Őszi szünet – Kövek

írta 2020. 10. 29.Kreatív ötletek0 hozzászólás

apró kavicsok, apró kövek szív alakban, Kövek felirat

A kőzet természetesen keletkezett, különféle ásványokból (és mineraloidokból) álló szilárd anyag. Magyarország felszínének 97,3%-át üledékes kőzet borítja, 2,3 %-án magmás kőzet található (vulkáni tevékenység), 0,4% metamorf, azaz átalakult kőzet (pala, márvány, kvarcit). Bár már nem kőbarlangban élünk és a kőkorszakot is rég túlhaladtuk, a kövek mégis velünk maradtak. Ott vannak mindenfelé, kertben, folyó,-és tóparton, a házakon vagy akár a házakban is. Még az emberi testben is előfordulhatnak, ha bizonyos ásványi anyagok felhalmozódnak (vesekő, fogkő stb).

A gyerekek legnagyobb kedvence a kavics. Szedegetik mindenhonnan, muszáj hazavinni még egyet, mosásnál – jobb esetben – előkerül a zsebekből. A kavics természetesen aprózódott, túlnyomóan kvarc, – és kvarcitszemekből álló, laza üledékes kőzethalmok természetes állapotú, vagy mosott, osztályozott, esetleg tört terméke. Elsősorban folyókban, tenger- és tópartokon képződik a víz kőzetkoptató hatására.

Ha már hazacipeltétek a kavicsokat, mit kezdhettek vele? Lehet rá például festeni vagy decoupage technikával szalvétából kivágott mintákkal díszíteni. Utána akár történeteket is lehet alkotni velük.

festett kavicsok: baglyok, gyümölcsök, süni, nyári képek

  • Épülhet belőlük torony: kinek sikerül a legmagasabb kőrakás anélkül, hogy ledőlne?
  • A nagyobb darabok tereptárgyak lehetnek játék közben (a fa babház lakói nálunk szeretnek sziklát mászni) vagy körbekeríthetitek velük a tábortüzet,
  • Csoportosíthatjátok a gyűjteményt méret, szín vagy forma szerint. Ha egy nagy lapon körberajzolsz néhány eltérő méretű és formájú követ, megkeresheti melyik hova való.
  • A nagyobb sziklák le tudnak gurulni a hegyoldalon. Gyakorolhatjátok ti is a gurulást, bukfencezést

A mai letölthető csomagban van Kőrakodós-számolós feladat, drágakőkereső-színező, sormintás játék és kövek közti túra.

Kövek csomag

Az előző napokra készült anyagokat itt találjátok:

Sün

Bagoly

Alma

Gomba

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten