3 + 1 tipp benti elfoglaltsághoz kisiskolásoknak

írta 2021. 07. 27.Kreatív ötletek0 hozzászólás

alul gyémántfestés közelről, felette feliratok: pixelhobby, gyémántfestés, számozott festés, pop it

Bár vitathatatlanul fontos a friss levegőn, szabadban eltöltött idő, még nyáron is vannak olyan időszakok, amikor jobb benti elfoglaltságot választani. Mondjuk hőségriadó idején a déli forróságban,  zivataros időben vagy csak ha szimplán nincs kedvetek kimozdulni. A kicsiknek több a lehetőség ilyenkor (gyurmáznak, festegetnek, építenek, kirakóznak stb) azonban a kisiskolás 7-10 éveseket ezek a dolgok már jellemzően nem igazán kötik le.

Összegyűjtöttem 3+1 ötletet, amik nálunk beváltak. Ráadásul rengeteg részképességet is fejlesztenek: finommotorikát, szem-kéz koordinációt, figyelmet. Akár klassz közös program is lehet belőle, hiszen felnőtt minták és fiús változatok is kaphatóak mindből. Közben pedig lehet beszélgetni, zenét hallgatni.

 1. Pixelezés
  Mi az a pixel?

  A Pixelhobby játék Hollandiából származik. Több technika ötvözéséből született meg (mozaik, keresztszemes, makettezés). A játék alapjai a rengeteg színárnyalatban kapható „pixelek”, amik aprócska, alul lyukas kockák. Ezeket kell egy csipesz segítségével egy tüskés alapra felrakosgatni. A szettekhez többféle mintát is kaptok, amik alapján elkészülhet az adott kép, de szabadon is lehet alkotni vele.

  Méretek, szettek

  A legkönnyebb változat a Pixel XL, ebben négyszer akkorák a pixelek, mint a sima változatban, akár kézzel is lehet rakosgatni őket. A nagyobb pixelekből 60db található egy pixelnégyzeten, a picikből 140 db. A négyzetlapocskák közepén a körben levő szám jelzi a színkódot, később ez alapján tudtok pontosan olyan árnyalatot venni, ha szükséges (ezek darabra is vehetitek, 110-130 Ft / db). Többféle készletben beszerezhetőek, alaplapból is választhattok több méretből a kulcstartótól a faliképig. Kaphatóak mintafüzetek is mellé, de használhattok keresztszemes hímzéshez vagy vasalós gyöngyhöz készült mintákat is. A pixelek szorosan illeszkednek a tüskés alapra, nem szükséges ragasztani őket, bár létezik pixelhobby ragasztó. (Van két éve napi használatban levő kulcstartónk és semmi baja.) Nagyon elszántaknak vehettek hátizsákot, oldaltáskát, tolltartót is, amiket a kis pixelkockákkal tehetnek egyedivé.

  Mennyibe kerül?

  Kulcstartó szett már 800 Ft áron is van, a több alaplapos legnagyobb készletek 10 ezer forintos áron kaphatóak. A legtöbb hobbiboltban nagy a választék , de játékboltokban is előfordul.

  pixelhobby eszközök, kész kép, kulcstartó, mintafüzet. Egy pixellap közelről, rajta a színkóddal

 2. Számozott festmény
  Ezek olyan szettben kapható vastag karton alapra nyomott képek, amiknek a részei előre be vannak számozva és a csomag tartalmazza a hozzá tartozó, a képnek megfelelően beszámozott festékeket is. Pici, vékony ecset(ek) és képkeret is jár hozzájuk. Az életkori ajánlásokat célszerű megnézni a dobozokon, mert minél nagyobbaknak készül, annál aprólékosabbak a kifestendő részletek. Már feszített, számozott vászonkép is kapható, 2 darabos szettben.Az egyszerűbb készleteket már 3500 Ft-tól beszerezhetitek, a vászonképek jóval drágábbak 15 ezer forint körül kaphatóak. Müllerben, játékboltokban, hipermarketekben könnyen beszerezhető, a hobbis webáruházakban is sokfajta kapható.számozott festmény alapja közelről, mellette számozott festéktégelyek
 3. Gyémántszemes kirakó / Gyémántfestés

  Az idei év egyik felkapott slágerterméke lett a gyémántszemes kirakó. Természetesen kipróbáltuk mi is.

  Az alapja festett, színárnyalatonként számokkal, mintákkal jelölt öntapadós kép. Erre kell a hozzá tartozó kerek vagy négyzet alakú gyémántszemeket felrakosgatni csipesz vagy speciális lyukas végű toll segítségével (ehhez küldenek pici viaszlapkát, amibe belemártva jobban tapadnak a kis szemek a tollba). A készlet tartalmaz még egy műanyag tálkát, amibe kiöntheted az aktuálisan rakott színt. A fedőfóliából mindig csak egy kis részt húzzatok fel, amennyit nagyjából kiraktok egy-egy alkalommal, mert ha hosszabb ideig fedetlenül marad nem fognak rátapadni a szemek.
  Kezdőknek a képeslapot vagy a részben kirakható képeket ajánlom – lehetőleg négyzet alakú gyémántokkal – amiken a háttér festett és csak egy kiemelt alakot, részletet kell csak kirakni gyémántszemekkel.

  Szétnyitható gyémántszemes képeslapot már 1500 Ft körül is árulnak, részben kirakható képek 2500 Ft-tól, egészében gyémántozhatóak 2000 Ft – 10 000 Ft közötti árakon vásárolhatóak.
  2 fajta gyémántszemes kép közelről

+1 Pop It!

Kevesebben érdeklődnek már iránta, mint az év elején, mikor ismertebb lett, de azért a buboréknyomkodós táblák azóta is hódítanak. Még több szín, forma kapható és akár nyaralásra is magatokkal vihetitek, hiszen könnyű, kis helyet foglal és vízálló. A strandon is játszhattok vele két pancsolás között pihenésképp.
Hogy mi mindenre használhatjátok őket, azt ebben a februári Nyomd a buborékot! cikkünkben elolvashatjátok. Mi azóta matekos feladatoknál is bevetettük: lehet rajta gyakorolni a számlálást piciknek (hány buborék van lenyomva), összeadást, kivonást, szorzást (egy nagy vagy két kisebb táblán) nagyobbacskáknak.

Árakban óriási eltérés lehet, láttam hirdetést 900 Ft áron és 6 000 Ft – ért is.
3 pop it tábla, zöld mackó, lila unikornisfej, hatszög

Játsszatok kreatívan!

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten