Nyárzáró

írta 2022. 08. 30.Kreatív ötletek0 hozzászólás

kész kép a polcon

Itt van az ősz…

Tudom, hivatalosan még nyár van, de azért lassacskán – ha akarja, ha nem – mindenki kénytelen lezárni a nyarat és visszaszokni a szürkébb hétköznapokba. A gyerekeknek ezt nem mindig elég csak elmondani, jobb tevékenyen megerősíteni. Mi minden évben az utolsó napok valamelyikén szó szerint és képletesen is feltesszük a nyarat a polcra. Végignézzük, mi minden történt, ki mit szeretett, mit kevésbé, mit ismételjünk meg jövőre mindenképp. Aztán készül róla valamilyen formában emlék, ami felkerülhet a polcra vagy a falra, ahol tanév közben is jó érzés rápillantani néha.

Gyors megoldás

Válogassátok át a nyári fotókat és készítsetek (készítessetek) belőle fotókönyvet, fényképalbumot, fotómontázst. Ha több időtök van és éreztek kedvet hozzá, készülhet kreatív fotóalbum, scrapbook belőle. Egy sima üres albumba helyezzétek el a fényképeket, majd dekoráljátok nektek tetsző módon: matricákkal, nyomdákkal, strasszokkal, szalagokkal, apró lapos kagylókkal, feliratokkal, rajzokkal stb. Minden eseményhez tehettek a fotók mellé akár emlékbe megtartott belépőjegyet, karszalagot, szalvétát vagy bármit, ami elég kis méretű ahhoz, hogy az albumot még be lehessen csukni.

Nyári napló, emlékkönyv

Ezt sokan már nyár elejétől vezetik rendszeresen, minden jelentősebb programot, eseményt beleírnak. Kisiskolásoknak ez szuper gyakorlási lehetőség, észrevétlenül írnak-olvasnak vele napi szinten. Van olyan is, aki csak az utolsó héten állítja össze, visszamenőleg belejegyzi amit fontosnak gondol vagy ami eszébe jut visszagondolva az adott dologról. Ebbe is kerülhet fénykép, de nem kötelező elem. Ennél inkább az érzéseken, emlékeken van a hangsúly, amit a fotó legfeljebb kiegészít, míg egy scrapbooknál a kép a központi elem, ami köré kerülnek a kiegészítők.

Mi készítettünk már nyári naplót mindkét módon. Nem vettünk hozzá külön drága emlékkönyvet, a tanévről megmaradt sima füzeteket szoktuk ilyen célra hasznosítani. Amikor egész nyáron írjuk, akkor mindig a tanévzáró napja az első bejegyzés, utána minden gyereknek fontos esemény belekerül. Visszamenőleg készítve kevesebb bejegyzést írunk, ilyenkor már könnyebb kiválogatni, mi volt igazán jó, megörökítésre alkalmas élmény.
Nyári naplónak felmatricázott füzetek A/4 és A/5 méretbenelsős által írt felirat körbematricázva "az évzáró hosszú volt és unalmas. Utána az egész család fagyizni ment"

Nagyobb emléktárgyaknak

Minden gyerkőc szeret gyűjtögetni dolgokat. Nyáron is mindig akad egy szép csigaház, kavics vagy kagyló, amit feltétlenül haza kell vinni. Esetleg készített valami klassz nyári alkotást az egyik táborban, az oviban vagy otthon? Ezeket egyszerűen eltehetitek emlékbe egy mély képkeretben elrendezve. Ha szeretnétek, tehettek a tárgyak közé fényképeket is.
mély képkeretben elrendezett nyári emlékek

Színezhető kép

Kicsi a helyetek, kevés az idő vagy türelmetlenebb a csemete? Akkor is van lehetőség nyári emlékképet készíteni.
Nyomtassátok ki az alábbi képet, a vitorlásokra, delfinekre, felhőkre, sirályra írjátok rá a legjobb élményeket. Erre is kerülhet karszalag vagy más lapos dolog. Lehet színezni vagy csak a körvonalakat áthúzni, de maradhat fekete-fehér is és színes filccel készülhetnek a feliratok. A képkeret sem kötelező, tehetitek gyurmaragasztóval a falra, szekrény oldalára, tűzhetitek parafa táblára stb.

Nyári emlékek

két gyerekkéz színezi a képetelőző kép egy részlete kiemelve közelről

+1 ötlet

Miután a nyártól elköszöntünk, jöhet a felkészülés! Ebben segíthet ez a régebbi poszt, amelyikben leírtam, hogyan készül nyár végén a tematikus időkapszula, amit nagyon jó újra kinyitni a tanévzáró után:

Időkapszula ovi-sulikezdés előtt

Tegyétek Ti is a nyarat a polcra!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten