Tábortűz a szobában

írta 2020. 10. 03.Kreatív ötletek0 hozzászólás

Medve és mosómedve a sátor előtt papírból készült tábortűznél almát süt

Októberben már nem igazán van lehetőségünk a szabadban valódi tábortüzet rakni, odabent viszont bármikor lehet! Persze, nem igazit, csak annak képzelhetőt. A gyerekek élvezik, ha kempingezőst vagy felfedezőst játszhatnak. Nem is kell sok minden, egy sátor – akár plédekből – , egy hálózsák és persze tábortűz.

 

 Így készíthetsz Te is tábortüzet a szobában:

 

Kellékek:
 • papírhengerek (wc papír guriga vagy papírtörlő gurigája) vagy hullámkarton, barkácskarton
 • barna festék
 • piros-citrom-narancs színekben transzparenspapír (ha nincs helyettesítheted selyem, -vagy gyűrt merített papírral is, a lényeg, hogy vékony, fényáteresztő legyen)
 • egy műanyag kupak szélesebb szájú flakonról ( cappy stb)
 • ledes teamécses vagy közepes ledes mécses
 • ragasztópisztoly vagy barkácsragasztó
transzparenspapír csomagolásban, 3 transzparens papír asztalon
Elkészítés:
 1. Kezdd a fahasábokkal. A papírhengert lapítsad ki (legjobb, ha leteszed a földre őket, a gyerek pedig sorban ráugrál). Utána fesd le barnára. Bátran használj több árnyalatot, némi feketét is. A végeiről se feledkezz meg! Én felújításból maradt hullámkartonból készítettem a hasábokat, mert éppen nem volt elegendő papírhengerem: találomra téptem egy darabot és feltekertem, mint a rétest és papír maszkolószalaggal ragasztottam le az alján. Méretre vágtam, ha túl nagy lett, majd festettem.
 2. A lángokhoz vágj a papírokból 20×10 cm méretű darabokat, színenként hármat, majd fektesd őket kör alakban úgy, hogy kicsit fedjék egymást a sarkaik.
 3. A papírokat rögzítsed egymáshoz egy kevés ragasztóval
  piros, narancs és sárga transzparenspapír csíkok kör alakban az asztalon
 4. Ragaszd a közepére a kupakodat. (ide kerül majd a mécses) Először a kupak alját ragaszd, majd az oldalaira is kerüljön ragasztó és hajtsd fel az összes papírt, hogy körbefogja.
  piros, narancs és citromsárga transzparenspapír csíkok kör alakban elrendezve, kupak ragasztása a közepére
 5. Az egyik hosszabb fahasáb közepére ragaszd fel a kész lángot.
 6. Tedd bele a mécsest és kissé gyűrd össze felette a papírt, mintha egy csomagot készítenél belőle, majd igazgasd el a lángokat. Ha szeretnéd, ollóval még formázhatod.
  transzparenspapból készített mű tábortűz papírhenger fahasábon

 

A tavaszi itthonlét alatt, mikor éppen Afrikába utaztunk mécses nélküli volt a tábortűz és úgy is remekül eljátszottak vele, volt sült banán, bogyóleves. Mécsessel persze látványosabb, sötétített szobában meg minden játék még izgalmasabb. Mikor tüzet raknak egyszerűen felkapcsolják a „lángot”. A tüzet polcon vagy a komód tetején tartjuk, így egy láng akár fél évet is kibír, mielőtt elhasználódik a sok játékban. A fahasábok külön kosárban vannak, azokat sokat használják a tűztől függetlenül is pl hídépítésnél vagy ha a kismalacok háza épül.

Így néznek ki a különböző papírokkal, fahasábokkal:
3 féle mű tábortűz különböző papírokból elkészítve

Nézzetek körül, milyen alapanyagot találtok otthon és készítsétek el a saját tábortüzeteket! Aztán jöhet a sötét szoba, „lobogó” tábortűz, meleg kakaó és egy jó történet vagy egy felfedező körút vagy amit szeretnétek. Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten