Aszfaltkréta eső után

írta 2023. 08. 05.Kreatív ötletek0 hozzászólás

tócsa mellett 6 kupac színes krétapor egy műanyag doboztetőre tett a/4es fehér lapon

Az aszfaltkrétázás az esetek legnagyobb részében mindenkinek csak akkor jut eszébe, amikor száraz idő van. Pedig krétázni eső után is ugyanolyan jól lehet, mint napos időben. Ha már nem esik, de még vizes a járda, a térkő, esetleg egy-egy pocsolya is akad, akkor ideje elővenni a gumicsizmát (nyáron melegben strandpapucsot) és az aszfaltkrétákat.
Előre szólok, minden itt következő ötlet maszatolós, koszolós, „játszósruha” erősen ajánlott hozzá. Utána pedig alapos kézmosás / zuhany / fürdés.

.Jöhet a móka!

Ahogy azt bizonyára sokan tudjátok, a vizes kréta élénkebb, erőteljesebb színt hagy, mint a száraz. Eső után nem kell beáztatni a krétákat: a vizes felületen a legolcsóbb, leghalványabb krétával is jól lehet alkotni.

pillangó rajz fele száraz felületen halványan, fele vizes térkövön erőteljesebben

Tócsák

Az eső utáni tócsákban nem csak ugrálni vagy falevél-csónakot úsztatni lehet. Ilyenkor elővehetitek a maradék krétadarabkákat, krétaforgácsot, krétaport.

Szórt képek

Krétareszelékkel megpróbálhattok szórással képeket, rajzokat alkotni a tócsa aljára. Nem is olyan könnyű feladat, mint elsőre látszik. Mikor a pocsolya felszárad, egyszerűen csak le kell seperni a darabkákat vagy szét is lehet nyomkodni azokat még a vízben.
krétaforgácsból szórt virág forma egy tócsa alján

Tócsafestés

Krétaporral festeni lehet. Készülhet simán színes pocsolya, lehet a cél a színkeverés is. Szórjátok a port a tócsába, várjatok pár másodpercet, míg lesüllyed kicsit. Bátrabbak ujjal, kevésbé bátrak bottal  kevergethetik, csodálatos színkavalkád alakulhat ki így. Váltogassátok a por mennyiségét: két ujjal csippentve keveset szórni, marokból csorgatni, egész kupacot beleönteni stb. Eszközökkel még érdekesebbé tehetitek: kanál, tölcsér, pipetta, vízimalom stb. segítségével sokféleképp lehet hozzá krétaport vagy éppen még tiszta vizet adagolni.
Lehet mellé bármilyen mesét, szerepjátékot kapcsolni. Nálunk volt már unikornisoknak varázsfelhő, kevert varázsló bájitalt és a tündérek is fürödtek már pink-lila tündértóban.
pocsolyába szórt krétapor, mellette ugyanez elkeverve
három gyerekkéz krétaport kever el egy tócsában

A krétafesték is előkerülhet ilyenkor, nagy ecsettel érdekes mintázatokat, vonalakat, formákat lehet vele festeni a pocsolyákban. Az ecsetre ragaszthattok laminált rajzokat, vízálló matricát, kis figurákat, úgy még látványosabb, hogyan húzza a „füstöt” maga után egy rakéta, versenyautó, hogy varázsol egy tündér vagy folyik a festék egy palackból. (Ehhez laminálható sablonok holnap a facebook-oldalunkon)
gyerekkéz ecsettel kék vonalat húz egy pocsolyában

Taposs színes tócsát!

Az egészben hagyott, nagyobb törött krétadarabokat is ilyenkor szoktuk elhasználni. Jó időben nyári zápor után mezítláb és fürdőruhában, hűvösebb időben esőköpenyben gumicsizmával lehet krétadarabokat taposni a vízben. Az eredmény ugyanaz lesz, mint a krétaporos tócsafestésnél, csak ezt jobban szokták élvezni. Mezítláb csak olyan helyen próbáljátok ki, amit jól ismertek és tudjátok, hogy biztonságos. Tehettek egymás mellé több színt is, aztán lehet színes tócsában ugrálni, falevél-csónakot úsztatni rajta.
zöld krétadarabka egy tócsában, mellette ugyanerre a darabra rálép egy láb.

Ha éppen nem esik az eső, de ilyesmit játszanának, akkor slaggal vagy vödörrel szoktunk tócsákat készíteni hozzá. Ez főleg nyáron fordul elő, ilyenkor a meleg miatt többször van vizes, pancsolós, jeges játékokra szükség.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten