Aszfaltkréta készítése otthon

írta 2023. 08. 29.Mit, hogyan?0 hozzászólás

különböző színű, alakú, mintájú kréták egy kőlapon a kertben
Aszfaltkréta házilag

Sok helyen olvastam már, hogy mennyire egyszerű aszfaltkrétát készíteni otthon, mégis évekig halogattam, hogy kipróbáljam.
Maga a recept nagyon egyszerű, mindösszesen egy csomag modellgipsz és temperával megszínezett víz szükséges hozzá. Gipszfigurákat rengeteg alkalommal gyártottam már nagy mennyiségben (táborban, városi rendezvény kreatív sátrához stb) és a saját gyerkőceimnek kisebb tételben is, így gondoltam ez sem lehet nehezebb, 10 perc alatt megöntöm őket, száradnak egy-két napot és készen is vagyunk.

Aztán amint nekiálltam a megvalósításnak, rájöttem, hogy mégsem ugyanolyan egészen, mint a festhető gipszfigurák elkészítése.
Ezekre érdemes figyelned, ha aszfaltkrétákat készítenél:

A megfelelő hely

Alaposan gondold át, hol állsz neki a krétaöntésnek. Nagyobb a helyigénye a sima gipszöntésnél. Mindenképp használj viaszosvászon terítőt, nagy tálcát vagy könnyen lemosható helyen dolgozz. Ahány színt szeretnél, annyi edényre, dobozra lesz szükséged, kell hely a gipsznek, a temperáknak és az öntőformáknak is.

földön 3 joghurtospohárban színezett vizek, bordó, sötétzöld, élénk narancs, tejfölös vödörben öntőformának hengerek, egy csomag gipsz

Az öntőforma

Használhattok bármilyen gipszfigurák öntéséhez való sablont, szilikon formákat, édességek üres műanyag rekeszeit, homokozóformát. Sokfélét készítettünk már, mindből kijött könnyedén a kréta, azonban nem lehet mindegyikkel szépen vagy könnyen rajzolni, színezni. Volt, amit nehéz volt megfogni, irányítani, túl vékony vagy épp túl vastag vonalat húzott, esetleg könnyen eltört.
különböző alakú kréták: téglalapok, hullámos forma, szivecske
A legjobban a klasszikus hengerforma vált be. Ehhez én alufólia, folpack üres papírhengerét használom, mert ennek pont jó az átmérője. Három nagyjából egyforma darabra vágom sima kiskéssel vagy szikével. Utána felvágom az egyik oldalát végig, majd a szemközti oldalt is majdnem teljesen. Így könnyen szétnyitható öntőformát kaptok. Belülről sütőpapírral bélelem, hogy ne ragadjon bele a papír a gipszbe.
szétvágott papírhengerek, sütőpapír, ragasztó.
Cellux vagy szigetelőszalag segítségével 2 helyen összeragasztom. A formák alját szintén sütőpapírral ragasztom be szorosan. Ha az alja nem jól illeszkedik, kifolyik a gipsz az öntésnél. Az első osztályos csomagból megmaradt kis kék-piros kartonköröket használtam, míg el nem fogytak.
Hagyhatod a hengert egészben is, van, amikor nekem sincs kedvem felvágni, visszaragasztani mindet. Ekkor csak belecsúsztatok a belsejébe egy darabka sütőpapírt, öntésnél vigyázok, ne gyűrődjön le. Az alját ugyanúgy zárom, mint a felvágott darabokét.
hengerek alja sütőpapírral leragasztva

Helyes sorrend

Először olvasd el a gipsz csomagolásán a használati útmutatót, mérd ki a szükséges vizet. Ezt oszd el annyi edénybe (kiürült tejfölösvödör, jégkrémes doboz stb) ahány színnel dolgozni fogsz. Mindig mérd ki a vizet valamivel, utána ezzel tudsz megfelelő mennyiségű gipszport is kimérni. Például minden színhez 1 joghurtospohár víz, 2 joghurtospohár gipszpor.
A keverőedény méretét úgy válaszd ki, hogy legyen benne elég hely a gipszpornak és keverni is kényelmesen lehessen. Ehhez használhatsz szívószálat, ecsetet, botot, kanalat.
Keverd a vízhez a temperát úgy, hogy addig adagold, míg sötét, élénk színű nem lesz, a gipsztől és a száradástól sokat fog halványodni. Vigyázz, ne kerüljön túl sok levegő a masszába, mert lyukacsos lehet tőle a krétád.
piros szín bekeverve légbuborékokkal a tetején
Utána keverd az első színhez a gipszet és öntsd ki a formákba. Aztán jöhet a következő szín és így tovább addig, míg mind nincs készen.
Én az összes hengert egy nagyobb vödörbe / dobozba állítom, így könnyebb tölteni őket. Ha mind tele van, finoman megrázogatom az egészet, hogy az esetleges légbuborékok eltűnjenek.
Ha van kedvetek, készülhetnek foltos, csíkos kréták is. Foltoshoz csak öntsd a kiválasztott színeket egymással cserélgetve a formába, közben finoman meg is keverheted. Csíkosnál hosszabb szünet kell, várd meg, míg az első szín kissé megköt, de nem teljesen száraz (2-5 perc) és utána töltsd rá a következő színt.

Száradás

Az öntőformákból időjárástól függően egy-két óra után kiveszem a krétákat. A hengereket felvágom a celluxos ragasztásnál, így nagyon könnyen kiszedhető a kész kréta. Ha egész hengerrel dolgozom, akkor alulról ki kell nyomni belőle a krétát. Ehhez jó, ha van kéznél egy erősebb, az öntőforma átmérőjénél vékonyabb rúd (pl hosszabb nyelű fakanál). Utána szellős helyen még 2-3 napot száradni hagyom őket használat előtt.

Ami meglepő lehet ilyenkor, az a kréta kinézete. Előfordulhat, hogy nem sima, egyenes oldalú darabokat kaptál, pedig minden oldalon tökéletes krétákat láttál a posztokban, képeken. Nem rontottál el semmit, csak a nem tökéletes darabokat senki nem meri megmutatni, pedig a házilag öntött kréta nem feltétlenül lesz mindig sima. Elcsúszik a sütőpapír, beleragad a formába, eldeformálódik az öntőforma stb. Várd meg, míg teljesen kiszárad és ha zavar a kinézete finom dörzspapírral igazítsd ki az oldalait. De tapasztalatból mondom, a gyerekeket ez semennyire nem érdekli, sőt, versenyeznek ki talál menőbb mintázatú darabot…
kréták, amiknek a sütőpapír barázdákat hagyott az oldalán

Összességében jó lehet pár darabbal, ha a móka kedvéért kipróbálnátok egyszer a csemetével, de nálunk nem lett rendszeres dolog belőle. Mindenképp nagy mennyiséggel éri meg szerintem a befektetett idő és koszolás, de ehhez elég sokáig kell gyűjtögetni a jó méretű hengereket.
Ha éppen eszünkbe jut, akkor egy évben maximum egyszer, egy 2kg-s gipszből tavasz végén-nyár elején készítünk egy nagyobb adagot és ha az elfogy, marad a bolti változat.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten