3 ötlet, ha sok otthon a makk

írta 2020. 10. 10.Kreatív ötletek0 hozzászólás

makkok közelről

Amikor már nem győzöd kerülgetni a makkokat a lakásban, ideje kezdeni velük valamit. A legegyszerűbb, ha a megfelelő előkészítés után egyszerűen lelakkozod őket és megtöltesz velük egy szép vázát, üveget. Csak ez nem túl izgalmas, a gyerekeknek meg főleg nem szórakoztató.

Az első ötlet főleg a lányos szülőknek kedvez, de kisfiúkkal is belevághattok az elkészítésbe, biztos akad egy kislány akinek ajándékba adhatja (unokatesó, csoporttárs?)

 

Tudtátok, hogy a makkból csinos nyaklánc – vagy rövidebb gumiszalaggal karkötő – készülhet?

Makknyaklánc

makknyaklánc elkészítésének kellékei: makk, kupacs, fúró, ragasztópisztoly, kalapgumi, fedőlakk, csillámpor

Elkészítés:

 1. tegyél egy vágódeszkát vagy faszeletet a kupacs alá, majd a szára mellett mindkét oldalon fúrj rá egy-egy lyukat
  makk kupacs átfúrása
 2. fűzd át a 40 centiméter hosszú kalapgumit a lyukakon, csomózd össze a végét
  makk kupacson kalapgumi átfűzése
 3. ragaszd bele a makkot a kupacsba. A ragasztót a makkra nyomd és várj vele pár másodpercet mielőtt a kupacsba illeszted, mert ha túl forró a ragasztó, elszakadhat a gumi.
 4. ezeket ismételd annyiszor, amennyi nyakláncot szeretnél
 5. miután készen vannak az alapok, öntsél csillámport egy tálkába (mélyebb, széles legyen, hogy a makkot kényelmesen bele tudd forgatni)
 6. a makkokat kend be körben vékonyan hobbiragasztóval
 7. forgasd a csillámporba, majd felakasztva hagyd száradni fél órátmakk ragasztóval bekenése, csillámporba forgatása
 8. fújd vagy kend le lakkal a kész makkokat, újra hagyd száradni nagyjából fél órát

Amint teljesen megszáradt máris hordható. Csillámpor helyett simán akrilfestékkel  is festhetitek a makkokat, de természetes formájában csak lakkozva is jól mutat.

kész makknyaklánc faszeleten fotózva

 

A következő ötlet egy játék lesz, azaz mindjárt három, amiket összekapcsolva sorozatban is játszhattok.

Mókusos játékok

A gyerekek először is mókusokká válnak és elkezdenek télire makkokat gyűjteni. Lássuk, mire lesz szükség.

Kellékek – első játékrész 

 • papír festőszalag (jó ha van több szélességben)
 • makkok
 • papír levelek (opcionális)

Elkészítés – első játékrész

Keress egy tágasabb helyet (mi feltekertük a szőnyeget a nappaliban). A festőszalagból alakítsd ki a fa törzsét, ágait. (ne aggódj, nyom nélkül eltávolítható) Díszítheted egy-egy levéllel is. Utána helyezd el az ágak mellett a makkokat.  6-10 makk/gyerek elég, mert meg fogja unni, ha sokkal többet kell felszedni ugyanúgy.
Innentől úgy játszotok, ahogy szeretnétek, a lényeg annyi, hogy menjen végig a törzsön, ágakon anélkül, hogy lelépne (azaz a mókus leesne a fáról), aztán vegyen fel egy makkot és vigye le a fáról. Ha lelép, újra kezdheti. Ha több gyerekkel játszotok, egyszerre csak egy mókus legyen a fán, sorban menjenek egymás után
festőszalagból földre ragasztott fáról makkszedés

 • ha még kicsik, elég ha végigmegy, felismeri melyik a makk és leviszi vagy színesre festett makkokat használsz és megkéred, hozzon le 1 pirosat, nagyobbaknál akár mérhetitek az időt is.
 • ha az ujjakat ügyesítenétek (finommotorika) felveheti nagy csipesszel, fordított kanállal (ha összenyomod kinyílik, míg egy csipesz pont záródik) és azzal kell levinnie
 • ha a bal-jobb irányok megjegyzése, tudatosítása a cél, az ágak bal oldalára pirosra festett makkokat tegyetek, jobbra a natúr barnát, mondhatjátok, hogy most az ág bal oldaláról hozzon makkot…
 • ha számlálást gyakorolnátok, kérdd meg, hogy x db makkot szedjen
 • ha a testközépvonal átlépése a cél, akkor az ágak bal oldaláról jobb kézzel, jobb oldalról bal kézzel vegye fel a makkot

 

 

Miután sok makkot gyűjtött a kismókus, ideje elindulni a téli raktárhoz. Igen ám, de egy széles folyó állja útját. A csúszós köveken ő maga át tud ugrálni, de nem tudja átkelés közben kézben cipelni a makkjait. Ezért úgy dönt, tutajt épít a makkoknak, pont talált egy elhagyott, hosszú kötelet.

Kellékek – második játékrész

 • cipősdoboz teteje
 • barna festék
 • 1,5-2 méter hosszú kötél, madzag vagy fonal
 • wc papír guriga vagy más papírhenger
 • színes lap vagy festék
 • az előző részben begyűjtött makkok

Elkészítés – második játékrész

 1. a cipősdoboz tetejét fesd le barnára – ez lesz a tutaj. Elég az oldalát, belsejét és nem kell tökéletesre, a fa sem egyenletes.
 2. utána az egyik rövid oldalának a közepére készíts egy lyukat
 3. a papírhengeredet fesd le vagy vond be színes lappal
 4. az egyik felén középen lyukaszd ki
 5. fűzd bele a méretre vágott köteled egyik végét, köss rá 2-3 csomót, hogy ne tudjon kicsúszni
 6. a köteled másik végét kösd a tutajhoz (fűzd át az elkészített lyukon)

cipősdoboz tetejéből tutaj készítése
Most a kismókus(gyerek)  üljön le a folyó partján (lehet leterített fürdőlepedő, nagy barna csomagolópapír, szőnyeg), a makkokat tedd a tutajba és tekerje fel a kötelet a gurigára, hogy átjuttassa magához. Lehet mérni az időt, lehet versenyezni, az is lehet, hogy egy körben csak 3 makkot vihet. Variáld úgy, ahogy nektek a legjobb.

kislány cipősdoboz tetejéből készített tutajon makkokat húz át a szőnyegen

 

 

Amikor átért az összes makk és a mókus biztonságban elásta őket, észrevesz egy újabb tölgyfát. Mászni viszont már nincs sok kedve, nem szeretné megint egyesével levinni a sok finom falatot. Kitalálja hát, hogy ágakból makkcsúszdát épít, a raktár pedig pont a fa alatt lesz.

Kellékek – harmadik játékrész

 • kisebb doboz
 • néhány papírhenger
 • olló
 • festőszalag
 • makkok

Elkészítés:

Keress egy megfelelő, egyenes felületet, ahol kb 110 cm magas és 50-80 cm széles üres helyed van (mi a nagyszekrény oldalát használtuk, de jó lehet ajtó is). A papírhengerek egy részét vágd hosszában félbe, párat hagyj meg csőnek. Jelöld ki a fa tetejét (innen indulnak a makkok), tedd le alulra a dobozt és kezdj el egy golyópályához hasonlót építeni a kettő közt a makkoknak. Kisebbekkel csinálhatod együtt, jó móka megtervezni, elkészíteni, merre jusson fentről a dobozba (raktárba) a makk. Ha nagyobb a gyerkőc néhány elemet csak tervezz bele, de ne ragaszd fel, utána ő megkeresheti, hova való és felteheti saját maga. A papírszalagot könnyű tépni, ha mégsem menne, használhat ollót vagy darabold te és add neki. Utána küldjétek le az összes makkot. Nem lesz művészi a végeredmény, ennek ellenére teljesen működőképes és a gyerekeknek tetszeni fog. Mást is megpróbálhat lecsúsztatni, rájöhet mi fér bele, mi nem, mik gurulnak jól és mi akad meg….

papírhengerekből épített pálya, amin makkok csúsznak lefelé

 

 

Miután ennyit pakolgatták a makkokat, igazi kismókusnak érezhetik magukat a gyerekek. Érdekességképpen elárulhatjátok nekik (persze csak ha nem tudják még) hogy a mókusok is fészekben élnek, csak a hideg, szeles, esős időben húzódnak be elhagyott odúkba. Aztán mikor eljön a lefekvés ideje, jöhet egy-két mókusos mese lezárásként. Tersánszky Jenő Misi mókusa mindig valami kalandba keveredik, Beatrix Potter Bikkmakk mókusa is igazán aranyos vagy ott van például Melanie Watt Cidrimókusa, aki  mindentől retteg először, aztán egyre bátrabb lesz.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten