Jeges játékok

írta 2021. 01. 09.Kreatív ötletek0 hozzászólás

jégtömb tetején 3 műanyag játék jegesmedve ül, mellette jégbe fagyva 4 műanyag pingvin figura

Játék és alkotás jéggel a lakásban

Ez a január eddig enyhe volt, napsütés, némi eső, egy kis hószállingózás. A mínuszok és így a jég is még várat magára. A jeges játékok odakint az igaziak, tavaly például festettünk befagyott pocsolyát, zenéltünk jégcsapokkal, volt korcsolyázás. Most meg alkalmazkodunk ahhoz, ami van: a fagyasztóban gyártjuk a jeget és az étkezőasztalon játszunk vele. Közben pedig bízom abban, hogy – ha csak pár napra is – de megmutatja az igazi arcát a januári jeges tél.

Befagyott állatok – avagy a jeges mentőakció

Esőként a legnagyobb kedvenc készült el, ami akár másfél órán át is képes lekötni őket: a jeges mentőakció.

Ehhez szükség van különböző méretű és formájú műanyag edénykékre, formákra, fagyasztást jól viselő apróbb figurákra (lehetőleg jeges vidéken élő állatok legyenek, mint jegesmedve, fóka, pingvin, rozmár, rénszarvas, sarki róka stb) és az esztétikai élmény kedvéért kék ételfestékre, egyéb díszítő elemekre (üveggolyó, gyöngy, csillámpor, flitter, szalagok). Először csak harmadáig töltsd fel vízzel a kiválasztott edényeket, tegyél bele néhány állatot, dekort és fagyaszd le. Ha teljesen megfagyott, jöhet a következő réteg ugyanígy, kis víz és amit ki kell szabadítani, aztán fagyasztás. Mikor ez is megfagyott, még egyszer ismételd meg az egészet, töltsd tele a tálat, tedd bele amit szeretnél, fagyaszd le.

Mitől olvad a jég?

Utána kezdődhet a móka, ki kell szabadítani a jégtömbből a belefagyott dolgokat. Az összes lefagyasztott formát egy nagy, magas peremű tálcára öntöttem ki. Én minden gyereknek készítettem egy-egy kisebb formát és egy nagy közös jégtömböt. Kaptak mellé eszközöket, valamint hideg, – és melegvizet, sót. Mielőtt belevágnátok, érdemes megkérdezni a gyereket, mit gondol, mi olvasztja leginkább a jeget, aztán ha minden jég vízzé változott újra megbeszélni, mitől mennyire olvadt gyorsan a jég. Ehhez készült megfigyelőlap is:

Jégolvadás

különböző méretű és formájú műanyag edények, formák üresen, majd a fagyasztó fiókjában fényképezve teletöltött állapotban, bennük kék víz, csillámpor, üveggolyó, pingvinek, jegesmedvék

kék tálcán hideg és melegvíz, só, különböző eszközök: ecsetek, pipetták, fordított kanál, kézi markoló, krokodilcsipesz, teaszűrő

Először csak finoman próbálkoztak, kis meleg víz a pipettából, egy csipetnyi só, hideg vízbe mártott ecset. Később persze gyorsabb eredményt szerettek volna, beindult a versengés, kinek a jegesmedvéje lesz szabad először. Aztán a jégkrém készítő formákban fagyasztott kúpokkal kezdtek kísérletezni, hogyan olvadnak leghamarabb.

jégtömb olvasztása vizes ecsettel, csipetnyi sóval, pipettából meleg víz ráengedésével

Mikor a saját formáikkal és a kúpokkal is végeztek, a közös olvasztásra szánt tömböt vették célba. Itt már nem finomkodtak, öntötték a sót, a melegvizet pedig 4 alkalommal kellett újratöltenem. A megmaradt apróbb, letört jégdarabokat pedig a végén a teaszűrőbe és a kézi markolóba téve belemártották a hideg és a melegvízbe, hogy biztos legyen, mitől olvad gyorsabban.

nagy jégtömbbe fagyasztott pingvin és jegesmedvefigurák kiolvasztása3 gyerekkéz jégtömböt olvaszt pipettából folyatott melegvízzel egy tálca felett, a jobb oldalon kisebb kép, ezen kék jégkúpra sót önt egy gyerekkéz

Picit több, mint egy óra alatt minden állatka és üveggolyó kiszabadult a jég fogságából. Ezután még fél órát játszottak a kimentett figurákkal a langyos, kék és csillogó sós vízben. Közben pedig sok minden szóba került, beszélgettünk a jégről, téli időjárásról, sportokról, állatokról. Ez viszont egy másik cikk témája lesz.

bal oldali képen a kezdeti állapot: nagy jégtömb, kisebb jégformák, kúpok, félgömbök, jobb oldalon a végeredméyn, minden jég elolvadt, kék csillogó sós víz maradt a tálcában


Festés jégre

A következő kedvelt játék vagy inkább kreatív tevékenység a jég festése. Mindössze egy fagyott jégtömb (vagy odakint egy fagyott pocsolya), ecset és vízfesték kell hozzá. Ehhez közepes négyzet alakú műanyag edényeket használtam, amiket nagyjából félig megtöltöttem vízzel és lefagyasztottam. Minden gyerek egy tömböt kapott és kezdődhetett is az alkotás.

jégtömbre vízfestékkel fest egy gyerekkéz, a végén kész színes jégtömb

Festés színezett jéggel

Nem csak jégre lehet festeni, hanem jéggel is lehetséges ugyanez. Kicsike flakonokba (pici joghurtos pohár, kicsi gyurmadoboz, kisebb jégkrémforma) ételfestékkel színezett vizet töltök, majd 45 percre a fagyasztóba teszem. Ennyi idő alatt eléggé megfagy ahhoz, hogy megtartsa a beleszúrt jégkrémpálcát. Miután belekerültek a pálcák visszateszem újabb 45-60 percre. Ezekkel jobb vastag lapra, szétvágott kartondobozra festeni, mert a vékony lapot könnyen szétáztatják. Én a földre ragasztottam széles festőszalaggal a kartondarabokat, ezen próbálgatták a jeges festést.

danoninos poharakba ételfestékkel színezett víz fagyasztva, benne jégkrémpálcika, kartonlapok a földre ragasztva maszkolószalaggal, gyerek fest szívet, virágot vele

Bármelyiket próbáljátok is ki a 3 ötlet közül, garantáltan jó szórakozás lesz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten