A hal, akinek úszóhólyagja is van

írta 2020. 10. 13.Kreatív ötletek0 hozzászólás

kettő kész palack-hal, mellette hal rajzok fel-és le úszó halakkal

Ne aggódj, nem kell kimennetek horgászni, és a fürdőkádat sem kell átadnod egy halnak. Ez csak egy szobahal, azaz inkább tantermi bemutatóhal. Merthogy eredetileg egy környezetismeret órára szánt gyűjtőmunka szemléltetésére született. A téma pedig a halak úszóhólyagja volt.

Nem ment olyan gyorsan az elkészítés, mert én a magyar-földrajz-történelem vonalon mozgok otthonosan, a gyerek meg persze direkt olyan témáknál érez kedvet a plusz feladatok vállalására, amiknek semmi közük ezekhez. Ráadásul se nagy horgász se nagy halfogyasztó nem vagyok, így nekem is készülnöm kellett „haltanból”, mert addig sejtettem, hogy vízben élnek, belül szálka, kívül pikkely….de hogy úszóhólyag?  Nem tudom, ti többet tudtok-e, mint egy negyedikes, de itt egy gyors összefoglaló:

halak úszóhólyagjának a szerepe

Szóval valamiképp a hal úszóhólyagjának gázzal telítődését, növekedését illetve a csökkenését szerettük volna kézzel foghatóbbá tenni. Sokáig gondolkoztunk, hogyan is lehetne ezt jól bemutatni, mikor eszembe jutott az ikreim egyik régi, ovisokkal végezhető kísérletekről szóló könyve. Abban pedig volt egy ötlet, ami éppen jó alapnak bizonyult.

Máris mutatom, hogyan készült a halunk:

palackból készített hal kellékei, lufi, szívószál, palack, gyurmaragasztó, kétoldalas ragasztó, nyomtatott hal

Elkészítés:

  1. A lufit dugd bele a palackba
  2. Húzd szét a száját és illeszd a palack szájára
    a lufit engedd bele a palacka, majd a száját feszítsed ki a palack szájára
  3. Ollóval fúrj egy lyukat a palack aljától kb 7-10 cm-re
  4. Dugd be a lyukba a szívószálat, rögzítsed és egyben légmentesen zárd le a lyukat gyurmaragasztóval
    palack-hal, ollóval fúrj lyukat a palack aljától 7cm-re majd dugd bele a szívószálat és rögzítsed gyurmaragasztóval
  5. Vágd ki a halat, a szürke oválissal jelölt részét szintén, majd, ha van rá lehetőséged lamináld vagy tedd 2 réteg öntapadós tankönyvborító közé
  6. Vágd körbe a halat újra és a kétoldalas ragasztó segítségével ragaszd a palackra úgy, hogy az átlátszó ovális részen a lufi látszódjon.

palack-hal, halsablon kivágása, laminálása, majd palackra ragasztása kétoldalas ragasztóval

Már csak használni kell, ami nagyon egyszerű: ha belefújsz a szívószálba több levegő jut a palackba, ettől a lufi kilapul (azaz a hal úszóhólyagja üres vagy minimális gáz van benne, így mélyebbre merül), ha kiszívod a levegőt a szívószálon át, odabent kevesebb levegő lesz, a lufi viszont kintről tud még beszívni, felfújódik. (azaz a hal úszóhólyagja megtelt gázzal, feljön a felszínre.)

palack hal lufiból készült úszóhólyagja közelről

Az eredetileg órára bevitt hal :

kész palack hal úszóhólyaggal

Mint látjátok, kivi szörpös palackból készült, (mert nem igazán van itthon műanyag flakon, nem volt választék) de szélesebb felső résszel rendelkező, átlátszó palack a legjobb hozzá. Mivel kissé sietve készült, amolyan utolsó pillanatos alkotásként, az első kezem ügyébe kerülő halat nyomtattam ki, és csak laminálás előtt jöttünk rá, hogy teljesen „kopasz”. Mármint pikkely-mentes. Lakkfilccel kapott hát némi pikkelyt meg az uszonyaira pár vonalat, hogy mégiscsak tisztességes hal benyomását keltse.

Nektek annyival könnyebb dolgotok lesz, hogy készítettem egy sablon-csomagot, ha éppen a hal hiányozna csak az elkészítéshez.
Benne van az általunk használt „kopasz” hal, a fenti képeken szereplő pikkelyes példány és színes nyomtatáshoz egy teljesen élethű is. Amennyiben nincs lehetőséged színes nyomtatásra, az első 2 sablon valamelyikét nyomtasd ki színes lapra (az eredeti halunk halványzöld, a fent használt pikkelyes halványkék lapra került):

Hal sablon

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten