Szerepjáték – virágbolt

írta 2021. 03. 01.Kreatív ötletek0 hozzászólás

szék leterítve pléddel, rajta sokféle papír virág fajtánként szétválogatva, mellette zöld kis asztalon cserepes papírnövény, papír gyöngyvirág kosárban, egy örökcsokor

Rózsa, tulipán, harangvirág

Elérkeztünk az utolsó szerepjátékos témánkhoz ebben a szép, kora tavaszi időben. Az orvos, a pizzéria és a posta után megmutatom a picike virágboltunkat. Többfajta papírvirág készült, de használtunk kész örökcsokrot is. Játék előtt és közben rengeteget lehet beszélgetni a virágokról – növényekről, ültetésről, gondozásukról. Szóba kerülhetnek a gyógynövények, a dísznövények, a mérgező növények. Megismerkedhetnek a virágok neveivel, amit a legjobb egy sétával összekapcsolni a településetek családi házas övezetében, hogy minél többet láthassanak élőben is. Nyilván ha van saját kertetek, akkor nem kell messzebb menni.

Ehhez nem készült túl sok kiegészítő, mivel a virágokból annyira sokfélét lehet készíteni, hogy ezt egy árlapra nem lehetne igazán jól megoldani. Van azért nyomtatható virágfej, ha nincs idő origamizni (színes és színezhető is) , néhány tavaszi virág képe és neve, illetve virágos árcédulák, amit tehettek bármilyen cserepes vagy szálas növényre.

Árcédula Virágfejek tavaszi virágok tavaszi virágok 2 tavaszi virágok 3

Virágokra hangolódáshoz gyűjtöttem néhány videót:

Mi a virág? 

A virágok nyílásáról egy time-lapse videó

A „Beültettem kiskertemet” című dalt biztosan sokan ismeritek, de a Z-Generáció feldolgozásában még nem biztos:

Készítsünk virágokat!

Ahhoz, hogy legyen virágboltunk, szükség van eladható növényekre. Ezek lehetnek cserepes virágzó, – vagy szobanövények, szálas virágok.

Szárak, porzók

Szárnak a legjobb a hurkapálca vagy saslikpálca lefestve zöldre vagy bevonva zöld krepp szalaggal, ragasztószalaggal vagy virágkötő szalaggal. Ha éppen nincsen pálcikátok, akkor zöld színeslapot feltekerve vagy fehér lapot feltekerve majd zöldre festve is szép szárat alkothattok. Cserepes növénykét a leggyorsabban úgy készíthettek, ha egy zöld lapot a hosszabbik éle mentén félbe hajtotok lazán, nem leélezve. A két szélét kb 2 cm szélességben ragaszd össze, majd vagdosd be a papírt a nem ragasztott széle mentén kb ujjnyi széles csíkokra. Csak az összeragasztás széléig vágd, a ragasztott rész maradjon ép. Utána tekerd fel lazán, rögzítsd a végét ragasztópisztollyal. Mehet is egy pici cserépbe (gyurmásdobozba, levágott wc papír gurigába). Készítsetek rá kisebb virágfejeket (én egy lila lapot kb 3 cm -es legyezőhajtással meghajtottam, majd találomra vágtam belőle egy 4 szirmú virág formát. A közepét sárga akrillal festettem rá)
Porzónak használhattok fültisztító pálcikát (egyik végét sárgára festeve), apró sárga pomponokat a kész virág közepére ragasztva vagy zseníliadrótot méretre vágva. A leggyorsabb az a fajta zseníliadrót, amin vannak vastagabb részek is. Ezeket én a virágkötő szalaggal rögzítem a szárnak szánt pálcához.

Virágfej

Nekem ebből két kedvencem van: a krepp papír vagy az origami. A krepp egyértelműen a leggyorsabb, sokféleképp variálható, attól függően, hogyan, milyen mintaollóval vágod le, milyen széles csíkot használsz és ideális akkor is, ha éppen bonbont, csokit rejtenél a virágokba. Az origami lassabb ugyan az elején, de ha begyakorlod egészen tempósan lehet gyártani azt is, ráadásul tényleg szép és tartós lesz a végeredmény. Ezeken kívül színes lapból, vékonyabb kartonból, dekorgumiból, selyemszalagból vagy filcanyagból is lehet persze virágfejeket készíteni. Bátran kísérletezzetek, nem kell mindig a sablonokhoz ragaszkodni, nem kell feltétlenül szabályos, szimmetrikus virágfej. A csemete is rajzolhat, amilyet szeretne, vágja körbe és ragasszátok fel egy szárra azokat is.

asztalon kellékek: saslikpálca, krepp csík, mintaolló, virágkötöző szalag, zsenília drót. Második képen zsenília porzó a száron, harmadik kép cserepes növény készítése zöld lapból. 2 hosszabb oldal összeragasztva, másik oldala bevagdosva, utána feltekerve

Ezt a fajta origami tulipánt még egy 1998-as Praktika magazinból tanultam meg, de itt találtam egy jó videót róla:

Nálunk végül ezek készültek és a közelgő ünnepre tekintettel árultak kokárdát és nemzeti színű virág mellé tűzhető díszt is (ezt még tavaly készítették az oviban):

  • Gyöngyvirág: szívószál bevonva virágkötő szalaggal, egy nagy filccel csíkozott levélre ragasztva. Rajta fehér gyöngyszemek, némelyik nagy kerek gyöngy, de volt, amit ikeás vasalható gyönggyel készítettünk el.
  • Cserepes ibolya: több színben készült, 4 szirmú virágfej került rá
  • Origami tulipánok, ehhez hosszúkás levelet vágtunk, saslikpálcára került ragasztópisztollyal rögzítve
  •  Palotavirág, másnéven szőrike: az a rózsaszín össze-vissza álló borzas virág, a lányok nevezték el természetesen. Nem csak élethű virágok lehetnek a játék részei, ezért is mondtam, hogy hagyjátok a sablonokat, készítsetek bármilyen formát, szirmot és adjatok nevet neki
  • Lila: igen, ez a lila krepp virág, szintén az ikrek keresztelték el.
  • Jácint: ez kevésbé látszik jól, az a narancs kunkori szirmokkal, a nemzeti színű tulipándísz alatt. A többit már megvették, mire fotóztunk. Ennek a készítését a facebook oldalunkon már mutattam, itt a képek között.
  • zöld leveles ágacska: vastagabb karton mindkét oldalát bevontam krepp papírral, utána cikkcakk ollóval levél formákat vágtam belőle. Ezekre drótot ragasztottam, majd kiválasztottam a legnagyobb levelet, ez lett a középső levél. Utána ennek a drót -szárára váltakozva balról majd jobbról rátekertem egy – egy újabb levelet.

 

sokféle papírvirág egy képen

Hogyan játszhattok?

Szükség lesz egy virágboltosra és egy vevőre. A virágboltos elkészíti a kért csokrot (lehet számlálni hány darab virágból, vagy memóriát fejleszti, ha megjegyzi mit kér a vevő, melyik színből, fajtából). Összekeveredhetnek a virágok, és szét kell válogatnia a virágkötőnek őket fajták szerint. Mint bármelyik másik boltos játéknál, itt is lehet gyakorolni az udvariassági formákat, játékpénzekkel a címleteket, visszajáró fogalmát. Lehet az ollóhasználatot is gyakorolni: készítsetek hosszabb papír szárat, túl hosszú vagy túl sok levelet, papírtüskét és rövidebbre nyírhatja/levághatja őket. Persze a legjobb, ha már a virágok elkészítésében is aktívan részt vesz, tervez, nyír, ragaszt, színez a gyermek.

Csokrok készítésénél lehet gyakorolni például a masnikötést is. Ha még nagyon nem megy, akkor kössön csak csomót és tehet kész masnit a csokorra. A különböző papírokba tekerés vagy egyéb díszités remek kézügyesítő gyakorlat, koncentrációt igényel.kész papírvirág csokrok, egyen sima masni, egy gyűrt papírba csomagolva, egy tortacsipkébe

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten