Eső után…pocsolya

írta 2024. 06. 11.Kreatív ötletek0 hozzászólás

sárga gumicsizmás lábak pocsolyában

Csepp, csepp, csepereg…

Vagy éppen szemerkél, esik, szakad, zuhog, ömlik az eső. Amikor nagyon hűvös van vagy dörög, villámlik, viharos az időjárás, akkor jobb a lakásban maradni. Benti ötletekből rengeteget összegyűjtöttem még a Covid lezárások idején borús napokra. Ezeket itt találjátok.

Viszont van olyan is, hogy csak kis nyári zápor, frissítő tavaszi vagy kora őszi szitáló eső esik. Ilyenkor pedig nem is kérdés, hogy kimenjünk-e játszani. Úgy tartja a népi bölcsesség, hogy nincs rossz idő, csak rossz ruházat. Manapság pedig ez egy könnyen kivédhető dolog: többféle gumicsizma, ezernyi esőköpeny, piciknek esőoverál kapható. Nyáron a nagy melegben még ennyi előkészület sem kell, olyankor lehet papucsban, vízicipőben vagy mezítláb is pocsolyázni vagy vékony esőkabátban szaladgálni a hulló vízcseppek között.
Mikor esőben játszunk, sosem megyünk messzire, csak a ház elé / udvarba. Így akkor sincs gond, ha hirtelen rosszabbra fordul az idő és a móka végén is percek alatt beérünk mosakodni, száraz ruhát húzni.

De mihez kezdjünk kint az esőben vagy közvetlenül eső után, mikor még minden vizes?

Érzékelés

A külvilágból és a testünkből érkező különböző ingereket nem minden ember dolgozza fel egyformán. Ezért van az például, hogy más ételek ízlenek, más hőmérsékleten kezdünk el fázni vagy más hangokat tartunk zavarónak. Az érzékszerveink segíthetnek az eső felfedezésében. A gyerekek szeretik nézni, hallgatni, érezni és szagolni az esőt. Sokan meg is kóstolják, ezt viszont én nem tartom annyira jó ötletnek, főleg egy szennyezett levegőjű nagyvárosban. Viszont a hallást, tapintást, szaglást és látást nyugodtan használhatjuk.

  • Keressetek különböző anyagú tárgyakat és hallgassátok, melyiken milyen hangja van az esőnek. Milyen, ahol tócsába hullik, milyen egy nagy levélen? Hol hallani csobogást? (ereszcsatorna, lefolyó, csatornafedél)
  • Nyújtsa ki a karját maga elé vagy mellé és érezze az esőcseppeket a tenyerén (melegben az egész karján). Milyen érzés? Csikis, szúrós, simogató?
  • Szimatoljatok! Milyen az illata az esőnek, a frissen megázott földnek, növényeknek?
  • Nézzétek az esőt! Milyen cseppek potyognak? Picik vagy nagy, kövér cseppek? Lassan csepereg vagy gyorsan esik? Milyen az esőfelhő? Összefüggő nagy szürkeség, kisebb-nagyobb sötét felhők? Lehet-e valahol szivárvány?

Pocsolyázás

Minden gyerek ösztönösen vonzódik a tócsákhoz, pocsolyákhoz. Gyakran azonban muszáj őket kikerülni, átlépni, mert éppen sietünk valahová és szeretnénk, ha nem csurom vizesen, sárpöttyösen érkeznénk meg, vagy csak nagyon sokára érnénk haza, hogy száraz ruhát adhassunk rá. Viszont amikor van rá lehetőség, akkor engedjük felfedezni őket.

A lányaim szeretnek beleugrani, megpróbálják átugrani, figyelik az esőcsepp által keltett hullámokat, megmentik fűszálakkal, botokkal a véletlenül beleesett rovarokat. Ha olyan helyen vannak a tócsák, megpróbálják egyikből a másikba átterelni a vizet, hogy egy nagy pocsolya legyen.

Ha pedig már épphogy csepeg vagy el is állt az eső, lehet aszfaltkrétával tócsákba festeni, levélcsónakot terelgetni, hullámokat kelteni beledobva valamit (követ pl).

Amikor pedig felszárad a járda/térkő, akkor szoktunk nyomokat hagyni a pocsolyán járgányokkal (kismotor, roller, bicikli) vagy kisautókkal átgurulva, átsétálva (különböző talpminták), tárgyakat belemártva lenyomatokat készíteni (falevél), festeni belőle különböző ecsetekkel (valódi ecset, tujaágacska, szivacs stb).
Erdőben sétálva pedig napokkal az eső után is találhattok pocsolyákat. Ezek pedig még különlegesebbek, hiszen addigra már élettel teltek meg. Gryllus Vilmos Biciklizős lemezéről az Erdei pocsolya című számból azt is megtudhatjátok, kik élnek benne.

Sarazás

Bizony, az esővel szinte mindig együtt jár a sár is. Elég egy lefedetlenül maradt homokozó, egy kis földes utacska, ösvény vagy egy picike kopasz folt az udvar gyepén. Nálunk ez a legnagyobb kedvenc, ez mindig hosszú program. Van külön sarazós ruha, ami már menthetetlenül sárfoltos maradt, az esőruháról, gumicsizmáról pedig könnyű lemosni a koszt.

Készülnek sársütik, levesek, szobrok. Szeretnek csak úgy tapicskolni benne hol kézzel, hol lábbal. Épülhet sár-vár, pici sáros várárokkal.

Az esőre sokan rossz dologként tekintenek, pedig lehet mókás, vidám is egy esős nap. Mivel a lányok icipici koruk óta rendszeresen jó dolognak élték meg az esőt, most kisiskolásként sem okoz gondot, ha éppen esőben kell iskolába vagy kirándulni menni. Nemsokára pedig megmutatom azt is, mi mindent lehet picit nagyobbakkal megfigyelni csapadékos időben.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten