6+1 tuti tipp az őszi termések előkészítéséhez

írta 2020. 09. 21.Mit, hogyan?0 hozzászólás

őszi termések, toboz, makk, dió, vadgesztenye, mogyoró

Toboz, makk, vadgesztenye, dió? Más őszi termés?

Ugye szeptember-október környékén a te táskádban, zsebedben is akad néhány? A gyerekek amúgy is szeretnek mindenféle kincset (kavicsot, csigaházat) hazavinni, ilyenkor meg kifejezetten kérik az oviban-suliban alkotáshoz, rajzra, technikára, de otthoni kreatív játékokhoz is kiváló alapanyag és sokféle dekoráció készülhet belőlük.

Ha már kipipáltad a bakancslistán az őszi erdőlátogatást vagy elsétáltál a közeli vadgesztenye-és tölgyfákhoz terméseket gyűjteni, hazaérve valószínűleg te is rájöttél, hogy a poros, sáros, gyantás, sérült darabok eredeti állapotukban nem használhatóak semmire.

Ne aggódj, van megoldás, mutatjuk:

 1. A nagyon hiányos, kilapult, lyukas, repedt darabokat nyugodtan dobd ki!
  A többit zuhanyoztasd le vagy öblítsed át a kerti csapnál. Ezzel eltávolítod a nagyobb szennyeződéseket, sárdarabokat.
 2. Áztasd be a terméseket egy nagy vödör ecetes vízbe!
  Ez segít megakadályozni, hogy hamar penészesedjenek, illetve fertőtlenít is. 1-2 órát hagyd őket ázni. Utána öblítsed le az őszi terméseket és ha eddig nem tetted, most válogasd külön fajtánként a gyűjteményt.
 3. A vadgesztenye és a makk, ha lebeg a vízben és lyukat is látsz rajta, biztosan kukacos, ezeket dobd ki. Áztatás után egy gyors öblítés, majd 2 törölköző közt a víz nagy részét itasd le róluk. Utána sütőpapírra terítve, a vadgesztenyéket 55-60, a makkokat 35-45 perc alatt, 100-110 fokos sütőben szárítsad meg. (ha légkeveréses a sütőd, kapcsold be a funkciót.) Így egyrészt, ha maradt is kukac elbújva biztosan elpusztul, másrészt a penészedésre is kevesebb az esély.
 4. A tobozok, az áztatástól teljesen bezáródnak. Ne ijedj meg, ez természetes jelenség. Minimum 1-2 órát áztasd őket, de akár egész éjszakára is maradhatnak a vízben. Öblítsed le őket tiszta vízzel, majd sütőpapírra velük, és mehetnek 100-120 fokon 45-60 percre a sütőbe. (ha légkeveréses a sütőd, kapcsold be a funkciót.) A szárítástól kivilágosodnak és teljesen szétnyílnak.
 5. A dió burkát-ha még rajta van- távolítsad el. A nagyobb darabokat kézzel leszedheted, a maradványok eltávolításához használj langyos vizet és egy puha körömkefét. A dió más előkészítést nem igényel, máris használhatod!
 6. A mogyoróból néhányat hagyj meg a kupacsában, dekorációhoz, érzékelő dobozhoz így is tökéletes. A többit szedd ki a kupacsokból, áztasd 30 percre ecetes vízbe, majd öblítsd le, törölközővel itasd le a vizet és szellős helyen hagyd teljesen megszáradni!
 7. Extra tippek: Ha zöld makkot is szedtél válogasd külön őket és hagyd ki sütős szárítást, be fognak barnulni tőle. A makkok többségéről le fog esni a kupacs, ezt később barkácsragasztóval, vagy ragasztópisztollyal illesztheted vissza, de külön is remekül használhatod. A tobozokat régi fogkefével keféld át vagy hajszárítóval hideg levegős funkción fújasd át, így az esetleg még tobozon lévő száraz repítőszárny-, pikkely – vagy fűszálmaradványokat könnyen eltávolíthatod.

őszi termések koszosból tiszták lesznek, toboz, gesztenye

Első pillantásra talán hosszadalmas és bonyolult folyamatnak tűnhet az őszi termések előkészítése, de valójában gyorsan megy és sok kellemetlen meglepetést elkerülhetsz vele. (nem lepik el kikelő rovarok a lakást, nem kell kidobnod az egészet a penész miatt stb ).  A következő hetekben lépésről lépésre megmutatom, melyik hogyan változik játékká vagy éppen miként készül belőle dekoráció. Az első a sorban a vadgesztenye.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten