Tökös tízes

írta 2020. 10. 15.Mit, hogyan?0 hozzászólás

mosolygó töklámpás egy szalmabála tetején

Ha idén tökfaragásba kezdenél, nem árt megfogadnod néhány jótanácsot. Ellenkező esetben már 1-2 nap alatt rohadó, bűzös trutyi lesz a szépen megalkotott töklámpásból. Jártunk már mi is így, de aztán évek alatt kitapasztaltuk, mi segít és mi ronthat a helyzeten.
rohadó, penészes töklámpás

Mit tehetsz, hogy késleltesd a rothadást?

 1. Válassz friss példányt, hiszen minden zöldség és gyümölcs hosszabb életű, ha még majdnem éretlen állapotában veszed meg. Minél kevesebb sérülés legyen a bőrén, ne legyen ráncos, foltos. Olyan tököt keress, aminek van erős (nem tudod behajlítani) és minimum 4-5cm hosszú szára
 2. Miután hazavitted, mosd le alaposan antibakteriális szappannal vagy kézfertőtlenítővel. Ez megöli a penészedésért, rothadásért felelős bacilusok és gombák nagy részét. Utána alaposan szárítsad meg.
 3. NE A TETEJÉT VÁGD LE! Igen, tudom, a legtöbb helyen így írják, de a szár tápanyagokkal látja el a tököt, segít elodázni a rothadást. A tök hátulján vágj egy nyílást, ahol kikaparhatod a belsejét és behelyezheted a fényforrást. Tartsd meg a kivágott darabot, vágj a tetejére egy ujjnyi rést (így könnyen kiveheted, ha cserélni kell a gyertyát) és illeszd vissza a tökbe.
 4. Amennyire csak lehet, kapard ki a belsejét. Csak a kemény héj maradjon! Mosd át belülről is fertőtlenítővel, majd papírtörlő segítségével szárítsad meg teljesen. Utána bekenheted vazelinnel vagy lakkal, de csak akkor, ha nem valódi gyertya kerül bele.
  A vazelin és a lakkok is gyúlékonyak! Csak LED mécsessel használd! Hosszú időre ne hagyd felügyelet nélkül!

  A magok mosva-szárítva számtalan kreatív alkotásnál vagy játéknál felhasználhatóak, azokat tedd el. Ha sütőtökből készül az alkotás vagy más ehető fajtából, a húsát sütve vagy krémlevesnek főzve is elkészítheted. Ha nem vagy biztos a tök fajtájában, érdeklődj az eladónál/termelőnél vagy nagyobb üzlet esetén az információs pultnál.
 5. Legyen egyszerűbb a mintád. Minél több a vágott él, annál több helyen lesz védtelen a tök. Leghamarabb ott kezd rohadni, ahol csak minimális héj tartja a kivágott formát (fa ága, szemüveg szára). Ha LED mécsest használsz, ezeket az éleket is kend át vazelinnel vagy lakkal.
 6. A kész lámpást közvetlenül a földre állítani rossz ötlet, hamarabb megtámadják a bacik, rovarok és a nedvesség is felszivárog a tökbe. Tegyél alá régi tányérat legalább vagy egy szép felfordított virágcserepet.
 7. Nagy ellensége a víz, a pára. Ha esik, tedd be a garázsba, kamrába vagy más védett, de hűvös helyre. Ugyanez javasolt éjjelre is. Este világíthat odakint, de mielőtt lefeküdnétek aludni, vidd olyan helyre, ahol a hajnali-reggeli pára nem csapódik le rá.
 8. A felesleges víz, pára összegyűjtésére tehetsz kis tálkában sót vagy szódabikarbónát is a tök belsejébe. (legalább nappalra, míg nem világít) Ezzel szintén ki tudod tolni az élettartalmát és pár nappal tovább lehet szép a lámpás.
 9. A nagy meleget szintén nem kedveli, ha a nap rásütne, keress egy árnyékos helyet neki. A fűtött szobában sem lesz hosszú életű. Ha mindenképp bentre szeretnéd, keress olyan helyiséget, ahol a legkevésbé van meleg.
 10. Kisállat, kisgyerek: az állítok nyelvéről, orráról illetve a gyerekek kezéről sok ártalmas baci kerülhet a tökre. Amennyiben megoldható, ne fogdossa senki feleslegesen a tököt (ha muszáj, előtte alaposan moss kezet melegvízzel, szappannal )

világító töklámpások éjszaka

Mindent összevetve, ha szerencsés vagy az időjárással és mindent megteszel a védelem érdekében, akkor 6-7 napig élvezheted az alkotásodat.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten