Vadgesztenyéző kisokos

írta 2020. 09. 27.Dekoráció, Kreatív ötletek0 hozzászólás

vadgesztenye dekoráció, játék

 

Mikor túl vagy a vadgesztenyék gyűjtésén, megfelelő előkészítésén, akkor elgondolkozol, mi is készüljön belőlük. A legkézenfekvőbb ötlet, ami szinte mindenkinek eszébe jut, az a gesztenyefigurák, állatkák, koszorúk. Nagy lendülettel előkapod a fogpiszkálót, gyufát, gesztenyét, majd rájössz, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy emlékeztél rá.

Az alapok: 

 • Ha vastag héjú a vadgesztenye vagy már szárazabb nem megy bele simán a fogpiszkáló, elő kell fúrni. Használhatsz hozzá hegyes kisollót, dugóhúzót, horgászó férj esetén bojlifúrót, laposfejű kis csavarhúzót, kisméretű fejjel akksis fúrót. (kézre vigyázni!)
  Figuráknál elég csak a héjat átszakítani, utána már belemegy a gyufaszál, fogvájó.
 • Nem használtad fel a teljes gyűjteményt egyszerre? Akkor a maradékot tálcára vagy papírdobozba, fonott kosárban szétterítve száraz, szellős helyen tárold. Nejlonzacskóban, üveg-és műanyagdobozban napok alatt bepenészesedik és dobhatod ki az egészet.
 • Amennyiben kihagytad a sütős szárítást a gesztenyéid szép fényesek, viaszosan csillognak, nehezek. Éppen emiatt nem fogja hosszú távon összetartani semmilyen ragasztó a szemeket, festeni is jóval nehezebb őket és pár nap alatt ráncosra száradnak.
 • Ha koszorút szeretnél, használj alapot hozzá. A legjobbak a szalma vagy mohás darabok, de használhatsz vastag kartont is (kartondobozok oldala bármilyen alakra szabva) Falra, ajtóra akasztható koszorúnál kis méretet válassz és az alapra először az akasztónak szánt szalagot, drótot tedd fel először, csak utána a gesztenyéket. A csak gesztenyés koszorúk nehezek, ezt vedd figyelembe mikor kiválasztod a helyet, ahová akasztanád. (a cikk végén szereplő szemes koszorú 20 centiméter átmérőjű szalma alapra készült kb 70 szem sütőben szárított gesztenyével, így majd 1 kg a kész mű súlya) Sütős szárítás után is megeshet, hogy a gyengébb minőségű ragasztórúd (ezek általában az átlátszó, víztiszta rudak) nem tart meg egy-egy darabot, ilyenkor érdemes fogpiszkálóval vagy vékony dróttal megerősíteni őket, azzal együtt szúrni az alapba+ragasztópisztoly. Közepes méretű szemeket válogass, minél több olyan legyen, aminek egyik oldala lapos(abb). Ezzel az oldallal illeszd az alapra. Minél gömbölyűbb egy-egy szem, annál nehezebben tartja össze a ragasztó, mert csak nagyon kicsi felületen illeszkednek egymáshoz vagy az alapra a szemek. Pont emiatt nem célszerű csak a gesztenyéből ragasztott koszorút készíteni. Ha mégis alap nélkülit szeretnél, akkor egészen átfúrt gesztenyéket fűzhetsz drótra s a két végét összeillesztve egysoros koszorú lesz.

 

Most pedig mutatok két kreatív játékot és két dekorációt gesztenyékkel:

Repül a, repül a gesztenye!

Kellékek:

 • teljesen átfúrt gesztenye
 • vékony színes szalagok vagy raffia
 • tetszőleges fagyöngyök, fagolyók (ez elhagyható, csupán esztétikai célt szolgál)

Elkészítés:

 1. fúrd át a gesztenyét
 2. miután kész fűzd át a lyukon a színes szalagokat
 3. a szalagok felső végét díszítheted gyöngyökkel, ha szeretnéd. Hagyj szabadon kb 4 centimétert
 4. köss erős csomót az összes szalagra egyben

 

Dobálható vadgesztenye szalagokkal, gyönggyel

El is készültél! Máris dobálhatjátok a kertben, parkban, réten. A picik élvezettel elhajítják és szaladnak megkeresni. Lehet vele versenyezni, kié száll messzebbre, jó célbadobásra, karikán áthajításra. Betonon óvatosan, ott sok becsapódást nem bír ki, illetve soha ne dobjátok mások felé!

Vadgesztenye-elkapó

Kellékek:

 • átfúrt gesztenye
 • wc papír guriga
 • erős madzag vagy szalag
 • egylyukú lyukasztó
 • ragasztópisztoly
 • tetszőleges dekoráláshoz színeslap, festék, filcfigurák, dekorgumi stb.

Elkészítés:

 1. a wc papír gurigát fesd le vagy borítsad be színeslappal. Utána az egyik végét nyomd be az ujjaddal
 2. a behajtott részt lyukaszd ki középen
 3. fűzz át a lyukon egy 20-30 cm (gyerek életkorától, gesztenye nagyságától függ) hosszúságú erős madzagot, csomózd oda, majd húzd át a henger belsején
 4. nyomd be ugyanígy a szemközti oldalt is, ragasztani nem szükséges, megáll anélkül is
 5. díszítsed tetszőlegesen
 6. a madzag másik (még szabad) végére kösd rá a közepes méretű kifúrt gesztenyét

gesztenye elkapó játék wc papír gurigából lépésről lépésre

Amint kész, mehet is a móka! Ki kapja el hamarabb vagy adott idő alatt többször a gesztenyéjét? Unaloműzőnek is remek játék, ráadásul fejleszti a szem-kéz koordinációt, erősíti a kezeket.

Vadgesztenye-madarak

Kellékek:

 • gesztenyék
 • mozgó szem vagy akrilfesték
 • dekorgumi vagy filclap vagy karton
 • ragasztópisztoly
 • egy szélesebb faág

Elkészítés:

 1. ragassz vagy fess a gesztenyére szemet (én öntapadós mozgó szemet használtam, de ragasztópisztollyal megerősítettem őket)
 2. vágj kicsi elnyújtott csepp alakú szárnyakat (hossza 2-3 cm), szív alakú lábakat (szélessége 1-3 cm) és háromszög alakú csőröket (1-2 cm széles)
 3. ragaszd a gesztenyére
 4. a kész madárkákat ragaszd a faágra

vadgesztenyéből készült madarak faágon

Nagyon gyorsan elkészülnek ezek a kis apróságok. Faágra ültetve hangulatos dekoráció lehet nem csak a gyerekszobában.

Szemes koszorú

Kellékek:

 • hungarocell vagy szalma koszorúalap
 • gesztenyék
 • akril festék (fehér, fekete + amilyen színű szemeket szeretnél) vagy mozgó szemek
 • ragasztópisztoly
 • fogvájó
 • lakkspray

Elkészítés:

 1. válogass közepes méretű gesztenyéket, amiknek van laposabb oldala,  vagy nagyobb a halványbarna része
 2. ragaszd fel a gesztenyéket körben az egész alapra a világosbarna részükkel felfelé. Ha a ragasztást nem érzed elégségesnek, a fogvájót tűzd a gesztenyébe és azzal szúrd beragasztózva az alapba
 3. A világosbarna részeket fesd le fehér akrilfestékkel
 4. száradás után ragassz minden gesztenyére egy-egy mozgó szemet vagy fess rájuk különböző színű szivárványhártyát, majd a belsejébe fekete szembogarat. Ahol esetleg nagyon kilátszik az alap eltakarhatod pompommal, pici denevérekkel, pókokkal, szellemekkel. Ezen kívül dekorálhatod ahogy tetszik. A lefolyt és látható ragasztónyomokat átfestheted piros akrillal (mintha vér lenne), fehéren hagyva lehet pókfonal vagy zölden nyálka. Én néhány vékony ragasztószálat meghagytam pókfonalnak, egy régi játék műanyag pókhálóját tettem még rá a kacatos dobozomból, illetve egy picike zseníliadrót-pók készült hozzá.
 5. Ha tartósabbra szeretnéd, lakkspray-vel fújd át

gesztenyekoszorú halloweenra, szemgolyó gesztenyére festve

A Halloween továbbra is nagyon megosztó téma. Ha Te nem ünnepled, nem készülsz rá díszekkel, bulival akkor a fenti koszorút elkészítheted őszi dísznek. Fehér akril helyett citrom-narancs-piros színeket használj, a szemek helyett pedig formalyukasztóval vágott apró leveleket. Vagy simán csillámporral is boríthatod a gesztenyék halványbarna részét. Szép szalaggal átkötve nagyon jól mutat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten