Szerepjátékok – pizzéria

írta 2021. 02. 21.Kreatív ötletek0 hozzászólás

játékkonyhán játékpizza fotózva, mellette reszelt sajt, sodrófa, felette polcon fűszerek

Az orvosok és a postások világa után most pizzériát nyitottunk. Ebben a játékban is lehet néhány újdonságot tanulni, például Olaszországról. Az olaszokról a nagy, hangos családok és a spagetti mellett a legtöbbeknek a pizza jut eszébe. A modern pizza feltalálását ugyanis a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki 1889 – ben a királyi pár látogatása alkalmából egy új különlegességet készített: a pizza az olasz nemzeti színekben készült, zöld (bazsalikom), fehér (sajt), piros (paradicsom). Ezt a pizzát a királyné után Margheritának nevezte el.  A pizza történetéről itt olvashattok még többet.
Ez az a típusú játék, aminél nem lehet kikerülni a valódi pizzát, mert menet közben úgyis mindenki megkívánja. Ez nem is baj, a közösen elkészített házi pizza amellett, hogy nagyszerű családi program fejlesztő hatása is van (hozzávalók kimérése, dagasztás, nyújtás, feltétek szeletelése, felpakolása, fűszerek szagolgatása, csippentés és szórás, sajtreszelés). Persze rendelni is lehet, azzal sincsen semmi gond.

Hangolódásképpen egy szuper pizza dal:

A lányaim nagyon kedvelik Lackfi János verseit is, a Paradicsomleves betűtésztával című kötetből is több kedvenc van. A Pizza mondjuk pont nem az, de ezt is szeretik.

Ha mozognátok is egy keveset, itt a pizza – torna

Hogyan kezdjünk hozzá?

A pizzériához szükség lesz néhány dologra: kell egy pizzasütő, aztán maga a pizza/pizzaszelet, feltétek és egy asztalka, ahol a vendég leülhet. A pizzakészítéshez jó ha van néhány fűszer, reszelt sajt, a vendégeknek pedig legalább ketchup, ha ízesítenék még a pizzájukat. Ha kiszállítani is szeretnétek, akkor dobozra is szükség lehet. Nálunk csak helyben fogyasztás volt, vagy pizzaszeletet lehetett elvitelre kérni papírtálcán, de doboz készülhet ilyen minta alapján kartonból.

A pizzasütő

Kartondoboz, a legjobb alap

Ezt a legegyszerűbben egy közepes méretű dobozból készíthetitek el. A mi dobozunk 35 cm x 29 cm méretű, 30 cm magasságú kissé sérült doboz volt. Először leszedtem a még rajta levő ragasztószalagokat, utána a lyukakat követve nagyjából felrajzoltam a lenyíló ajtó helyét, majd kivágtam.
kartondoboz néhány lyukkal, boltíves ajtó felrajzolva rá

Mivel a tetején nem ért össze egészen a doboz, kapott kéményt is a kemence, lazán feltekert hullámkartonból. Az ajtón maradt egy repedés, ezt széles papír maszkolószalaggal fedtem le, hogy bírja majd játék közben a nyitogatást. A sütő belsejébe alulra és a hátsó falra fekete karton került, a 2 oldalsó falat higított akrillal festettem feketére.
a lenyíló ajtón széles maszkolószalag, következő képen a belsejében fekete karton

Tűz, hogy megsüljön a pizza

Ezek után elkészült a láng: narancssárga színeslapból kivágtam egy láng formát, amit a farsangon nyert pepcos zsírkrétákkal tovább színeztem, bentről kifelé piros – narancs – citromsárga színekkel. A pepcos zsírkréta azért jó ilyenekre, mert élénkek a színei és jól kenődik, könnyű összemosni a színeket. Mikor elkészült, felragasztottam a hátsó falra, elé pedig krepp láng is került. 2 db téglalapot (narancs és citromsárga) egymásra tettem és a közepénél tartva felhajtottam, hasonlóan a tábortűzhöz. Ragasztópisztollyal rögzítettem a hátsó láng elé. A láng elkészítése közben vagy a játék előtt, mikor megnézik a sütőt, lehet beszélgetni a tűzgyújtás szabályairól, a balesetveszélyről (forró sütő / kemence / gáztűzhely). Tehettek bele az egyik saroknál befűzve mini led égősort (pepco), kívülre kerül az elemtartó, így ki – és bekapcsolhatja a gyerek a sütőt, a láng világítani fog.
pizzasütő tűz

Téglákkal jobban mutat

Ezután a doboz külseje következett. Az oldaláról indulva a teteje feléig beborítottam háztartási csomagolóval. A kéménynél bevágtam, majd ugyanezt a másik oldalról is megtettem. Ragasztópisztolyt használtam végig, hogy biztosan jól tartson. Erősebb kartonból (én az Aldiban szezonálisan kapható színes kartonlapcsomag hátoldalát használtam) a kemence méretéhez igazodó szélességű csíkot vágtam (nálunk ez 4 cm) és nagyjából 3 cm – s darabokra vagdostam fel. Nem mértem vonalzóval, így lettek kisebb-nagyobb méretű téglák. A félkörív fölé kerülő darabokat az alja felé szűkülő formára vágtam, majd a kis téglákat egyesével felragasztottam az ajtó köré.
boltíves ajtó felett karton téglák

Következhetett a festés: a téglákat és az ajtó külső felét bordóra festettem, az ajtó belseje „szenes” feketés lett. Kívül a repedést takaró papírszalagra a bordó fölé ezüst festék került. Száradás után az ajtó tetejétől 3 cm távolságra 2 lyukat fúrtam, ebbe 6 szálas gobelin fonalból készült fonott „fogantyú” került, hogy könnyen lehessen nyitni.
karton pizzasütő ajtaja körül karton téglák, másik képen bordóra festve

Persze másfajta kemence, sütő is készülhet vagy ha van kiskonyhátok, akár annak a sütő részét is használhatjátok hozzá. A dobozból készülteket lehet tovább dekorálni, kő vagy téglamintát rajzolni/nyomdázni a külsejére, lefesteni, eleve téglamintás tapétával bevonni stb.

A Pizza

Pizzának használhattok boltban kapható műanyag vagy fa változatokat, lehetőleg olyat, amin cserélhetőek a feltétek. Ha nincs ilyenetek, egy kis karton és háztartási csomagolópapír segítségével gyorsan készíthettek. Vágd ki a tetszőleges méretű kört a kartonból. Vágj egy ugyanakkora és egy kb 3 cm-vel nagyobb kört a csomagolópapírból. A kartonkör egyik oldalára ragaszd az ugyanakkora méretűt, a másik oldalát pedig ragaszd a nagyobb csomagolókör közepére. Utána kezdd el picit felhajtani a csomagolópapírt körbe haladva. Ha visszaértél a kiindulóponthoz újra hajts rajta picit és megint haladj körbe. Ezt addig folytasd, míg el nem éred a „pizzát”. Utolsó körben 2-3 helyen ragaszd le ragasztópisztollyal a szélét, hogy stabilan megálljon.
karton pizza, kör alakú karton háztartási csomagolóba csomagolva

Ennél a fajta pizzánál piros papírból vágott kört használunk szósznak, majd erre jönnek a feltétek és a sajt. Ha sok piros kört vágtok bele, akkor akár rajzolhat is rá a csemete kedvére való feltéteket. Még gyorsabb megoldás, ha kinyomtatjátok a kész pizzát, ez esetben csak sajtot szór rá és mehet is a sütőbe.(érdemes laminálni vagy kartonra ragasztani) Készítettem óriás pizzéria csomagot, feltétekkel, pizzákkal, árlistával és a választható feltétekkel.
Feltétek

Pizzéria

A péklapát

Forró sütőbe, kemencébe nem nyúlhatunk be puszta kézzel a pizzáért. Ha nem szeretnétek péklapátot készíteni, jó helyette a sütőkesztyű, ha az sincsen, akkor simán a saját kesztyűjét is kinevezhetitek a játék idejére hőálló kesztyűnek.
Ehhez is a karton a legjobb alapanyag. Két nem túl hosszú téglalap és 2 kör kell hozzá. először a nyélnek szánt téglalapokat ragaszd össze, azután ezt ragaszd az egyik körhöz. Erre úgy ragaszd fel a másik kört, hogy először azt is csak a nyélhez ragaszd, ha megkötött, utána ragaszd le a nyéllel szemben levő körív szélét (így kissé lejteni fog, könnyebb a pizza alá nyúlni vele vagy lecsúsztatni róla.). Bevonhatjátok papírral, szigetelőszalaggal, lehet festeni is akár. A méretét igazítsátok a sütőtök ajtajának méretéhez.
2 karton téglalap és két kör, összeragasztva péklapát, bevonva zöld és fehér ragasztószalaggal

Fűszerek, sajt, ketchup

Az oregánó és a bazsalikom fontos összetevője a pizzáknak, így jó, ha ez is megjelenik valamilyen formában a játék során. Használhattok igazi fűszertartókat, kaphatnak akár igazi fűszert is bele (csak kislyukú tartóba tedd, így szagolgatni lehet, de kiönteni nem). Mi üres PlayDooh dobozokba töltöttük az apróra vágott 2 árnyalatú zöld krepp papírt. Ha még nem látott ezekből igazi fűszernövényt, akkor nézzétek meg képen legalább vagy egy üzletben a cserepes változatot. (nálunk van icipici 3 emeletes fűszerkert, így a lányok ismerik
A reszelt sajthoz jó választás a vékony csíkokra vágott színeslap, krepp papír, gyűrt papír vagy a sárga fonal is. Több színnel különböző sajtokat is használhattok (lehet beszélgetni arról, hogyan, miből készül a sajt, milyen fajták vannak, mit használnak pizzákra)
Ketchup üvege készülhet kiürült festékes flakonból, tusfürdő dobozából, lehet kimosott igazi ketchupos flakon is vagy amitek éppen akad otthon és formára passzol.

A jobb oldali képen a 2 éve használatban levő feltéteink láthatóak, akkor még nem volt itthon nyomtatóm. Sima karton kör pirosra festve volt az alap, ezeket pedig színes lapból kivágtam, megrajzoltam, lamináltam.  Még mindig használják őket.
krepp csíkok mint sajt, ketchupos flakon, vágott krepp papír oregánó és bazsalikom. Mellette képen színes lapra rajzolt feltétek laminálva

Pizzéria

Miután előkészítettetek minden hozzávalót, érkezhetnek is a vendégek. A választható feltétekből megmondják, mit kérnek a pizzájukra (négyzetbe jelölés ). Ha memóriát fejlesztenétek, akkor ne jelöljétek be, mit kér, csak mondja el a szakácsnak (először csak 2-3 feltét legyen) és az alapján készítse el a pizzát. Lehet darabra is kérni a feltétet, ekkor gyakorolhatja a számlálást.

Árulhattok kész pizza szeleteket is, ebből ha több van, máris bekerülhet a játékba a mellette, alatta, bal / jobb fogalom is. Ital is került az árlistára, nálunk limonádé és gyümölcslé volt a választható a pizza mellé.

A szakács kinyújtja a tésztát, tesz rá szószt, fűszert, feltéteket, sajtot. Utána megsüti. (szem – kéz koordináció, egyensúlyozás a péklapáton, finommotorika). Az asztalnál gyakorolhatjátok a terítést is akár, hova kerül a szalvéta, tányér, evőeszköz, pohár. Utána a koszos tányérakat le kell szedni, elmosogatni, a maradékot elcsomagolni elvitelre / kidobni / kutyának adni (beszélhettek a szemétgyűjtésről, ételpazarlásról, komposztról)
Kiszállításnál – a postáshoz hasonlóan – megkeresheti az adott címet térkép vagy leírás segítségével.
játék pizza készítése, nyújtás, szósz, sajt, feltétek

A lehetőségek száma szinte végtelen, alakítsátok úgy a játékot, ahogy Nektek a legjobb.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten