és a Minden napra egy mese. Ha másból nem is, ezekből egy-egy rövidke történet biztosan van. Aztán jön mellé az aktuális kedvenc (most éppen Bojti Anna  A kék ajtó titka), amit cipelünk magunkkal mindenhová. Meg persze az örök kedvencek, amiből néha csak úgy jöhet egy-egy mikor kérik (Lackfi János Dombontúli sorozata, Marék Veronika Kippkopp és Boribon sorozatai….). A könyvtárból alkalmanként 3-3 könyvet engedélyezek nekik. Ott van még a BookRKids applikáció, ha én pont nem érek rá.
vonaton két plüss baba közt aA kék ajtó titka című könyv, ugyanez 2 kajla útlevéllel, sok-sok könyv gerince egy könyvespolcon

Ünnepek előtt mindig előkerülnek a szezonális könyvek, történetek. Húsvét előtt Tony Wolf Kisnyuszi Répásvölgyben a legnagyobb kedvenc. Most pedig lassan elővesszük Russel Punter és Philipp Webb Karácsonyi mesék című művét, amit még az akkor 3 éves nagylánynak vettem meg 2013-ban és azóta ez az adventi időszak legtöbbet olvasott mesekönyve nálunk. Lassan lapokra hullik, kívülről tudják az összes történetet, de akkor is csak ez kell. Mindig beszerzek mellé egy-egy újdonságot a frissen megjelent művek közül. Idén Marék Veronika Boribon Karácsonya a Mikulástól érkezik majd,  J. K. Rowling Karácsonyi malac című könyvét pedig a Csínytevő manóink hozzák magukkal november 28án.
téli mesekönyveink: Kippkopp a hóban, Annipanni hull a hó!, Igaz mese a Karácsonyról, Hópihe karácsony, Karácsonyi mesék
/Russel Punter-Philipp Webb – Karácsonyi mesék, Novum kiadó – Hópihe karácsony, Marék Veronika – Annipanni hull a hó!, Marék Veronika – Kippkopp a hóban, Lackfi János – Igaz mese a Karácsonyról/

Ilyenkor az intézményekben is aktuális téli, mikulásos, karácsonyi történeteket, verseket olvasnak.
Szóval nekem nem szimpatikus az ötlet, hogy még az adventi naptárban is csak ugyanilyen mesék legyenek. Ettől még másnál remekül működhet ez a fajta naptár is.

Hogyan lehet adventi mesenaptárad?

Irány a könyvesbolt!

 

24 történetes könyvek

Többféle mesenaptár könyvből válogathatsz, amikben 24 kis történet szerepel, esetleg kiegészítve egy-egy kézműves ötlettel. Némelyikben összekapcsolódnak a napi történetek és a végén egy kerek egésszé áll össze, de 24 egymástól független mese is lehet bennük. Ennél a megoldásnál arra vigyázz, hogy külföldi szerzők műveit fordítják magyarra, így ezekben a történetekben a Mikulás karácsony éjjelén hozza az ajándékokat.

Ezt a problémát megoldhatod, ha készítesz egy „nulladik napra” való történetet, amiben elmeséled a gyerkőcnek, hogy:
Mivel egyre több kisgyerek született a Földön, a Mikulás egy idő után belátta, hogy egyedül nem boldogul. Egyszerűen még az Ő varázserejével és szánjával is képtelenség volna mindenhová megérkezni egyetlen éj alatt. Ezért összehívta a varázslényeket: manókat, tündéreket, jó boszorkányokat és a teljes rokonságát, segítsenek megoldást találni. Végül abban maradtak, hogy néhány ország jó gyerekeinek más viszi az ajándékot, maga a Mikulás pedig nem mindenhová ugyanakkor érkezik. Így esett, hogy Magyarországon vagy éppen Ausztriában december 6-án jön, Angliában viszont karácsonykor. Olaszországban egy jó boszorkány, La Benfana visz ajándékot január 6-án, Spanyolországban ugyanekkor a 3 Napkeleti bölcs látogatja meg a gyermekeket. Oroszországban Fagy Apó (Gyed Moroz) és unokája, Hópelyhecske együtt keresik fel a házakat január elsején.

Ha elég szemfüles vagy, találhatsz azért magyar szerzőtől is, de ez ritka.
Igaz nem mesekönyv alakban, de van készen vásárolható adventi mesenaptár: keressétek Czirják Erika Adventi mesék című művét nyomtatott borítékos formában vagy hangoskönyvként, színezőkkel.

adventi mesenaptárak
/Alex T. Smith – A kisegér, aki elhozta a karácsonyt, Beatrix Potter – Nyúl Péter adventi kalendáriuma, Caroline Sander – Bori adventi kalendáriuma, Disney adventi mesekalendárium, H. Babarics Kitty – Karácsonyváró, Brigitte Weninger – 24 karácsonyi mese/

24 mesekönyv

Bizony, ilyen is van! Láttam már 24 becsomagolt könyvet egy zárt csoportban fotón, minden este másikat nyitnak ki. Anyuka hónapokig vadászta hozzá a könyveket használtan és újonnan egyaránt. Én felnőttként nagyon élveznék egy ilyen meglepetés, de gyerekeknek én úgy gondolom, ez már sok és anyagilag sem biztos, hogy megéri. Főleg ha esetleg mégsem tetszik az adott könyv a csemetének…
Ha mégis emellett döntenél, az egyesével becsomagolt könyveket feltornyozhatod: lehet belőle elrendezéstől és csomagolástól függően fenyő, rénszarvas vagy hóember akár.
Kisebb változatnak a sokfelé kapható apró Trixi könyveket tudnám elképzelni. 200 Ft körüli áron beszerezheted és rengeteg témában készültek. Találhatsz kifejezetten téli, adventi, karácsonyi részeket, találós kérdéseket, verses darabokat. Ezek akár díszes borítékban vagy egy zsákocskás naptár zsákjaiban is elférnek.
könyvek fenyő formában elrendezve síkban, térben, polcon

Internetről válogatva
Más tollával…

Többféle, anyukák által készre szerkesztett mesenaptár is található az interneten, facebook csoportokban minimális kereséssel. Ezeket azért nem kedvelem, mert sokszor hiányzik a szerző a történetek mellől vagy éppen túl sok benne a szomorú / semmitmondó mese, esetleg rosszul szerkesztett (felesleges papírpazarlás). Az is megeshet, hogy jónak tűnik első ránézésre minden szempontból és csak akkor jössz rá, hogy felolvasva még egy perc sincs, mikor már késő…
Mielőtt ilyet kinyomtatnál, mindenképp olvasd végig mind a 24 történetet, így időben kiderül, ha túl rövid vagy valamiért nem tetszik a mese.

Saját válogatás

Sokféle téli témájú verset, mesét is megtalálhatsz ugyanígy vagy fénymásolhatsz könyvekből. Ezeket összegyűjtve, szerkesztve majd nyomtatva saját, egyedi verziót készíthetsz azokból a mesékből, amik biztosan tetszeni fognak a gyerkőcnek. Spiráloztathatod könyv formában, teheted kis borítékokba vagy tekercsként, szalaggal átkötve. Készíthetsz mellé a mesékhez kapcsolódó színezőket, játékos feladatokat vagy egy-egy apró tárgyat is.

könyvek gerincei

Családi mese
Emlékeztek arra, amikor januárban….?

Ha már mesenaptár, akkor vitathatatlanul ez a kedvencem belőle. Igaz, jóval több időt és energiát igényel, mint a többi. Lehet, hogy idén már nem tudod megvalósítani, de jövőre még bevetheted.
A legkönnyebb ezt úgy megoldani, ha elkezded decemberben és folytatod a következő év novemberéig: minden hónapban feljegyzel 2-3 eseményt, történetet ami Veletek esett meg, érdekes, vicces vagy bármiért fontos Nektek. Célszerű havonta mesealakba önteni, ahol a főszereplők Ti vagytok. Aztán november végén ezekből készíted el a mesenaptáratokat. Nagyon személyes és klassz visszaemlékezni ilyen formában az előző évetekre.
Ha nem készültél előre, megpróbálkozhatsz a visszaemlékezéssel is: pörgesd végig az elmúlt 12 hónap fotóit, ez segít felidézni, mi is történt veletek akkoriban. Ugyanúgy válassz ki havonta 2-3 dolgot, akár a fotót is kinyomtathatod hozzá, majd írj belőle rövidke történetet.
Tudom, sokan úgy gondoljátok, nektek ez nem menne, de egyszerűen, gyereknyelven megfogalmazva nem is olyan nehéz és a piciknek mindennél jobban fog tetszeni az a mese, ami Rólatok szól.

Régi idők karácsonya

Gyűjthetsz családban keringő anekdotákat, sztorikat régebbi karácsonyokról és készülhet ezekből a mesenaptár. Hogyan lett mégis boldog a háború utáni szegényes ünnep? Miért dőlt el a karácsonyfa 2000-ben? A legrondább karácsonyfadísz története? Hogyan ünnepeltetek, mikor még csak ketten voltatok?  Biztosan akad Nálatok is több ilyen história….

Az adventi naptárakat bemutató sorozat további részei:

Apróságokat rejtő naptárak

Élmények, programok

Játékos advent

Visszaszámlálós naptárak

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten