9+1 tipp ceruzaforgács képekhez

írta 2024. 03. 09.Mit, hogyan?0 hozzászólás

ötletcsepp logó, almazöld háttér előtt néhány színes ceruza és a belőlük lefaragott darabok

Hogyan kezdtük?

A lányaim már egészen pici koruktól kezdve szerettek színezni, rajzolni. Óvodás korukban ez csak fokozódott, aztán elérkezett az iskola. Míg kisebb korukban elég volt igény szerint faragni a színeseket, most már rendszeresen kell figyelni a tolltartók tartalmát. Folyamatosan cseréljük az elhasznált ceruzákat, színeseket és minden nap faragunk. Van elemes asztali faragónk, mert 3 gyerek mellett már jelentős az iskolai mennyiség is, plusz az itthoni színeskészletek sem mondhatók picinek. Ez jó megoldás, ha gyorsan kell sokat hegyezni, de néhány darabnál szívesebben használjuk a sima hegyezőket.

Ennyi faragás mellett jó nagy mennyiség keletkezik faragványokból is. Eleinte ezeket – mint sokan mások – egyszerűen kidobtam. Mikor Nagylány még ovis volt, egyszer alkotás közben kellett színest faragni, éppen mindenféle anyagot, újságkivágást használt egy babaruha-tervhez. Meglátta a leeső darabkákat és máris kért belőle, azok is rákerültek a képre. Onnantól kezdve időről időre újra eszükbe jut, hogy most éppen ceruzaforgácsból készítenének képeket. Minden évszakban használhatóak, legyen szó tavaszi virágos rétről, nyári halacskáról, színes őszi fáról vagy éppen téli örökzöldekről.
Lepke száll a tavaszi virágok felett. A virágfejek és a lepke szárnya ceruzafaragványból készült.

Ezeknél a képeknél érdemes néhány dologra odafigyelni. Mutatom, nálunk mik váltak be:

 1. Használj friss ceruzaforgácsot
  Bár a forgáccsal való alkotáshoz fel lehet használni régebbi faragványokat is, mégis jobb, ha közvetlenül előtte faragod a színeseket. Ez megkönnyíti a nagyobb ceruzaforgácsok létrehozását, amelyekkel egyszerűbb dolgozni. A korábban lefaragott darabok szárazabbak, törékenyebbek lehetnek.
 2. Nyomd a ceruzát a hegyezőbe
  Ha egy kis nyomást gyakorolsz a színes ceruzákra faragás közben, akkor a ceruzaforgácsod vastagabb lesz, így kevésbé valószínű, hogy eltörik a felhasználás során.ceruzaforgácsok közelről fotózva
 3. Lassan hegyezd
  Ilyenkor nem az a lényeg, hogy gyorsan kifaragj egy tolltartónyi színest. Ha lassan hegyezed ki a ceruzáidat, az segít abban, hogy hosszabb ceruzaforgácsokat kapj.
 4. Használj kézi faragót
  Az előző pontokból következik, hogy ehhez a művelethez jobb a hagyományos, egyszerű kézi faragó az elemes változatok helyett. Ezekkel lehet igazán szép formájú, hosszú forgácsokat készíteni.ötletcsepp logó, almazöld háttér előtt egy darab kék színesceruza, sárga faragóban, a faragóból kijön a ceruzaforgács
 5. Legyen színes!
  A kis ceruzaforgácsokon a szegély körül halvány körvonal marad a színes színéből, ezért ne félj minél többfélét kifaragni. Ezzel elhasználhatod az írásra, színezésre már alkalmatlan, apróbb ceruzákat is. Lehet pasztell, metálfényű vagy épp csillámos is a mintád.
 6. Kísérletezz a formákkal, márkákkal
  Próbálj ki vastag és vékony ceruzákat, használj kerek, háromszög és hatszög alakúakat, hogy minél többféle forgácsot kapj. Nem minden márkát lehet egyformán jól faragni. Az olcsóbbaknál előfordul, hogy nem marad színes a forgács, mert leválik a ceruza külső színét adó réteg vagy éppen nagyon szálkás, apró darabkákat lehet csak faragni belőle. A puhább, hajlékony színesekről sikerült nekünk a leghosszabb faragványokat készíteni.többféle színesceruza egy képen, fentről lefelé haladva: csíkos zöld, kétvégű pink-fekete, színátmenetes, pasztell mentazöld, barna-fehér szőrmintás, kék csillámos
 7. Segít a csipesz
  A ceruzaforgácsok könnyen eltörhetnek vagy egyszerűen csak nehéz megfogni és a kiválasztott helyére tenni egy-egy darabot. Egy csipesz megkönnyítheti a munkát és így az ujjad sem lesz csupa ragasztó.
 8. Folyékony ragasztót válassz
  A viszonylag gyorsan száradó folyékony hobbiragasztóval a legkönnyebb ceruzaforgácsokból alkotni. A stiftes ragasztók nem mindig tartják a helyén a darabkákat. A kétoldalas ragasztószalag elég erős ugyan, de azt a gyerekek ritkán tudják ennyire apróra szépen elvágni, nehezebben dolgoznak vele. A pillanatragasztó túl gyorsan szárad, nincs igazán lehetőség megigazítani a darabokat, ha elcsúsznak véletlenül.stiftes ragasztó és pillanatragasztó áthúzva, folyékony barkácsragasztó kipipálva
 9. A száraz, apró darabok is hasznosak
  A régebb óta tárolt vagy éppen eltörött, picike forgácsdarabokat is fel lehet használni. Érdemes minél apróbbra törni őket, majd hasonlóan a színes rizshez, homokhoz, darához, sóhoz rajzoljátok meg ragasztóval a képet, aztán szórjátok meg a faragványdarabokkal. Száradás után egy réteg hajlakk még tartósabbá teheti az alkotást.

+1 A ceruzabél darabkái
Faragáskor nem csak a színesek külső rétege forgácsolódik, hanem természetesen a ceruzabél is. Mikor a faragványokat már felhasználtad, jöhetnek a színes kis ceruzabelsők. Papírdarabbal, papírzsebkendővel dörzsölgetve hátteret készíthetsz, „színezhetsz”. Minden színt egyszerre használva remekül lehet viharfelhőt árnyalni, de ha színenként külön faragsz, akkor akár a kép egyes részleteit is elkészítheted vele. A nagyobb, egyben letört ceruzahegy-darabokat szedegesd ki, mert ezek éles vonalakat hagynak a lapon. Persze ha szeretnéd, benne is hagyhatod
Fehér lapon színes ceruzabél-darabkák.

A nagyobb, egyben letört ceruzahegy-darabokat szedegesd ki, mert ezek éles vonalakat hagynak a lapon. Persze ha szeretnéd, benne is hagyhatod, így érdekesebb mintát kapsz.
viharfelhőben rózsaszínes vonalak ceruzahegy-darabkától

Érdemes piciben kezdeni, egy-egy képrészlettel, előre nyomtatott, egyszerű mintájú színezőre ragasztással (pl sünire tüskeként, halra pikkelynek, tetőre cserépnek, ruhára stb.) és onnan haladni a teljesen önállóan készített alkotások felé.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten