Őszi szünet – Gomba

írta 2020. 10. 28.Kreatív ötletek0 hozzászólás

nagy vargánya gomba, kalapján fehér gomba felirat

Ez a gomba, de megnőtt!
Hordom majd, mint esernyőt!
Künn az esőn nem ázok,
gombám alá beállok.
Vígan nézem az esőt,
hordok gomba-esernyőt!

A gombák bizony nagyon érdekesek. Hiszen a gomba se nem növény, se nem állat, nem is kékmoszat és nem baktérium. Önálló kis birodalmat alkotnak az élőlények között. Nagyon változatos formában képesek megjelenni, némelyek világítanak a sötétben, mások szürkén álldogálnak. Táplálkozhatnak más növények gyökereiből szimbiózisban élve a gazdanövénnyel vagy fogyaszthatnak korhadékot, elpusztult élőlények maradványait. Nem magjuk van, hanem széllel szálló spórájuk, amivel igen gyors és hatékony szaporodásra képesek. Vannak, amik egészségesebbé tehetnek és akadnak, akik megbetegítenek (penész)

Az emberek leginkább az alapján csoportosítják őket, hogy ehetőek vagy mérgezőek. Mielőtt saját gyűjtésből származó vagy ajándékba kapott gombát megennétek, vizsgáltassátok meg gombaszakértővel! Az ehető fajtákat többféleképpen felhasználják ételkészítésnél: lehet belőle leves, mártás,  köret de akár főételként is fogyaszthatjuk például a rántott gombafejet.

Közmondásaink közt is vannak gombára utalóak
Nő, mint a gomba! (gyorsan növekszik)
Bolondgombát evett (furcsán viselkedik, össze-vissza beszél)

Még Gomba nevű településünk is van Pest megyében. Érdemes ellátogatni ide, ha tehetitek. Itt találhattok egy kis leírást róla: Turista Magazin

Mesékben is gyakran előfordul, manók, törpék élnek benne, tündérek használják kisszéknek, asztalnak vagy az esőtől véd meg állatokat.

fatörzsön taplógombák, fatörzsön taplógombák két manóval mint manóterasz, taplógombák fatörzsön tündérekkel, kis ajtóval mint tündérlépcső

Játszhattok kalap-kereső játékot: szedjétek össze az otthon található fejfedőket, minél többet, bármilyen méretben (baseball sapka, nyári kalap, kendő, téli sapka, szalmakalap, úszósapka). A gyerek lesz a szegény kis gomba, akinek az éjszakai szél lefújta a kalapját és most új fejfedőt kell találnia. Hagyd, hogy a tükör előtt felpróbálgassa a különböző sapkákat, kalapokat, míg nem sikerül új kalapot választania. Úgy is játszhattok, hogy elrejted a sapkáját és azt kell megtalálnia (hideg-langyos-meleg szavakkal irányíthatod, merre találja)

A gyerekek is gyorsan nőnek, mint a gomba! Beszélgethettek arról, mekkora volt, mikor megszületett, megmérhetitek, milyen magas most. Ha vágsz 2 fonaldarabot a születési és a mostani magasságával egyező méretben láthatja, mekkorát is nőtt az évek alatt.

A mozgás is fontos. Guggolásból megnőhet gyorsan vagy lassan, attól függően, hogy napsütést (guggolásból lassan feláll, majd lábujjhegyre, magasba tartott karokkal) mondasz vagy esőt (gyorsan teszi ugyanezt a mozdulatsort). Ha van rá lehetőségetek, készíthettek gomba alakú ugróiskolát (a szárán csak egy lábon ugrál, a kalapjában párossal vagy a kalap szélénél körben egy lábon végig). Rajzolhattok krétával egy óriás gombakalapot különböző színű pöttyökkel, amin át kell ugrálnia. Kék pöttyre csak jobb lábbal ugorhat, pirosra csak ballal, zöldekre páros lábbal.

A mai letölthető csomagban találtok Gombaszedős játékot, ehhez ismét kelleni fog egy dobókocka. A gombarajzolós és manóházas oldalakat érdemes lehet laminálni, így többször is használhatóak lesznek. Ha a manóház mégis sima lapra készül, festhet, vághat, ragaszthat, nem csak színezni szabad!

Gomba csomag

Az előző napokra szánt őszi szüneti ötleteket itt találjátok:

Süni

Bagoly

Alma

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten