7 tanács ablakképek készítéséhez

írta 2020. 10. 04.Mit, hogyan?0 hozzászólás

gyűrt merített papírból készített falevelek ablakon közelről fotózva

Sokan nézegetik séta közben az óvodák, iskolák vagy egy-egy ház ablakain látható szebbnél szebb alkotásokat. A gyerekek direkt kérni szokták, hogy a papírsárkányos vagy a felhőcskés ablak felé menjünk.

Te is szívesen készítenél ilyeneket, de nem tudod miként kezdj neki?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szerintem ezekre érdemes figyelned:
  1. Először is válaszd ki azt az ablakot, amit dekorálnál és alaposan tisztítsad meg. Nekem sem az ablakpucolás a kedvenc elfoglaltságom, de tiszta üvegen szebben mutat a kész mű, jobban ragad a cellux, élénkebb a festék.
  2. Ne ess túlzásba a mennyiséggel. Biztosan csodálatos egy komplett őszi erdő, fákkal, vadállatokkal, avarral, hulló levelekkel, ugyanakkor nem fogsz kilátni, és fényből is kevesebb jut be.
  3. Ha egységes, egy témához tartozó összefüggő jelenetet választasz, figyelj a méretarányokra. Furcsán tud kinézni a 20 cm-s makkokat szedegető szintén 20cm-s mókus egy ugyanekkora fa alatt. A méretek amúgy is fontosak: se túl nagy, se túl apró dolog ne kerüljön fel. A nagy teljesen elvonja a figyelmet és nagyon lefedi az ablakot, az apró 2cm-s bogárkát meg észre sem veszik.
  4. Használhatsz vízfestéket, temperát, festékstiftet vagy ablakkrétát. Én leginkább az utolsó kettőt használom, mert könnyű bánni velük, nem csepeg és egyszerű lemosni akár hetekkel később is. A nagyobb elemeket (pl fatörzs ágakkal vagy ház) ezekkel készítem, mert kissé átengedik a fényt.
  5. Papírokból szinte bármi felhasználható, ami van otthon és passzol a kiválasztott témához. A legtöbb elemet barkácskartonból a legjobb elkészíteni, színeslappal kiegészítve. Jól mutat, ha néhány részletet színes hullámkartonból vagy fényáteresztő papírból készítesz el. (transzparens papír, pausz, -és selyempapírok, valamennyire a gyűrt merített papírok is)
  6. Amikor készíted az egyes elemeket, figyelj rá, hogy kintről és bentről is jól mutassanak, ne kelljen dönteni, hogy például a mackó mit is nézzen, mert csak az egyik oldalán van arca. Mindennek készítsed el mindkét oldalán a mintázatát, embereknek, állatoknak mindkét oldalra rajzolj arcot.
  7. Rögzítéshez a legjobb és legegyszerűbb a cellux. Amennyiben van rá lehetőség, ne a legolcsóbb sajátmárkás terméket használd, mert vagy nem tarja fent a darabot, vagy nehezen eltávolítható nyomot hagy. Kis darabokat használj a széleknél, nem kell keresztbe az egész darabon áthúzni.

őszi ablakképek, őszi fa, kippkopp és tipptopp levelek között, ősztündér

Többfajta levélsablont találsz itt:

PDF Letöltése

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten