Nyomd a buborékot!

írta 2021. 02. 16.Kreatív ötletek0 hozzászólás

A Fidget Spinner sikerére emlékszik még valaki? Megjelent és mindenki szeretett volna belőle, többet, különlegesebbet. Aztán persze amilyen hirtelen érkezett, úgy is tűnt el. Ma már többnyire csak otthon kallódnak dobozokban, fiókokban.
Most más a „slágerjáték”, a gyerekek többsége „bubinyomkodót” szeretne kapni. Minél többet és lehetőleg különleges alakút vagy színűt. Egyre több a Youtube és TikTok videó róla, rohamosan nő a népszerűsége, van, ahol már hiánycikk lett.

Mi is az a „Push pop bubble”?

Eredetileg autisztikus tüneteket mutató gyerekeknek készült, akiket megnyugtat a folyamatos ismétlődő mozgás. Maga a forma merevebb szilikon, a buborékok pedig könnyen benyomható, puhább szilikonból készülnek. Tulajdonképpen a kis buborékokat lehet benyomkodni rajta oda-vissza. Jól használható szenzoros ingerkereső és nehezen koncentráló gyerekeknél is.

Mit játszhat vele a csemete?

 1. Nyomkodós társas: az első játékos választ egy sort, majd abban a sorban annyi buborékot nyom be, amennyit szeretne. Egyet muszáj, de lehet akár az egész sor is. Utána a következő játékos jön ugyanígy. Addig tart a játék, míg valakinek csak 1 buborék marad, ő lesz a vesztes. 3 vagy 5 menetet szokás játszani belőle, aki több kört nyer meg, az a végső nyertes.
 2. Bubizz mintáról: Rajzold körbe a formátokat egy lapon, jelöld be a sorokat. Rajzold meg minden sorban a köröket. Amit kiszínezel, az fent levő buborékot jelent, amit üresen hagysz, azt át kell nyomni. Utána a gyerkőc leutánozza a formán a mintát: ami üres, lenyomja, ami színes fent hagyja
  FRISSÍTÉS!  Készítettem mintát a nyolcszög formához. Van 2 db kész Bubizz mintáról és 2 db színes a Kézügyesítőhöz, az utolsó oldal pedig üres sablon, amit felhasználhatsz ahogy nektek megfelel
  Buboréktábla
  Nyomd a buborékot minta és mellette a kész forma
 3. Találd meg!
  Kisiskolások körében menő játékváltozat (de ovisok is játszhatják) hogy találomra pár buborék alá alufólia / papírzsepi / szalvétagalacsin kerül, aztán egymásnak mondanak számokat 6ig. Annyi buborékot nyomhat le a játékos, amit mond az ellenfele. Ha talál galacsint, az övé. Utána csere jön, ő mond számot az ellenfélnek. Az nyer, aki több galacsint gyűjtött. Otthon használhattok kicsi pomponokat, gyöngyöt, kis golyót is alá.
  push pop bubble forma, benne néhány helyen pompon, mellette forma átfordítva, néhány buborék fent, többi lenyomva
 4. Páros játék dobókockával: annyi bubit nyomhatsz le, ahányat dobtál a kockával. Addig tart a kör és forgatják oda-vissza a formát, míg valakinek nem jön ki úgy a dobás, hogy pontosan annyi buborékot nyomhat le, amennyi még hiányzik a teljes formából. (Azaz ha még 3 van fent, de 4 / 5 / 6 a dobott szám, akkor megfordítják és megy tovább a kör, de ha éppen hármast dobott, ő nyer és vége a körnek)
 5. Kézügyesítő: Csipesszel, két ujjal, lyukas kézi markolókanállal vagy fordított kanállal minta alapján apróságok bepakolása. Rajzold körbe a mintát, jelöld be a vonalakat, rajzold meg a köröket és színezd őket tetszőlegesre (amilyen a használt apró pomponok, gombok, golyók színe). Utána a csemete a minta alapján bepakolja a formába őket.
  pop bubble formák, mellette apró gyöngyök, golyók, gombok, pomponok, csipesz. Másik képen formába bepakolva 3 narancs és 3 citrom gyöngy
 6. Időre nyomkodás: mérjétek stopperrel ki mennyi idő alatt tudja az összes buborékot benyomni, megfordítani a formát és visszanyomkodni. A másik változatban használhattok homokórát vagy időzítőt: adott időkeret alatt mennyi buborékot sikerül benyomni. Tovább nehezíthető, ha csak bizonyos kijelölt ujjal nyomhatja át őket.
 7. FRISSÍTÉS! 
  Szótagolás buborékkal: ha unja már a gyerkőc a tapsolj / kopogj annyit, ahány szótagból áll a szó változatot, akkor használhatjátok a buborékos formákat helyette. Annyi buborékot nyomjon le, ahány szótagból áll a szó. Nézd meg előre a formát, válassz úgy szavakat, hogy éppen elfogyjanak a buborékok a végére.
 8. Fülelős mesélés: meseolvasás közben néha szoktunk mozogni is, mondjuk ha meghallják az előre megbeszélt szót a mesében, akkor ugorjanak egyet vagy simogassák a hasukat stb. Ha nem mozognátok, ehhez is jól jöhet a kis szilikonforma. Amikor elhangzik a mesében a megbeszélt szó, átnyomhat egy buborékot. A végén pedig megszámlálhatjátok, hányszor is szerepel az adott szó a történetben.

Hol keresd és milyen néven?

 • Push pop bubble
 • Push bubble
 • PopIt
 • Nagy nyomás alatt!
 • Pukkantós tábla
 • Nyomkodós játék

Néhány üzlet Nagy nyomás alatt!  társasjátékként árusítja (reflexshop, játékshop, pagony) 2000 – 3500 Ft közötti árakon. Van, ahol stresszoldó / antistressz játékként hirdetik 4 – 5 ezer Ft összegekért. Mióta felkapott lett, megjelent a nagyobb kínai üzletekben 1500 – 1700 Ft körüli áron. Több magánszemély, kisebb üzlet is árusítani kezdte, náluk 2000 – 2500 Ft darabja. Ha jártas vagy külföldről rendelésben, akkor aliexpressen vagy amazonon is keresgélhetsz.
Mintákban nagyon széles a kínálat, sima mértani formáktól kezdve a macin át az unikornisfejig minden van. A legmenőbb változatok sávonként más színűek.

Találjatok ki újabb játékokat hozzá vagy csak nyomjátok a buborékokat kedvetekre oda-vissza egy hosszú nap végén.
Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten