Dekoráljunk makkal!

írta 2020. 10. 14.Dekoráció0 hozzászólás

makkokból álló keretben két kép, egyiken makk girland, másikon makkból készített fácska

Ti hányféle makkot gyűjtöttetek idén?
Gondolom a gyerekeknek minden fára, amiről makk hullik, egyszerűen ti is azt mondjátok, tölgy, Eddig nálunk is ez volt a megszokott, de idén már 6 évesek a lányaim és feltűnt nekik, hogy nem egyformák a makkok. Pontosabban ezt már régebben is észrevették, csak ezidáig elég volt annyi, hogy a gyerekek sem egyformák, makkból is sokféle van. Most viszont többet akartak tudni, így – mint Mehemed a teheneket – megszámoltuk a tölgyeket. Európában 23 faj honos, többségük örökzöld és a mediterrán vidéken él. Hazánkban pedig 5 faj terjedt el (4 őshonos és 1 import): kocsányos tölgy, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy, csertölgy és a vörös tölgy. Hát ezért tudunk ilyen sokféle alakú, különböző kupacsú makkot szedni, amikből aztán a megfelelő előkészítés után játék lehet vagy sokféle dekoráció készülhet.

Utóbbihoz mutatok most két ötletet.

Makk-fa

Ez egy aprócska cserépben, fahéjrúd-törzsön álló fácska, aminek a lombját egész makkok vagy éppenséggel csak kupacsok, netán kopasz makkok alkotják. Jól mutat az ablakpárkányon, komódon, polcon. Bármilyen legyen is az otthonod stílusa, a kiegészítőkkel, színekkel variálva könnyen hozzá igazíthatod.

Ezeket szerezd be, mielőtt elkezded:

Makk dekorációs fa kellékei, apró cserép, ragasztópisztoly, fahéjrúd, papírzsebkendő, fonal, gyurma

Elkészítés:

 1. Először készítsed el a gömböt: egy papírzsebkendőt (vagy egy darab újságpapírt) gyűrj össze, hajtsd ki, egy csepp ragasztóval rögzítsed rajta a fonalat, majd gyűrd újra össze.
  zsebkendőt gyűrd össze, hajtsd ki, ragaszd rá a fonal végét majd gyűrd újra össze
 2. Tekerd folyamatosan forgatva addig, míg 3-4 cm átmérőjű gömb nem lesz. Ha készen van, ragaszd a fahéjrúd végére
  tekerd folyamatosan forgatva a fonalat míg 3-4 cm-s gömb nem lesz
 3. A cserép aljába nyomkodj gyurmát (jó só-liszt gyurma vagy bolti kész is), fúrj bele lyukat az ujjaddal. A lyukba folyass ragasztót és állítsad bele a fahéjrudat.
  az apró cserépbe tegyél gyurmát, fúrj bele lyukat az ujjaddal, nyomj bele ragasztót és állítsad bele a fahéjrudat
 4. jöhet a kreatív rész: borítsad be a gömbödet egész makkokkal, csak kupacsokkal vagy vegyesen, ahogy szeretnéd. (mindig a gömb tetején kezdd el). A makkok közti túl nagy réseket kitöltheted gyönggyel, apró gombbal, pompomokkal, dekorgumi-levelekkel (vagy ami neked tetszik)
 5. a végén lakkozd le és hagyd megszáradni
 6. a cserepet is dekorálhatod, raffiával, csipkeszalaggal, vagy csak egy-egy ráragasztott kupaccsal, helykitöltőnek használt akármivel.

makkból készült dekorációs fák

Persze ha nincs kedved fonalat gombolyítani, használhatsz mást is alapnak: krepp papírral burkolt polisztirol gömböt vagy pingponglabdát. A lényeg, hogy kicsi és könnyű legyen. Ezek pedig régebbiek, de így látszik, hogy sokféle fácska lehet belőle attól függően a makk melyik részét használod és milyen kiegészítők kerülnek mellé:

kész dekorációs makkból készült fácskák


Makk-girland

A következő egyszerre egyszerű és mégis nehezebben megvalósítható ötlet. Találkozhattatok már ilyesmi makkokból készített füzérrel máshol is, ránézésre könnyű, csak fel kell fűzni a makkot. Valóban, csakhogy átfúrt makkot ritkán kapni a boltban, pláne nem terem a fa alatt (a kukacok ugyan lyukacsosra rágják, de most nem erre van szükség). Ebből következik, hogy Neked kell kifúrni őket. Az összeset, egyesével. A girland meg úgy szép, ha hosszú, vagyis sok-sok makkra lesz szükség.
Mielőtt teljesen elmenne a kedved az egésztől elmondanám, hogy gyorsan rá lehet érezni a makkfúrásra, a végeredmény miatt pedig nagyon is megéri elkezdeni.

Lássuk, mire lesz szükséged:

makk girland kellékei, fúró, faszelet, makkok, kalapgumi, nagyszemű gyöngy, fahéjrudak

Elkészítés:

 1. Tegyél a makk alá régi vágódeszkát, faszeletet. Fúrj lyukat az egyik oldalán közvetlenül a kupacs alatt, majd fordítsad meg a makkot és a szemközti oldalán is tedd ugyanezt. Ellenőrizd, hogy átlátsz-e a lyukon, ha nem, igazítsad meg. Ha megoldható, ezt a szabadban, kertben, erkélyen végezd és teríts alá papírt, szemeteszsákot mert sok lesz a forgács, por.
  A makkot felkaphatja, ellőheti a fúrófej! Viselj védőszemüveget, gyerek ne legyen a közelben. A makkot fogóval tartsad, mert könnyen leugrik a fúrófej!

  makk fúrása, tartsd fogóval a makkot, kis fúrófejjel fúrd át közvetlenül a kupacs alatt
 2. A kalapgumi végén hagyj el 10-15 cm-t, majd köss rá egy gyöngyszemet (így könnyebb utána felakasztani). Fűzz a gumira tetszőleges sorrendben gyöngyöt, makkot.makk girland fűzése kalapgumira, tetszőleges sorrendben átfúrt makk, gyöngy, fahéjrúd
 3.  Ha nagyobb (5-6 éves) a gyerek, ezt nyugodtan megteheti ő is, kitalálhat saját sormintát. Variálhatjátok nagy fa gyöngyökkel, egy-egy fahéjrúddal, apró dekorgumi levelekkel, kicsi – szintén átfúrt – tobozzal is akár.
  makk girlandot fűző kisgyerek, előtte gyöngy, fahéj, makkok

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten