Farsangi dekoráció – otthon is lehet farsangi hangulat

írta 2021. 01. 26.Dekoráció0 hozzászólás

Az idei évben eddig nem sok változás volt sajnos a tavalyi év végéhez képest. Továbbra is fennállnak a korlátozások, még mindig sok kisgyerek van otthon. Az intézményi farsangi mulatságok sem a megszokott formában zajlanak: a legtöbb helyen osztályon/csoporton belül zárt buli lesz szülők nélkül. Tavaly nem készítettem itthonra külön dekorációt erre az időszakra, a januári jégcsapok után egyből hóvirágok kerültek az ablakra. Most viszont úgy gondoltam, nem árt itthonra is egy kis plusz hangulat.

Farsang, farsang farka, húshagyókedd, hamvazószerda

Ti tudjátok meddig is tart a farsangi időszak és hogyan számolják ezt ki? Itt van róla néhány tudáscsepp:

esőcsepp alakokban a húsvét, hamvazószerda, húshagyókedd és farsang időpontjának számítása. Húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap, ez idén április 4. Ebből kivonva a 46 napot megkapjuk hamvazószerda idejét, ez február 17. 47 napot kivonva húshagyókedd időpontja derül ki, ez február 16. A farsang kezdete mindig január 6 vízkereszt napja, a vége hamvazószerda. Idén január és február 17 közé esik a farsang

Ebből is látszik, hogy valóban itt az ideje a „farsangolásnak”. Amint elkezdtem tervezgetni, rájöttem, hogy nagyon sok mindent nem szeretek és ez eléggé megnehezíti az ötletelést. Ne legyen túl nagy, ne legyen túl sok krepp papír, ne legyen túl színes, ne legyen bohóc. Jó, de akkor mi legyen? Papír girland, pici zászlócskák, körök, talán egy-két farsangi szemüveg vagy maszk. Végül színekben maradt a szobához passzoló zöld-rózsaszín kombináció alapnak, a minták többféleségével pedig mókásabb lett az egész.

Ablakdekoráció

Az ablakra egyszerű – de nagyszerű – pici girland és néhány pötty került. Mintás dekorkartont használtam (Aldiban, Lidlben szezonális termékként kapható kb 3 havonta). Először összeválogattam a mintákat, utána egy kartondobozból szabadkézzel vágtam egy megfelelő méretű háromszöget. Ez lett a sablon a zászlócskákhoz, a babakonyha ikeás cukortartóját pedig a körökhöz használtam. (lehet kisebb-nagyobb kupakok körberajzolásával is variálni). Egy lapra 10 kör és 4 zászló fért el. Kivágás után párba állítottam  őket úgy, hogy zöld mintásnak mindig rózsaszín mintás legyen a hátoldala és mindkét oldalon megjelenjen mind a 4 féle minta. Ragasztópisztollyal vékony csíkot húztam rá, beleillesztettem a zsineget és rátettem a párját. Ilyenkor érdemes fél percig lenyomva tartani, hogy a ragasztó egyenletesen elterüljön benne, ne maradjon púpos. Erősebb, minimum 1,5 cm széles kétoldalú ragasztó is megfelel hozzá.

az asztalon 4 féle mintás papír, majd egyik hátulján körök és háromszögek felrajzolva. 4 kupacban kivágott zászlók és körök minták szerint válogatva. Egy zászló hátoldalán ragasztócsík

ablakon belülről közelről fotózva zászlócska és két kör, 4 ablaktáblás ablak kintről fotózva, rajta girland, pöttyök

Fali dekoráció

Zászlócskás girland, zöld spirál, farsangi szemüvegek

Ezek után még valami ezzel harmonizáló, de nem ugyanilyen „valamit” szerettem volna a jégcsapok helyére, amik a falon végigfutó gázcsövön lógtak. Az egyik scrapbook – papír csomagban (Pepco, 360 Ft, 32 oldal, 16 féle minta, szinte mindig kapható elrejtve az alsó polcon a sima rajztömbök között) találtam egy pink alapon színes pöttyös lapot, így ebből készültek zászlócskák. Kihúztam egy vékony, lazán megcsavart krepp papír szalagot, erre tűztem fel őket tűzőgéppel. Sima zöld lapból nagy köröket vágtam (kistányér körberajzolva), majd ezeket spirálisan végigvágtam.
A zöld „kígyókat” össze-vissza feltekertem, ezekre került még oldalanként 3-3 pici farsangi szemüveg, középre pedig egy nagyobb (sima stiftes ragasztóval tettem fel őket). Ugyanabból a papírcsomagból választottunk hozzá fehér alapon nagyon apró pink pöttyös lapot. Én itt már abbahagytam volna, de a lányok szerettek volna még valamit mellé, a két oldalára.

fali dekoráció elemei közelről: farsangi szemüveg, spirál vágása zöld körből, pöttyös zászlócskák

Körök belógatva

Ide egyszerű, minta nélküli kisebb-nagyobb zöld körök kerültek egyszerűen belógatva. Ehhez először körberajzolgattam a cukortartót, majd a kisebbekhez az édesítőszer dobozát. Mindegyikre került egy darabka kétoldalú ragasztószalag, majd a méretre szabott vékony kalapgumi. Ezekhez vékonyabb, 0,5 cm széles kétoldalú ragasztó is elég lett volna, de nem volt elég időm, hogy a szélesebbet elfelezgessem. Vékonyabb cérnán, damilon jobban mozognak, libegnek az ilyen alkotások.

zöld lapon körök, kivágva 2 színű zöld lapból 2 méretben körök, hátulján kétoldalas ragasztó, utolsó képen a ragasztócsíkon áthúzva vékony kalapgumi köti össze őket

Az egész fal egyben ilyen lett a végére

halványrózsaszín fal előtt farsangi dekoráció: pöttyös zászlócskák, zöld kígyózó papírszalagon 6 kis szemüveg, oldalt különböző színű és méretű zöld körök

Néhány szemüveg sablon, amik akár dekorációhoz, akár jelmezhez vagy csak színezgetni is használhatóak

Farsangi szemüvegek

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten