5 ötlet az aszfaltkréta aprítására

írta 2023. 08. 01.Mit, hogyan?0 hozzászólás

átlátszó vödörben apró krétadarabok
Sok krétás színezésnek pici töredék a vége…

Nem tudom, más hogy van ezzel, de nálunk mindig sok az apró krétadarabka, amit már csonkká elszínezgettek vagy eltört. Mivel ezeket nehéz megfogni, irányítani nem is szeretik használni a rajzolásnál. Mindig az egész vagy könnyen használható méreteket válogatják ki, az apróbbak pedig csak gyűlnek egy „maradékos” vödörben. Legyen szó boltban vásárolt krétáról vagy házi készítésűről, nem akartam csak úgy kidobni őket. Elkezdtem keresgélni mire is lehetne használni a darabkákat, és akkor jöttem rá, mennyi mindent nem próbáltunk még ki az aszfaltkrétákkal. Ez a kísérletezgetés még ovis korukban kezdődött, a mi „kréta-korszakunk” közepén.

Az azóta eltelt majdnem 4 évben rengeteget krétáztunk, maradék is volt / van állandóan. Amikor összegyűlik bizonyos mennyiségű picike darabka, akkor először is jöhet az aprítás. Picike darabokban, por alakban újra használhatóak lesznek. A gyerekek kifejezetten szeretnek segíteni ebben a részben. Bevallom, olyan is előfordult már, hogy épp kevés volt a már felesleges darab, ezért egy egész doboz olcsóbb krétát feláldoztunk, hogy megfelelő mennyiségű krétaport kapjunk.

Hogyan apríthatod fel az aszfaltkrétát?
 1. Késsel faragás

  Gyors és egyszerű egy késsel faragni, ezzel a technikával apró krétaforgácsokat és némi krétaport kaptok.
  delfin homokozóformában lila krétaforgács, mellette lila kréta és egy kés

 2. Zúzás kővel

  Ha apróbb szemcséket szeretnétek, akkor jó megoldás mozsárban törni. Vagy mozsár hiányában tökéletesen megteszi egy bármilyen tálka és egy kavics, de akár egy kanál hátoldalával is szétzúzhatjátok a krétadarabokat.
  citromsárga műanyag játéktányéron sárga krétadarabok, amit kővel zúznak apróbbra

 3. Krétatörés kalapáccsal

  Tehetitek a maradékokat színek szerint visszazárható zacskóba. Egy-egy zacsit több alkalommal is lehet használni, mielőtt kiszakad. Műanyagmentes megoldásként használhattok vászonzsákot vagy bármilyen anyagdarabot, amibe beletekeritek a krétadarabokat Kalapács vagy húsklopfoló segítségével gyorsan összezúzhatjátok. Esetleg nagyobb kavics vagy tégladarab is megteszi. Nem kell túl erősen ütni, könnyen törik. Bár ránézésre aprószemcsés anyagnak látszik a végeredmény, miután kiöntitek, láthatóvá válnak a kis darabkák. A lehető legjobb eredmény érdekében érdemes többször is átfordítani a zacskót/zsákot, közben pedig összerázni időnként.
  zacskóban sárga krétadarabok, kalapáccsal törik őket, mellette kis képen a végeredményként kapott darabkás krétapor

 4. Smirgli / csiszolópapír /dörzspapír

  Igen, akár csiszolópapírral is lehet krétaport előállítani. Minél kisebb a szemcseméretet jelölő szám, annál durvább csiszolásra alkalmas. Ezt én nem annyira kedvelem, lassú és nem is túl eredményes, de ha nincs más kéznél, megteszi ez is. K80-as papírt használtam.
  dörzspapíron piros krétanyomok, mellette fehér lapon a kapott krétapor és egy piros aszfaltkréta

 5. Krétareszelés

  Finom szemcséjű krétaporhoz határozottan a leggyorsabb és legjobb választás az apró lyukú reszelő. Ezzel igazán homogén anyag a végeredmény és percek alatt lehet vele nagy mennyiséget (akár óvodai csoportnak elegendőt) készíteni. Durvább körömreszelővel is működik, de nálunk évek óta a sajtreszelő a favorit.
  fehér papírtányéron zöld krétapor, felette egy kéz sajtreszelőn krétát reszel

Próbáljátok ki, nektek melyik módszer válik be legjobban.

Kövessétek a blogot, a facebook-oldalunkat és az instagramot is, hiszen egész augusztusban minden felületre folyamatosan érkeznek az ötletek, mi mindenre használhatjátok az így kapott forgácsokat és port. Hagyjatok azért néhány darabkát egészben is, azokhoz is hozok pár tippet és az egész / nagy aszfaltkrétákról sem feledkeztem meg.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten