Formalyukasztók

írta 2022. 08. 28.Mit, hogyan?0 hozzászólás

különböző méretű formalyukasztók
Az első

Az első formalyukasztómra sok-sok évvel ezelőtt találtam rá. Egy hobbiboltban nézelődtem, őszre kerestem megfelelő tökfigurát, mikor egy sarokban álló kis kosárban észrevettem a lyukasztókat. Volt kitéve mellé papír a kipróbáláshoz, amin már elég sok minta volt. Azonnal megtetszett, előtte ilyet még nem használtam, vonzott az újdonság. Végül kettőt vettem, egy tököt és egy tölgylevelet. Utóbbi azóta is megvan és már van itthoni formalyukasztós kosárkám is. Mindig meglátok egy-egy darabot, ami az adott évszakhoz pont tökéletes és olyanom még nincsen. Én cipők és táskák helyett ilyesmiket gyűjtök.

Kicsi, nagy, cserélhető fejű

Formalyukasztókból a választék ma már tényleg végtelen. Vannak praktikus cserélhető fejűek, amiket könnyebb tárolni. A különállóakat több méretben is beszerezhetitek, egészen apró mintáktól a nagyokig bármi kapható. Vannak dombornyomók is, illetve aszerint is keresgélhettek, milyen anyaggal használnátok. Én legtöbbször a kicsit drágább dekorgumihoz valót veszem, mert ezzel szinte bármi lyukasztható sima papírtól a falevélen át a kartonig. A minőségen itt sem érdemes spórolni, az olcsóbbak hamar beragadnak, szétpattannak vagy tépnek, tiszta élű vágás helyett.
Az érdeklődő  ikreim 2-3 éves kora közt  bebizonyosodott, hogy a leejtést határozottan nem szereti semelyik fajta, utána sokkal hamarabb tönkremennek. Alapesetben egy-egy évszakos minta, amit minden évben csak pár hétig használok akár 10 évet is kibír, az általános mintákat (kör, szív) 3-5 évente általában cserélnem kell.

Mire jók?

Mint a nevük is mutatja, különböző formák gyors vágására találták ki. Senki nem szeretne fél centis nyuszikákat körbevágni ötvenszer. Ezekkel a lyukasztókkal 10 perc alatt készen lehet többszáz tulipán, falevél, szívecske. De mihez kezdhetsz a kivágott mintákkal?

Felhasználhatod:
 1. Egyedi képeslaphoz, csomagolópapírhoz, papírszalaghoz. A kivágott mintákat elhelyezheted sima háztartási csomagolópapírra, egyszínű dísztasakra stb. hogy egyedi csomagolást kapj. Akár egész képeslap is készülhet csak kivágott formákkal vagy használhatod kiegészítőként kész képeslapnál is.
 2. Dekorációkban kopogtatókon, koszorúkon, egyéb díszeken, képeken, rajzokon. Az évszakhoz illő dekorációkban szinte bárhová beillesztheted őket. Akár „földisárkány” is készülhet így.
  téli piros fonallal bevont kopogtató, piros-fehér manóval, fehér csillogó formalyukasztóval készült hópelyhekkelapró cserépben fahéj törzsű makkupacs fa, rajta formavágóval készült levelek
 3. Érzékelődobozokban puha vagy éppen érdes, csillámos dekorgumiból, csiszolópapírból, gyűrt papírból, falevélből.
  Én mindig megtartom a csíkot is, amiből a mintákat kivágtam. Ezeket lehet használni nagy lyukasztóval készült mintáknál formaillesztéshez (megkeresni a beleillő anyagú, formájú dolgot), de jók ajándékcsomagolásnál vagy egyéb díszítésnél sormintának.
  Ha egy csíkból többféle motívumot vágsz ki, sorrendiséget is lehet vele gyakorolni. Nagyobb csemete önállóan is tud már lyukasztani, ilyenkor másolhatja a sormintát saját papírcsíkra vagy a dobozban megtalált formáknak készíthet „házat” amibe pont beleillenek. Különböző méretekkel pedig kisebb-nagyobb, növekvő-csökkenő sorrend is jól gyakorolható.
  őszi festett rizses érzékelődoboz formavágott falevéllel
 4. Napló, scrapbook, fényképalbum, képkeret, Ha könyv, könyvjelző, olvasónapló stb. egyedivé tételéhez. Itt tényleg csak a képzeleted szabhat határt. Ezekhez jól illenek a mintás, színátmenetes, különleges dekorkartonok.
 5. Laminálófóliába tehetsz sokféle mintát egymásra halmozva és kész is a könyvjelző. Ugyanígy készülhet akár keresgélős játék is a csemetéknek: A/4 fóliába tegyetek többféle mintát sötétebb színű, kontrasztos lapra, ezeken keresheti utána a csemete a legnagyobb nyuszit, a sárga virágot, a pici levelet vagy éppen számlálhatja hány lóhere és szívecske van. Nagyobbaknál nehezítésként fedhetik is egymást a formák. Whiteboard filccel jelölhető, de a sima filc is jó, csak az könnyen kenődik, maszatolódik. Párkeresőt, kakukktojás keresőt is könnyen készíthettek velük.
  különböző formák fekete lapon laminálva keresgélőd feladathozkarton tojások páronként díszítve csillámmal, formákkal
 6. Falevelek jelölésére kincskereséseknél, ősszel falevél-képekhez préselt levelekből vágva kiegészítőként. Itt praktikus levenni az aljáról a kis tárolót, ahová a kivágott mintákat gyűjti a lyukasztó. Ha szabadon van a nyílás, láthatod, hogy a szabálytalan alakú levél biztosan illeszkedik-e a formába. Egylyukú lyukasztóval lehet nyilat, betűket is készíteni kincskereséshez, mintavágóval megjelölhettek egy bizonyos helyet vagy össze kell gyűjteni x darabot a megjelölt levelekből.
  borostyánlevél nyuszis formavágóval lyukasztvapréselt falevélből tulipán minta vágva, mellette a formalyukasztó felfordítva, benne a falevélborostyánlevél egylyukú lyukasztóval jelölve mosolygó fej alakban
 7. Parafadugóra ragasztva lehet vele nyomdázni. Érdemes 2 réteget egymásra ragasztani és úgy a dugóhoz illeszteni, így biztosan eléggé kiemelkedik a minta a festékezésnél.
 8. Kartonból vágva (esetleg laminálva) helyettesíthet társasjátéknál bábut. Nálunk a nyuszi formával készült pótbábu játszott már Dixitet egy másik társasból kivett talpba állítva. Még jobb, ha saját társast is készítetek mellé a formához passzoló témában.

 

Kísérletezzetek bártan a különböző anyagokkal, mintákkal, nagyon sok érdekes és szép dolog születhet belőlük.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten