Termésképek 5 lépésben

írta 2022. 10. 19.Mit, hogyan?0 hozzászólás

faszelet tálon és falevél alakú fatálon babok, borsók, magok vegyesen

Ilyenkor ősszel előbb vagy utóbb szóba kerül a betakarítás, a madáretetés, a magok. Közben a nyári könnyed saláták és hideg levesek helyét átveszik a laktatóbb, tartalmasabb, meleg ételek. Ezekhez pedig gyakran használunk különböző fajtájú borsókat, babokat, lencsét. Aztán jön az ötlet, hogy ezekből szépséges termésképek is készülhetnek.

1. Az alap

Válassz erősebb alapot, a sima nyomtatópapír vagy rajzlap ráncos lesz a sok ragasztótól és a magok súlyát sem bírja el. A kartonlap egy fokkal jobb választás, de a legjobb, ha erősebb kartondobozból vágsz alapot hozzá. Ne feledjétek, a kartondoboz rengeteg játékhoz, kreatív ötlethez kiváló alapanyag, jó, ha mindig van otthon kéznél pár darab belőle.

2. Előrajzolás

Minél kisebb gyerkőccel készíted, annál egyszerűbb mintát, formát válassz ki. Egészen piciknek a legkönnyebb út, ha kivágsz egy kartonlap közepéből valami egyszerű formát, ezt ráragasztod egy sima kartondarabra és az így kialakult formalyukba kell ragasztani. Készülhet alap úgy is, hogy egy adott formát (levél, mókus, madár stb) kivágsz a kartonból, így nem kell figyelni a vonalakra, egyértelműen látszik a széle. Kisovisoknak ez jó megoldás. Nagyobb gyerkőcöknek elég, ha a kartonra megrajzolod a formát, képet (szabadkézzel, sablont körbe rajzolva, indigóval átrajzolva). Az ügyesebb, nagyobb iskolások próbálkozhatnak a szabad alkotással is.

Ha nincs erősebb kartonod, elfogyott a ragasztód vagy csak nincs kedve a csemetének a ragasztgatáshoz, akkor készítsetek egyszerű só-liszt gyurmát, nyújtsátok ki ujjnyi vastagságúra, vágjatok egyszerű formát belőle és ebbe nyomkodhatja a gyerkőc a magokat, terméseket.

makk alak kivágva kartonból és egy sima kartonra ragasztva makk alakú mélyedésgomba előrajzolva kartonraesernyő és falevél alakú forma kartonból kivágva

3. Alapanyagok: termések, magok

Használhatsz bármilyen szárazbabot, sárgaborsót, lencsét, szemes kukoricát (nem konzerv vagy előfőzött), kávébabot, napraforgómagot, tökmagot, mákot, darát, rizst, fűszereket (szemes borsokat, fahéjrudat, szegfűszeget, szárított zöldfűszereket stb)
Sokan a száraztésztát is használják, szoktuk mi is, de azt inkább külön alkotáshoz. Nekem tésztával már nem kifejezetten terménykép, hiszen a tészta nem terem csak úgy, nem betakarítjuk, hanem készítjük.

Először gyűjtsd össze, mit találsz otthon. Ha valamit pluszban vennél csak ehhez, mert pl nem főzöl soha babot, de ezen jól mutatna, akkor menj a piacra vagy egy csomagolásmentes üzletbe. Mindkét helyen találhatsz sokféle babot, lencsét, borsót, rizst és mindegyikből elég 10-20 dkg mennyiség. Ha egy árban vannak, szívesen teszik vegyesen egy zacskóba vagy dobozba.

tökmag, sárgaborsó, szegfűszeg és színes szemes bors közelről fotózvakét tálon babok, magok, borsók, zacskóban festett, színes rizs

4. Ragasztó

A ragasztópisztoly erős és tartós, de én ehhez nem használom, a forró ragasztó könnyen megégetheti a picike ujjakat.
A jó minőségű folyékony ragasztók megfelelőek, amik vagy eleve átlátszóak vagy színtelenre száradnak Megtartja a magokat, terméseket a klasszikus Technokol, a sima hobbiragasztó, de használhattok akár faragasztót is. A stiftesek ehhez nem a legjobb választások. Erősebb kétoldalas ragasztóval is dolgozhattok, fedjétek le a ragasztócsíkokkal a mintát és erre kerüljenek a különböző szemes termések.
Bármelyiket választjátok, mindig csak kis területet ragasztózz be, tedd rá a terményeket, nyomd pár másodpercig az alapra őket és utána haladj tovább. Ha egy-egy területet rizzsel vagy más szórható, apró szemes dologgal töltenél ki, akkor viszont az egész részt ragasztózd be és szórd a ragasztóba óvatosan a kiválasztott dolgot.

levél forma szárán kis ragasztó 6 szem barna babballevél formán több bab, mag felragasztva, egy terület teljesen beragasztózva

5. Minta

A legjobb, ha hagyod a csemetét szabadon alkotni, neki tetsző dolgokkal, színekkel. Ne várj azonnal egyenes sorokba rendezett babokat. Addig rakosgassa, amíg van türelme. Ha látod, hogy elfáradt, inkább ajánlj szórható terméseket.
Persze nagyobbaknál kérheted, hogy adott sorminta alapján rakja körbe a szélét vagy fent nagy szemek legyenek, lefelé csökkenjen a méretük stb.
A rizst, tökmagot használhatjátok eleve színezetten (ételfestékkel egy zacskóban összerázva, majd szárítva), de akár utólag is le lehet festeni őket temperával, akrilfestékkel vagy lakkfilccel.
Ha nagyobb alapra rajzoljátok a mintát, akkor a körülötte üresen maradó hátteret kiszínezhetitek filccel vagy lefesthetitek.
A kész képet, formát hagyjátok egy órát száradni, utána célszerű még egy lakkréteggel lekenni vagy lefújni. Ez egyrészt stabilabbá teszi a képet, másrészt szép fényt ad neki és később könnyebb lesz portalanítani is.

szív formára gyerek kéz magokat pakol a ragasztóbagomba forma babbal, rizzsel, tökmaggal, háttér filccel színezett ég és fűszálakmakk forma fehér és tarkababbal, kávébabbal, sárgaborsóval

Ha gyurma alapra dolgoztok, akkor azt csak teljes száradás után lehet lakkozni. Ügyesebb csemeték 3D alkotásokkal is próbálkozhatnak.

gyurma alapba termések. Csepp alakú babkkal, szív babbokkal, hóember borssal, szegfűszeggel, süni szegfűszeg orral, bors szemmel, napraforgómag tüskékkelvirág 3D gyurmaforma, szotyi levelekkel, sárgaborsó középpel, tökmag szirmokkal

Nálunk ezek készültek, de van félbehagyott alkotás is éppen:

falevél és szív forma kirakva, süllyesztett makk alap kirakva, gomba kirakva háttérrel

Van az úgy, hogy nincs ötlet, mi hova kerüljön az alapra. Ilyenkor kell egy több részre osztott alap, 6 féle termés és egy dobókocka. Minden termés kapjon egy számot egytől hatig sorban. Amennyit dobsz a kockával, azzal a terméssel tölts ki egy részt aztán dobj újra és folytasd így, míg készen nem leszel.
Próbáljátok ki ti is, klassz elfoglaltság egy borús napon vagy hosszabb otthonlét alatt, mellékesen rengeteg területet fejleszt a finommotorikától kezdve a szem-kéz koordináción át a türelemig. Utána pedig a kész művekkel dekorálhatjátok a lakást.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten