Lamináljunk okosan! Kreatív laminált lapok, amik valóban hasznosak.

írta 2020. 09. 23.Mit, hogyan?0 hozzászólás

kreatív laminálás, laminálógép működés közben

Nagyon régóta vágytam már egy laminálóra. Mikor aztán úgy 2 évvel ezelőtt megkaptam életem első ilyen gépét azonnal lelkesen lamináltam is vele mindent, amit csak találtam: különböző feladatlapokat, feladatkártyákat, gyurmalapokat, képeket. Hiszen mindenhol azt olvastam, ez így tartós, táblafilccel végtelenszer újraírható, akármeddig játszhat vele a gyerek.
Aztán pár hét alatt kiderült, hogy valóban újraírható, de a legtöbbet teljesen felesleges volt így elkészíteni. A gyerekeket ugyanis a feladatlapok maximum 3 alkalommal érdekelték, utána legfeljebb gépiesen bejelölgették a helyes megoldást vagy valami teljesen másra használták, színezgették őket.
Így már újrahasznosítani sem lehet pl másik oldalra rajzolással, szelektív hulladékba sem mehet, hiszen se nem papír, se nem műanyag, ráadásul filcmaradék is van rajta….
Az sem utolsó szempont, hogy egészen más laminált lapon filccel vonalat húzni, mint ceruzával papírlapon. Márpedig az iskolában ugye füzetben, írólapon, rajzlapon fognak dolgozni.

 

Akkor ne is laminálj semmit?
Dehogynem, egy laminálógép szuper dolog és nagy segítség lehet, csak gondold át, érdemes-e azt a lapot átküldeni rajta.

 

Lapok, amiket itthoni használatra (1-2-3 gyerekkel) megérte lelaminálni:

színes magazinokból, naptárakból kivágott kisméretű képek 

kreatívan, sokféle módon használható érzékelő dobozba, történetalkotáshoz, párkeresőhöz, színsorhoz, babaházba (bővebben ebben a cikkben olvashatsz róla:családi naptár).

-kreatív rajzhoz alapok

olyan hasznos lapok, amelyeken van pl egy üres kosár, 6 üres kör vagy éppen egy nagy háromszög és azt rajzolhat belőle, ami éppen eszébe jut. Fejleszti a kreativitást és tényleg hosszú időre lefoglalja őket.

gyurmázáshoz alátétlapok

nem mindig van éppen ötlet, hogy mit is alkossanak, ilyenkor jól jöhet egy-két ötletadó alap: üres emberfej (alkothat rá arcot, hajat) , ruha (kedvére díszítheti), tányér (bármilyen étel készülhet rá)

várakozáshoz (orvosnál, bankban) A/6 méretű kreatív rajzkártyák

ezek a laminált lapok hasonlítanak a nagy rajzalaphoz, csak méretben kisebb, hogy könnyen magaddal vihesd és adhatsz hozzá konkrét feladatot is: pl üres váza (és te mondod neki, hogy 3 szál virágot rajzoljon vagy legyen a mintája csíkos), nyitott ablak (mit lát ha kinéz rajta vagy te mondod hogy legyen kint egy fa)

bábok, meseszereplők

bábjátékhoz vagy csak úgy játékhoz a nyomtatott (vagy megrajzolt), kivágott, színezett majd laminált szereplők jóval tovább bírják, mint sima kartonra ragasztott társaik, sőt így akár kinti kreatív fotózáshoz is hasznosak ha kisiskolásokat szeretnél lefoglalni.

néhány vonalvezető lap, számlap vagy betűk ha még ovis-elsős a gyerek

ezeken könnyebb begyakorolni a pontos vonalvezetést, ha még csak most ismerkedik a vonalakkal, számokkal, betűelemekkel a kicsi. Ki lehet rakni a vonalat, számot díszkaviccsal, pomponokkal, lehet húzni táblafilccel, csúszkálhat rajta vizes talpú stikieez vagy pohárjelölő, igazgathat rá fonaldarabot, gyurmakígyót. Másolhatja színes sóval (rizzsel, homokkal stb) töltött tálcára vagy zacskóra. Valóban nagyon sokoldalúan és sokáig használható nagycsoportos-elsős gyerekekkel. Szerintem nem attól lesz érdekes, hogy kinyomtatsz egy halom őszi lapot, amin pl gesztenyékből áll a vonal vagy a betű, aztán 2 hónappal később ugyanezt mézeskalács-figurákkal, hanem ha szükségét érzed, nyomtass egy jó alapot és azt használjátok változatosan, évszakhoz-témához illő termésekkel, eszközökkel.

-szerepjátékhoz kiegészítők

orvosos játékhoz recept, röntgenkép, kiskonyhához pizza feltétek, rendőrnek büntetőcédula stb.

kreatív hasznos laminált lapok, bábok, kreatív rajz, számlap, szerepjáték

Ami itthoni használatra nem volt hasznos:

(de jó lehet, ha csoportokkal, osztályokkal használod vagy otthon oktatod a gyermeke(ide)t)

különböző típusú feladatlapok

Rövid ideig érdekes, utána fejből tudja a megoldást. Ha adott évszakhoz kapcsolódik, akkor a következő évre szinte biztos, hogy nem lesz jó, mert ami megfelelő nehézségű feladat egy 4 évesnek az egy 5 évesnek nem kihívás. Persze elképzelhető, hogy van olyan gyerek, aki szereti ugyanazt a feladatlapot 100x kitölteni, akkor neki megéri laminálni azt is.
A feladatlapok ráadásul egy óvodás-kisiskolás esetében otthon számtalan más játékkal kiválthatóak. Ha jeleznek az óvónők, tanító néni, hogy valamilyen részképessége nem megfelelő, akkor elirányítanak a szakemberhez, aki általában elmondja azt is, Te otthon mit tehetsz azért, hogy fejlődjön a gyermeked (ez pedig nem az lesz, hogy töltsetek ki 20db akármilyen feladatlapot). Ha meg csak azért kellenek, mert szeret „feladatosat” játszani a gyerek, akkor sem ugyanazt szeretné sokadszorra is, hanem éppen a változatos kihívásokat kedveli. Ehhez pedig még mindig jobb megoldás a sima nyomtatás (utána rajzolhat a hátoldalára, lehet belőle papír-repcsi vagy mehet a szelektív kukába) vagy rá lehet vezetni arra is, hogy feladatozni nem csak papíron lehet.

egy adott témához, tananyaghoz készülő segédanyag, feladatlap, játék

Nem használjuk annyi ideig, hogy simán nyomtatva tönkremenjen, maximum kartonra ragasztom. (müzlis doboz, kartondoboz nem papírboltban vett barkácskarton). Nem nyomtatom-vágom-laminálom-vágom majd tárolgatom azért, hogy majd jó lesz a tesóknak. Egyrészt a tananyag folyamatosan átalakul, változik, tanító néni mást tart fontosnak másrészt minden gyereknek más okoz nehézséget, más témák érdeklik, különböző a tanulási stílusuk, másfajta segítséget igényelnek,
-ovisoknál egyiknek a szótagolás megy nehezen a másiknak meg a térirányokkal van gondja…
– ha a nagynak színes lapokra versszakonként leírva ment könnyen a verstanulás mozgással összekapcsolva a kicsi meg inkább vizuális típus és a versszakokhoz kapcsolódó rajzok segítenek neki akkor teljesen feleslegesen rakosgatom 3-4 évig a laminált színes versszakkártyákat.

 

Mostanra sokkal kevesebb dolgot laminálok, meggondolom kétszer is, valóban hosszútávon használható-e. A felesleges idő,-papír és helypazarlást nem szeretem.

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten