Érzékelődoboz

írta 2020. 10. 31.Kreatív ötletek, Mit, hogyan?0 hozzászólás

rizs alapú érzékelődoboz, színes rizs, faszelet, mókus figura, dió, gesztenye, mogyoró, filc gyümölcsök, üveggolyók, őszi képek

Mik ezek az érzékelődobozok (Sensory Box)?
Olyan valami, amit minden érzékszervünkkel meg tudunk vizsgálni: lehet nézni, hallgatni, tapintani, szagolni és a legtöbbször elrejtek benne valami ízlelhetőt is. Mindeközben pedig alaposabban megismerkedünk egy kiválasztott témával, területtel.

Miben segít egy ilyen doboz?

  • ha valamilyen állagú vagy textúrájú anyagot nem szívesen érint meg a gyerek ezzel fokozatosan ismerkedhet vele. Először csak nézi, aztán eszközzel ér hozzá, majd kesztyűvel próbálhatja
  • bármilyen téma / anyagrész / könyv feldolgozásában, megértésében segítség lehet, hiszen minél több érzékszervét használja a gyerek a tanulási folyamatban, annál hatékonyabb lesz (kisiskolásoknál is jól használható)
  • finommotorika fejlesztésére, szem-kéz koordináció javítására, szókincs bővítésére sokféle feladat végeztethető vele

A legjobb az egészben, hogy a gyerekeknek ez 100% – ig játék, soha fel sem merült bennünk, hogy ez feladat lenne. A „nagyom” úgy második osztály felénél kezdett gyanakodni, hogy ez most akkor gyakorlás, de nem bánta a dolgot, harmadikban is előkerült néha. Sőt tavaly a egy rémisztő kincskeresésen is elővettem az egyik állomáshoz: narancsra színezett főtt spagettitésztával volt tele, rajta fekete pókok, némi pókháló és ebből kellett megszerezni 10 laminált papírlapot, amiket összerakva meglett a következő helyszín. A pókokat csak eszközökkel szedhették le, a lapokat kézzel keresték. (mindezt sötétben, zseblámpával)

Mi kell hozzá?

A legelső, hogy kiválasztasz egy témát, amihez a dobozt készíted. Lehet egy évszak, időjárás, növények de akár egy konkrét könyv vagy gyakorlásra szoruló tananyag is.

Aztán kell egy doboz, ami lehetőleg átlátszó és van fedele is. Lehet persze bármilyen dobozzal dolgozni, de az elején, míg megnézzük egészen más egy minden oldalról átlátszó dolog, mint amit csak felülnézetből láthatunk. A kisebb méretek nálunk nem váltak be, minimum 30x40es dobozt keress.

Alap: az a valami, amiből a legtöbb van a dobozban, amit jól lehet pakolni edényekbe, öntögetni stb. Legnagyobb kedvenc a rizs (festve vagy simán) de jó például a különböző alakú száraz tészta (nyersen és főzve is), szemes kukorica, kukoricadara, liszt, homok, papírcsíkok vagy éppen víz (simán, színezve vagy zselésítve).

Belevalók

A cél és a téma meghatározza, miket pakolj a dobozodba. Használhatsz szinte bármit: kinderfigurát, köveket, terméseket, gombot, üveggolyót, filc vagy dekorgumi figurákat, fabábukat, kisautót stb. Az ősz miatt én most főleg őszi terméseket használtam, de került bele mókus figura, faszelet, papír levél, laminált képecskék, filc  gyümölcsök is. Arra figyelj, hogy tapintásnál minél többféle dologgal találkozhasson: legyen valami puha (pompon, vatta, moha, plüssanyag), lehet sima (üveggolyó, díszkavics, folyami kavicsok ), érdes (fakéreg, dörzspapír, mosogatószivacs teteje) stb. Ha konkrét feladatot is adnál, akkor annak a hozzávalói is kerüljenek bele (nálunk most ez 10 filc gyümölcs, amivel matekozunk)

Eszközök

Amikkel dolgozhat, felfedezhet, hangokat kelthet míg kiszedegeti az elrejtett tárgyakat, vagy csak pakolhatja vele/bele a dobozban levő dolgokat Nagyobb ecset, gyerekeknek való nagyobb műanyag csipesz, fordított kanál, facsipesz, kis tálkák, műanyag poharak, kisebb homokozó formák, tölcsérek, kanalak. Víz alapú dobozoknál szűrőkanalak, lyukas gömbkanál is jó. A hangok miatt itt is próbálj többféle anyagot összeszedni, legyen fa, műanyag és fém is, hiszen egészen más hangja van a rizsszemeknek, ha joghurtos pohárba öntöd vagy ha fémkanálon pattan.

Dobozoljunk!

Kezdd úgy, hogy először csak alaposan megnézitek, mi látható a dobozban oldalról, felülről. Ebből legtöbbször már rájönnek, mi a téma és máris lehet beszélgetni esetünkben az őszről, színekről, állatokról.

Miután felnyitjuk, még mindig csak nézelődünk, de már kézzel is. Felvesszük a dolgokat, megnevezzük, amit látunk (szókincs) és megbeszéljük, milyen érzés (puha, szúrós stb) van, amit meg is számolunk. Mikor olyanhoz érünk, amit lehet szagolni, szólok. (Fahéj, csillagánizs, szegfűszeg) Utána először a kiszedjük a látható képeket (itt még mindig lehet beszélgetni róluk, melyiken mi van) Van, hogy direkt teszek nem témához illő képet és ki kell válogatni őket. Vagy éppen el vannak rejtve az alapban és meg kell keresni.

Aztán jöhet még egy feladat: 10 gyümölcs van a ládában, keressék meg mindet. Kézzel nem vehetik ki, csak eszközzel. Ha megvannak, jöhet egy kis gyümölcsmatek.

Gyümölcsmatek

Innentől hagyom, hogy felfedezzék, pakolják, öntsék, játsszanak vele. Van, hogy mindenféle figurákkal játsszanak benne, átalakítják egy nagy hegynek, eljátsszák az eső vagy a vihar hangjait. 2-3 konkrét feladatnál többet ne adj egyszerre. Többször is elővehetitek, kissé átalakítva más terület kerülhet a középpontba. Kereshetsz a témádhoz illő verseket, dalokat, könyveket is.

közelről őszi képek, csipesszel zöld filc almát vesz ki egy kéz, fahéj, szegfűszeg és csillagánizs faszeleten, filc gyümölcsök

Jótanács: olyan helyen add neki a dobozt, ami porszívózható és ha lehetséges, teríts alá egy nagy lepedőt, plédet. Bármennyire óvatos is, ki fog potyogni ez-az. Ha direkt szórni kezdik, jobb, ha elveszed és később újra próbáljátok.

Ha érdeklődő kistesó van a közeletekben, a nagy dobozát tedd az étkezőasztalra, hogy ne szerezhesse meg. A picinek pedig készíts olyat, amit biztonságosan felfedezhet: műanyag kislabdák közé tegyél pár puha állatfigurát (pancsijátékok), adhatsz mellé műanyag merőkanalat, nagyobb tésztaszűrőt. Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb méretű legyen az alap is és a belekerülő dolgok is. A nagylányom úgy 2,5 éves lehetett, mikor egy külföldi oldalon megláttam az érzékelődobozt. Elkezdtem utánaolvasni és hamarosan meg is lett az első sajátja: rengeteg összegyűjtött kindertojásbelsőnk volt, ez lett az alap. Néhányba tettem rizst, magokat, pici követ majd leragasztottam. Került bele pár pici tavaszi plüssállatka (ujjbábok, lepke, gólya, nyuszi). Volt még néhány nagyobb papírhenger (papírtörlőből) amiken át tudta gurítani, csúsztatni a kinderbelsőket. Kapott hozzá sima evőkanalat, fakanalat. Úgy 5 percig kevergette az egészet, párat kivett, élvezte ami zörgött. Aztán felpattant és magára öntötte a doboz teljes tartalmát. Hát innen indultunk, mostanra sokkal jobban megy a dolog. Az ikrek beleszülettek, icipici koruktól volt mindenféle érzékelődobozuk, de a rizses a legnagyobb kedvenc mindhármuknál.  Rizs alapú doboz  felügyelet mellett – személyiségtől, fejlettségtől függően – 4-5 éves kortól használható. Vizes dobozkat leginkább nyáron használok, csak a kertben, teraszon.

A régebbi fotóim közül csak kevés van most hozzáférhető helyen és a minőségük sem a legjobb, de mutatok régebbieket:

rizs alapú érzékelődoboz, benne betűk, szavak, képek, tálcán kék festett rizs, mellette eszközök, tölcsérek, homokozóforma, díszkavics, szivárvány alakú mini radír

liszt és kókuszreszelék alapú téli érzékelődoboz, vizes dobozban díszkavicsok, díszkavics kiszedése kézi markolóval, vizes dobozhoz eszközök, pipetta, merőkanál, kézi markoló, krokodilcsipesz, színezett vizek üvegekben

Nem csak dobozzal lehet ilyesmit készíteni. Hamarosan megmutatom az érzékelőüveget és a zacskós változatot is.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten