Őszi szünet – Sün

írta 2020. 10. 25.Kreatív ötletek0 hozzászólás

négy rajzolt sün egymás után sorban, sün felirat

Itt az őszi szünet és bár én magam nem kedvelem különösebben a feladatlapokat, mégis készültem minden napra egy-egy kis csomaggal Nektek. Az első napra a sündisznót választottam, így a feladatok is ezzel az aranyos kis tüskéshátúval kapcsolatosak.

Ha van rá lehetőségetek, ne csak a letöltött anyagokkal sünizzetek, hanem akár az egész nap szólhat a sünökről, így az általában nem várt hétfő vidám Sün-nap lehet. Mi többször is tartunk ilyesmi „legyünk állatok!” napokat, amikor minden egy-egy állathoz kapcsolódik.

Milyen egy sünis nap?

 • ehettek reggelire főtt vagy sült tojást, azt a sünik is szeretik
 • téli búvóhelyet építhettek párnákból, takarókból
 • tízóraira készülhet gyümölcsnyárs. Vágd kis darabokra a gyümölcsöket (puhábbaknál segíthet a gyerkőc is), utána szúrjátok fogpiszkálóra vagy saslikpálcára (mint a sün a tüskéire) és egyétek meg.
  sün alakban elrendezett gyümölcsnyársak, fél alma
 • ha belefér egy kis édesség a napotokba, válassz giliszta alakú gumicukrot
 • tornázzatok, mozogjatok mint egy süni. Ha azt mondod :
  „veszély” gömbölyödjön össze gyorsan a földön
  „eleség” négykézláb menjen egy meghatározott helyre
  „sár” hemperegjen a földön, hogy megtisztuljon
 • olvassatok sünis mesét:
  Jennie Poh Soma Süni nagy kalandja
  Kepes Ágnes Sün Peti és barátai kötetek
  Csukás István Sün Balázs
  Mihail Pljackovszkij A sün, akit meg lehetett simogatni
 • beszélgessetek a sünikről: ragadozók, rovarokat, csigákat, gilisztákat fogyasztanak, de megtámadja a kisebb békát, pockot, egeret, siklót is. Ha a földön fészket talál, madártojást is szívesen eszik. A tejet, tejtermékeket nem tudja megemészteni, így ha betéved a kertetekbe egy, ilyesmit ne adjatok neki. Gyümölcsöt elfogyasztja ha éppen talál, de ritkán és keveset. Főleg szürkülettől aktív. Télen menedéket keres sűrű bozótban, farakások aljában, komposztálóban, levél-és gallykupacban és téli álmot alszik (a táplálék hiánya és a hideg hőmérséklet miatt, amitől a tüskéi nem védik meg). Természetes ellensége kevés van, a tüskéi megvédik a legtöbb támadástól.
  További információkat gyűjthettek a sünökről a Sünbarát Alapítvány oldalán, ha pedig van kertetek és becsalogatnátok ezeket a tüskés természetes rovarirtókat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület forgalmaz kész süngarázst, amit már csak bélelnetek kell száraz levelekkel, száraz fűvel.

Itt találjátok a letölthető sün-csomagot:

Sün csomag

A Facebook oldalunkon minden nap 16:30-kor megjelenik a következő napi csomag. Ha nem szeretnél lemaradni róla, kedveld oldalunkat és kövess  minket ott is: https://www.facebook.com/otletcsepp

A következő nap témája a bagoly, itt találjátok a csomagot: Baglyos csomag

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten