Falevél-rózsa

írta 2020. 10. 06.Dekoráció0 hozzászólás

hárslevélből rózsa, alapanyagok, hárslevelek, gumik, zöld drót, zöld szárkötöző, kész kerek csokor

Nem is tudom már pontosan mikor láttam meg először a falevelekből készített rózsafejeket, de úgy 12 évvel ezelőttre saccolnék. Azóta készítek én is minden ősszel sokféle levélből sokféle rózsát, szálban, csokorban, dekorációhoz, itthonra, a lányaim ovijába vagy éppen ajándékba.

A technikám sokat változott ennyi idő alatt, főleg mert a legelején még sok szabadidőm volt ilyesmikre. Szépen, lassan, pontosan hajtogattam minden darabot, árnyalatonként szétválogattam a sok levelet, cérnával kötözgettem össze a szárakat. Aztán ahogy a gyerekeim száma nőtt, az idő lett a legfontosabb tényező. Persze ez nem mehet a minőség rovására, így addig keresgéltem, kísérleteztem míg meg nem lett minden a lehető leggyorsabb és legszebb fejek készítéséhez. Nem mindegy ugyanis sem a felhasznált levél fajtája, sem pedig az anyagok.

 

Hogyan készül a gyors falevél-rózsa Yoyo módra?

 

Kellékek:

  • hárslevél, többféle méretben és színárnyalatban, találhatsz a halvány sárgától a sötét narancsos barnáig mindent. Ezt a fajtát a legkönnyebb hajtogatni az alakja miatt, kezdőknek ezt ajánlom mindenképp. Ráadásul ez hullik legkorábban, szeptember végén-október legelején már rengeteget találni.
  • apró befőttes-vagy hajgumi (én a hajgumit a kínai boltokban veszem, olcsó, sok van benne és más játékra is használható, a vastagabb élénk színű befőttesgumik pedig a Flying Tiger-ből vannak, de több üzletben is találhatsz ilyeneket)
  • zöld bevonatos virágkötöző drót III-as méretben (virágkötészeti kis-és nagykereskedésekben, hobbiboltokban kapható, minél kisebb a méretet jelölő szám, annál vastagabb, erősebb a drót, a II-es méretet már nehéz puszta kézzel meghajlítani). II-es méretet akkor válassz, ha mondjuk hurkapálcára erősítenéd vele a kész rózsafejet.
  • zöld virágszalag más néven szárkötöző (szintén a fenti helyeken kapható, 12mm-es elég)
  • zöld levelek (vadszőlő vagy borostyán a legjobb, de bármilyen lehet, ami tetszik- persze csak ha szeretnéd)

 

Ha minden megvan, kezdődhet a „levelezés” !

 

Első lépés: készítsed el a közepét

sárga hárslevélből rózsa hajtogatása, első lépés félbehajtott levél az asztalon, majd feltekerjük

Második lépés: tekerd rá sorban a „szirmokat”, 5-7 db elég egy rózsafejhez. Igen, ez elsőre egy kicsit trükkös, mivel a bal kezedben tartod végig a már elkészült részt (balkezesek fordítva), de hamar bele lehet jönni az egy kézzel félbe hajtásba. Nem kell tökéletesen szabályosnak lennie, nem baj, ha kicsit elcsúszik, attól még a teljes fej szép lesz. Némelyik levélen találhatsz barna kis kinövéseket. Ha nincs feltűnő helyen, hagyd rajta, ha pont látható részre esik, ollóval óvatosan vágd le. Ha mégis kilyukad a leveled, akkor inkább cseréld le egy másikra.

sárga hárslevélből rózsa hajtása, második lépés, tekerd a kész közepére a többi félbehajtott levelet

Harmadik lépés: fogd össze a szárakat. Lehet kötözni cérnával, de az lassú, lehetne egyből drótozni is, de úgy meg nagyon könnyen szétcsúszik, főleg ha sietsz. A gumi gyors és rendesen tart.

sárga hárslevélből rózsa hajtogatása, harmadik lépés, gumizd össze a szárakat

Negyedik lépés: drótozd meg ha hosszú szárat vagy jobb tartást szeretnél, utána tekerd be a szárkötözővel, hogy elfedje a gumit, drótot, szárakat. Ha csak koszorúba, vagy egy virágfejként szeretnéd használni, akkor csak simán tekerd körbe, nem kell drót. Rövid szárú kerek csokor esetén nem muszáj minden fejet külön betekerni, dróttal fogd össze az összes szárat, vágd egységes méretre őket és csak a kész csokor egész szárát tekerd be. A szárkötöző nagy előnye, hogy ragasztóval van átitatva, ahogy rátekered, úgy is marad.

sárga hárslevélből rózsa hajtogatása, negyedik lépés, drótozd meg a szárakat és tekerd körbe szárkötözővel

 

Készen is vagy! Bármilyen formában készíted is el, sok mindenhez használhatod, őszi hangulatot varázsol bárhová. Kerek csokorhoz elég 7 fej. A zöld levelek nagyon fel tudják dobni a kész műveket, kiemelik a sárga-narancs színt. A végén lefújhatod lakksprével, tehetsz rá csillámport vagy a közepébe egy-egy gyöngyszemet vagy kristályt. Nagyon illik hozzá a raffia (akár a színes is), a natúr csipkeszalagok vagy a sima barna spárga is.

sárga hárslevélből készített rózsák, hosszú szárral borosüvegben, kis kerek csokor pici üvegben, borostyán koszorú falevél rózsákkal a falon

 

Október közepén, az első igazán hűvös reggelek után kezd majd színesedni és hullani a korai juhar. Azokból a levelekből csodás narancs-piros-bordó cakkos szélű virágfejek lesznek. Amint lesz elég alapanyag hozzá, megmutatom azt is, addig is gyakoroljatok hárslevéllel.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten