Száz liba egy sorban

írta 2020. 11. 05.Kreatív ötletek0 hozzászólás

1 papír gúnár és 100 vattapamacs liba egy sorban

Közeleg a Márton-nap, ilyenkor mindenhol akarva-akaratlanul is lámpásokba és libákba botlunk. Előkerülnek persze a libás dalok is, meg velük együtt sok kérdés. Emlegetnek libát, ludat, gúnárt. Ti tudjátok, melyik micsoda?

házilúd ismertebb nevén liba, kép egy tojóról, egy kislibáról és egy gúnárról

Szóval minden gúnár lúd, de nem minden lúd gúnár. Gúnár is lehet fehér, csak így jobban látják a gyerekek a különbséget. A libanyájakat régen libapásztorok vigyázták, terelgették. Ők általában 8-10 éves gyerekek (főleg lányok) voltak. Több mesében is fontos szerepet játszanak a ludak, gondoljunk csak például Nils Holgerssonra és az ő Márton lúdjára, Ludas Matyira, vagy az egyik gyerekkori kedvencemre, Gedeonra, aki egy gőgös gúnár.

A kis libás kitérő után kanyarodjunk is vissza a dalokhoz. Akadnak énekek, dalok, versikék amit jobban szeretnek a lányok és többször is újra kell hallgatni őket. Az egyik ilyen nagy kedvenc a Száz liba egy sorban című dal. Erről a dalról van szó:

Mivel sokszor eljátszunk egy-egy mesét vagy éneket bábokkal vagy épp plüssökkel, kértek is száz libát. Gondoltam alkut kötök: csinálok egy nagyobb gúnárt a sor elejére, mellé 4 tojót, a maradék kilencvenötöt meg odaképzeljük. Persze nem fogadták el az ajánlatot, kitartottak amellett, hogy nekik száz igazi kell.
Mondtam nekik, kis időre lesz szükségem, hogy ezt kitaláljam. Azt biztosan tudtam, hogy nem fogok ennyi jószágot nyomtatni, vagdosni. Plusz akkor még talp is kell nekik, hogy álljanak. Ráadásul, hogy fognak ennyien menni egy sorban?!
Nézegettem a készleteimet, miből lehet sok liba egyszerűbben. Tudtam, nem kell tökéletes liba formának lennie, elég valami, ami fehér és sok van belőle. És akkor megláttam egy kis vattapamacsot. Onnantól gyorsan ment a dolog.

Kellékek:

  • cérna
  • 100 db-os vattapamacs csomag
  • fekete és narancs filctoll

Elkészítés:

  1. Fűzz fel 99 vattapamacsot egy hosszú szál hímzőfonalra vagy gobelin képekhez használt 6szálas fonalra (sima vékony cérna könnyen szakad, elforog, elcsúszkál rajta a pamacs)
  2. Mindegyiknek pamacsnak húzd meg picit a 2 oldalát: ettől kicsit kilapulnak, hosszúkásabb lesz az alakjuk. Ahogy a mutató – és hüvelykujjad közé fogva meghúzod a pamacsot kétfelé, az ujjaid közt kilapult részeiből lesz a fej és a farok.
  3. Rajzolj nekik fekete filccel pötty szemeket
  4. Naranccsal pici csőrt és a pamacs aljára 2 lábat

egy kosárban 100 vattapamacs, vattapamacsok cérnára fűzve, pamacsok kissé kilapítva, felfűzfe, felének már van szeme, csőre, lába, másik felének csak szeme, 100 felfűzött vattapamacs liba

Én részletenként készítettem, 3x mentem végig a soron, miután felfűztem őket. Első körben meghúzkodtam, kicsit lapítottam a pamacsokat. Utána fekete filccel szemet kaptak, legvégül az utolsó körben lábat és csőrt. Egy gúnár azért készült a sor elejére. Ehhez nyomtassátok ki a sablont, ragasszátok hurkapálcára vagy szívószálra és indulhatnak is a libák a tóra, rétre, tarlóra.

Gúnár sablon

Csoportnál is használható, a kész libasor ugyanis 3 és fél méter hosszú lett. A lányok ketten is jól eljátszanak vele, egyik fogja a gúnárt, másik az utolsó tojót és menetelnek körbe a szobába, lépnek egyet előre, egyet hátra a dal szövege szerint és élvezik, hogy száz liba tekereg köztük. Ekkora libanyáj mellé már libapásztor is kell, így most az én két libapásztorlánykám zöld papírból füvet vagdos megetetni a nyájat….

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten