Adventi naptárak – Visszaszámlálás

írta 2020. 11. 15.Mit, hogyan?0 hozzászólás

piros alapon fakockákon 01 DEC felirat, alatta visszaszámolós naptárak

Eddig volt már cikk az apró ajándékokat rejtő naptárakról és az élményekkel, programokkal teli változatról. Ma a visszaszámlálós, pusztán a várakozás öröméért készített adventi kalendáriumokat nézzük végig. Ezek azok a naptárak, amik nem rejtenek ajándékot vagy programot, csak valami elkészül a 24 nap alatt vagy valaki eljut egyik helyről a másikra például.

Bővülő, épülő naptárak

A legnépszerűbb talán ezek közül a filc vagy karton fenyő forma, amire naponta egy-egy dísz kerül fel tépőzár, gombok vagy gyurmaragasztó segítségével, így Szentestére elkészül a karácsonyfa feldíszítve. De van olyan fajtája is, ahol a betlehem áll üresen első nap a képen és napról-napra belekerülnek az emberek, állatok, utoljára a kis Jézus. A betlehemes készülhet úgy is, hogy egy valódi fa vagy papír betlehemet készítetek el (minden nap egy-egy szereplő vagy tárgy kerül bele)

filc naptár betlehemmel, szereplők, állatok kerülnek fel minden nap, filc karácsonyfa alatta zsebekkel, ezekből kerül fel minden nap egy-egy filc dísz a fára

Lépegetős naptárak

Készülhet olyan visszaszámolós naptár is, ahol valaki (Mikulás, a Szent család, egy karácsonyi vonat, rénszarvasszán) 24 lépésben eljut valahonnan valahova. Mondjuk ha a Mikulást várjátok Karácsonykor, akkor lépkedhet ő a házig vagy kéményen lefelé a kandallóig, szánnal a világ körül, az ajándékgyárban a szánig stb. Ha Karácsonyi angyalok vagy a Kisjézus hozza az ajándékot, akkor angyalkák a felhőktől a karácsonyfáig, de akár a 3 király is haladhat a jászol felé.

lego naptár mikulás halad a ház felé, filc naptáron teve halad betlehembe, kéményen ereszkedik a kandallóig a mikulás

Ezt a változatot nem muszáj falra tenni, ha van elég helyetek egy komódon vagy egy nyugisabb helyen a földön, akkor elkészíthetitek ott is, például én gyors ötletként a fa vonatsíneket raktam össze. 24 sínelem, a kislány elindul vonattal az állomásról, minden nap egy-egy sínnel előrébb kerül s utolsó napra odaér a karácsonyfához. Nyilván köré több dekor, műhó, akár házak, mécsesek is kerülhetnek, ez csak gyors ihletadó fotóhoz készült.

24 darabból álló fa sínpálya, rajta mozdony kislánnyal, a pálya végén karácsonyfa

Vágós-ragasztós naptárak

Aztán itt van még a Mikulás szakálla. Az egyik fajtán számozott kis körök vannak, ide kell naponta egy-egy vattapamacsot felragasztani. Esetleg vághatjátok is a szakállt (centi helyett). Vagy tekergethetitek a hóember répaorrát. De ezeket tovább gondolva készíthettek saját, egyedi változatokat: fenyőre lehet színes vattapamacsokat, papírdíszeket tenni, dekorálhattok nagy méretű karton mézeskalácsfigurát, vágni lehet karácsonyi manó vagy mikulás kezében az ajándéklistát. Órához hasonló változatban lehet akár karácsonyi manó szájában cukorpálca is.

mikulás szakállára kell vattapamacsokat ragasztani, mikulás szakállából kell minden nap vágni, hóember répaorrát kell a megfelelő napra állítani

Bármelyiket válasszátok is, biztosan örömteli lesz vele a várakozás.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten