Mezítlábas szőnyeg

írta 2020. 11. 02.Mit, hogyan?0 hozzászólás

kész mezítlábas szőnyeg felülnézetből, alatta-felette meztelen talpak

A szabadtéri mezítlábas ösvényekről biztosan sokan hallottatok már, vagy talán ki is próbáltátok őket. A Mezítlábas parkok és a Kneipp-ösvények olyan tematikusan kialakított útvonalak, melyeken mezítláb kell végigmenni, így a talpunkat masszíroztathatjuk a séta közben a különböző gondosan összeválogatott felülettel (természetes alapanyagokat használnak, homokot, terméseket, kavicsokat, ágakat, mohát, füvet). Az ilyen helyeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra, segít a lúdtalp, valamint a gerincdeformitások kialakulásának megelőzésében.

Novemberben viszont nem lenne túl okos dolog mezítláb sétálgatni odakint. Ezért készítettem még 5 évvel ezelőtt egy szobai mezítlábas szőnyeget a lányoknak. Igaz, ezen nem természetes alapanyagok vannak, de ettől még a funkciója ugyanaz maradt.  Mindig előkerül az év ezen időszakában, így mostanra kissé viharvert lett, ideje volt felújítani.

Az alapja egy sima 180cmx50cm méretű színes egyrétegű polifoam szőnyeg. (Próbálkoztam előtte tálcás változattal is, de folyton kihullott belőle minden, maguk a tálcák is elmocorogtak, nem volt az igazi). Többektől hallottam, hogy a kicsiknek készült polifoam puzzle szőnyegek is működőképesek, a darabokat összeillesztve elég stabil, a tárolása viszont nehézkesebb. Az egyszerű szőnyegformát feltekerni ugyan nem lehet, ha már van rajta mindenféle, de a választott dolgok méretétől függően 2-3 felé össze lehet hajtani.

Erre ragasztópisztollyal kerültek fel az összeválogatott dolgok. Az eredeti változaton különböző vastagságú, puhaságú szivacsok voltak (egy része csomagolóanyag volt kiszállított termékek mellett, a többi mosogató-és fürdőszivacs), bébiételes kupakok, Kindertojások sárga műanyag belseje, fiókokba való csúszásgátló, karácsonyfára való girland és finomszemcsés dörzspapír volt. (megpróbáltam a terméseket is, de egyik sem volt így ragasztva tartós) Úgy 3 éve kint maradt egyszer éjjelre a kertben tavasszal, elázott és néhány dolog leesett róla. Utána kerültek rá a színesceruzák és néhány tojástartó félbe vágva. Utóbbiak nem bírták a hajtogatást, így most leszedtük őket, valamint a Kindertojás belsőket is, mert azok kezdtek eldeformálódni (már túl nagyok lettek hozzá a lányok, 14kg-ig simán bírta). Az egész szőnyeghez összesen kb 6 darab ParkSide ragasztórudat használtam fel (280mm hosszú, 11mm átmérőjű)

Jelenlegi állapotában van rajta: 3 különböző vastagságú, felületű, puhaságú szivacs, dekorációkhoz használatos madártoll (ezeknek a szúrós végét levágtam, majd ragasztásnál húztam plusz egy csík ragasztót a vágott végre, így nem szúr), bébiételes, -és műanyag kupakok, színes ceruzák, kisebb-nagyobb pomponok, díszkavicsok, karácsonyi girland és buborékfólia (4 rétegben hajtogatva).

mezítlábas szőnyegen levő dolgok közelről: szivacs, bébiételes kupakok, vastag szivacs, karácsonyi girland, madártoll, díszkavics, pomponok, műanyag kupakok, színes ceruzák

Bármit tehettek rá, amit szeretnétek, arra figyeljetek, hogy semmi szúrós vagy éles ne kerüljön rá, hiszen mezítláb használják. Váltakozva tegyetek rá sima, göröngyös és érdes, puha és kemény felületeket. Néhány ötlet, mi kerülhetne még rá: vatta, különböző dörzspapírok, mosogatószivacs dörzsis felével felfelé (vagy éppen lefelé), műfű, csillámos dekorgumilap, parafa (lap vagy poháralátét), szilikon jégkocka / bonbonkészítő forma fejjel lefelé, fa spatulák, zseníliadrót, régi pulcsi egy darabja. Ha kisebb még a gyerek, akkor inkább különböző anyagdarabokban, vagy lapokban gondolkodjatok, apró leszedhető, lenyelhető dolog ne legyen rajta.

mezítlábas szőnyeg különböző részein lépkedő gyereklábak

Szeretnek rajta csak úgy mezítláb jönni-menni, de volt már mocsár, különleges híd (amin egyensúlyozva vittek át a fejükön babzsákot) és repülő szőnyeg is. Ők csak játszanak vele, közben pedig észrevétlenül fejlődnek. Próbáljátok ki ti is!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten