Szerepjátékok – postás

írta 2021. 02. 14.Kreatív ötletek0 hozzászólás

sokféle különböző színű, típusú postaláda

Csomagok, levelek, képeslapok

Nektek mi jut először eszetekbe egy postáról? A kézbesítő, az ablakok mögött ülő munkatársak vagy csak a hosszú sor?
Mivel manapság nagyon ritkán járunk postára a gyerekek többsége csak a kézbesítőkkel vagy a csomagszállítóval találkozik élőben és legfeljebb a Mikulásnak ír levelet decemberben. A kicsik nagyobb része pont úgy csodálkozik rá egy legolcsóbb bélyegre, mint régen a bélyeggyűjtők a különleges darabokra.

Egy postás játékba nagyon sok minden belefér és rengeteg témát lehet érinteni közben. Néhány könyv is jól jöhet, hogy segítsen bemutatni a posta működését, dolgozóit. Itt pedig olvashattok a magyar posta történetéről

postásokról szóló könyvek: Spuri Gyuri a postás kisegér, Spuri Gyuri a világ körül, Szeretettel üdvözöl: Pingvin, Postás Pat kalandjai 1-2, Mi micsoda junior a posta,

Dalok sajnálatos módon nem igazán készültek, ha ti mégis ismertek postáról, postásokról szóló gyerekdalt, kérlek osszátok meg velem is.

FRISSÍTÉS! egy kedves kommentelőnek, Bettynek hála, van már postás dal is. Ez eszembe sem jutott, pedig a nagylány szerette, mikor icipici volt.
Itt megtaláljátok a kottát, szöveget és a dallam is letölthető.

Postaváró

Tudom, Varró Dani nagyon megosztó, mégis a postás versének egy részletét megmutatom.

Postás Szimfonikus Zenekar 1967  Dal a postáról

Mi szükséges a postai játékhoz?

Mielőtt elkezdődhetne a játék, mindenképpen szükség lesz postaládá(k)ra, levelekre, bélyegekre, pecsétre. (a Facebook oldalunkon megtaláljátok az ezekről készült ötletgyűjteményt) Amiből csak lehet, szerezzetek be igazi darabokat: pár képeslaptól, borítéktól, bélyegtől sokkal érdekesebb lesz a játék. Ezek mellett a kézbesítőnek szüksége lesz egy vállon átakasztható táskára (anya régi táskája, hosszabb fülű szövettáska) és jó ha van egy baseball sapka is kéznél. Már csak egy asztal kell (ezt a pecsétek miatt érdemes háztartási csomagolópapírral lefedni) és nyithat is a posta.

Összegyűjtöttem egy csomagba az eddigi postás anyagokat és a végére bekerült az árlista is.
Posta

Pecsét, bélyegző

Pecsétnek több dolgot is használhattok. Megfelel bármilyen otthon levő nyomda vagy könnyedén készíthettek is akár. Mi különböző felületű gombokat, dekorgumi figurákat használtunk pecsétfejnek (a KIKben időnként szuper gombcsomagok kaphatóak, általában érzékelő dobozokhoz használom ezeket), a nyele pedig fahéjrúd, parafadugó és felvágott papírszívószál lett. A sima hullámvonalakhoz egy gyufásdobozt bevontunk színeslappal, majd a rövidebb oldalára ragasztópisztollyal hullámvonalak készültek. Száradás után ezzel is jól lehet pecsételni (a postai dolgozónál levő képen látszik ez a bélyegző)

házilag készített pecsétek és az általuk hagyott minta papíron, különböző felületű gombok

Nyitás előtt nézzétek meg a leveleket, bélyegeket. Biztosan szóba kerülnek az irányítószámok, települések, ki a címzett és a feladó, mit hová írunk rajta, hol van a bélyeg helye. Kik dolgoznak a postákon, kinek mi a feladata. Beszélgethettek a postaládák (hivatalos nevén levélgyűjtőszekrény) sokféleségéről, országonként eltérő színéről, illetve a levelek, csomagok szállítási módjairól is. A kézbesítés kapcsán pedig lehet beszélgetni a közlekedési szabályokról, kresz táblákról is.

Postaláda

Találjátok ki, milyen fajta postaládát szeretnétek és készítsétek el. (ez máris fejleszti a kreativitást, lehet nyírni ollóval, ragasztást gyakorolni stb ) Nálunk több plüssnek, embernek szerettek volna, így a legegyszerűbb karton „boríték” lett a megoldás. Hogy a neveket változtatni lehessen, sima fehér lapot felvágtam, lelamináltam, így filccel mindig újraírható. A postaládákat a homokozós műanyag tálca aljára ragasztottam gyurmaragasztóval, de kerülhetnek akár szekrényre, ajtóra is (onnan nyom nélkül eltávolítható)

karton borítékok mint postaláda, egy boríték közelről, benne levél

A potaládákkal még több dolgot fejleszthettek, gyakorolhattok ha szeretnétek:

  • különböző színek gyakorlása (azonos színű levelek – postaládák párosítása)
  • 3 postaláda egymás alatt vagy mellett (alsó – középső – felső vagy bal – középső -jobb fogalmakhoz, sorban tegye be a leveleket balról jobbra)
  • postaládák 2 oszlopban (ha még nem biztos a bal – jobb irányokban, a bal oldali ládákat jelöld meg egy szívecskével, tegye a leveleket először a bal oldali postaládákba, utána a jobb oldaliba VAGY testközépvonal átlépése a bal postaládába jobb kézzel tegye, jobb oldaliba ballal)
  • több postaláda különböző helyeken (tájékozódás, jobb – bal irányok, alatta – felette – mellette fogalmak Pl. a címzés a kanapé melletti postaláda)
Csomagok

Hogy minimalizáljuk a felesleges szeméttermelést, nem egyesével csomagolták a feladni kívánt dolgokat, hanem készítettünk 2 méretben többször használható változatot. A kis csomag egy háztartási csomagolópapírral bevont teásdoboz, a nagy csomag pedig egy nyitható fa ládikó, aminek csak a tetejére vágtunk egy darab csomagolót, amit gyurmaragasztóval rögzítettünk rajta. A csomagok belsejébe tehettek bármit, ami belefért. Mi a bélyegeket az első körben ráragasztottuk, utána a többi esetben csak pecsételt rá pluszban a postai dolgozó, mikor feladták a csomagot. A változó címzést ugyanúgy lelaminált lapra írva oldottuk meg, mint a postaládáknál.
Ha van rá lehetőségetek, játszhattok úgy is, hogy leméritek a csomagokat és súly alapján kerül rá a megfelelő mennyiségű vagy értékű bélyeg. (ehhez használjátok az utolsó üres árlistát, itt ráírhatjátok mekkora súlyig kicsi egy csomag és mennyibe kerül a feladása)

2 háztartási csomagolóval bevont doboz, bélyegekkel, pecséttel

Posta – szerepek

Mi ezeket játszottuk, de ti akár szétoszthatjátok a postai dolgozó munkáját több gyereknek vagy kitalálhattok más munkaköröket.

Ügyfél

Ő az, aki megírja a levelet, képeslapot, elkészíti a csomagot és elviszi a postára feladni. A bélyeget ráteheti már „otthon” is vagy vehet megfelelő mennyiséget a postán. Nagyobbakkal játszhattok a bélyegek értéke szerint, ekkor kell játékpénz is (betűk, számok másolása, rajzolás, borítékolás – finommotorika, írásmozgás, vonalvezetés)

nyomtatott bélyegek, levelezőlapok több színben

Postai dolgozó

Átveszi a leveleket, csomagokat, bélyeget ragaszt rá, lepecsételi. Szétválogatja címek (vagy más szempontok) szerint, hogy a kézbesítő majd elvihesse őket.
(bélyeg ragasztása, pecsételés – finommotorika, válogatás – csoportosítás, bélyegek számlálása, csomag lemérése ha súly szerint áraztátok be, játékpénz kezelése – címletek, visszajáró fogalma)

levelezőlap, pecsétek, bélyegek

Postai kézbesítő

Bepakolja a táskájába a leveleket, csomagokat és elviszi a megfelelő címre, postaládába. (gyakoroltathat sokmindent – lásd fent a postaládáknál vagy lehet simán csak jó játék) Néha a postásoknak különböző akadályokon kell átjutniuk, hogy célba juttassák a leveleket. A kézbesítő munkájához kapcsolódhat akadálypálya, tornapálya is vagy mehet térképen megrajzolt, előre meghatározott útvonalon. (berajzolod a nagyobb bútorokat és köztük jelölöd, hol, merre menjen)

Próbáljátok ki az összes szerepet, találjatok ki újabbakat melléjük. Jobb időben udvaron kosaras biciklivel, kismotorral, rollerrel is lehet kézbesíteni.
Az előző, orvosos szerepjáték is jó móka tud lenni, ha éppen unatkoztok.

 

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten