Zöldségek, gyümölcsök

írta 2021. 03. 21.Kreatív ötletek0 hozzászólás

bal oldalon vegyesen sokféle zöldség, jobb oldalon sokféle gyümölcs

Napi ötletelő – második hét

A heti ötletek a zöldségfélékhez, gyümölcsökhöz kapcsolódtak. Az egészséges táplálkozás alapvető eleme, hogy lehetőleg minden étkezéshez fogyasztunk belőlük valamilyen formában. A zöldségek közül némelyiknek a levelét fogyasztjuk (például fejes saláta), másnak a hajtását (spárga), gyökerét (sárgarépa), virágát (brokkoli), gumóját (fokhagyma) vagy éretlen, húsos magvait (zöldborsó, bab). A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom.
A hazai gyümölcsök termesztésének és kereskedelmének fejlesztésében, a déli gyümölcsök behozatalának jelentős szerepet játszott a két világháború közti időszakban Lenz József földbirtokos, kereskedelmi tanácsos, gyümölcs nagykereskedő. Erről és a gyümölcsökről itt olvashattok.

Néhány könyvötlet rossz evő, válogatós gyerekeknek, amiktől kedvet kaphatnak a kóstolgatáshoz:

  • Berg Judit: Meseleves (szerették a lányok, kicsit többet kóstolgattak utána)
  • Rebecca Cobb: Mind megettem!
  • Hohol Ancsa- Boris Juli: Terka a piacon
  • Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával (legnagyobb kedvenc, olvasva, megzenésítve bárhogyan)

Az egészséges táplálkozásról: Mi legyen a tányérodon?

A héten volt

Zöldség és gyümölcsválogatás

Babcsíráztatás 

Zöldség, – és gyümölcsmagok

Kavicsfestés

Versek és zöldség/gyümölcsbál

 

 

A zöldségek közül a babnál, pontosabban a babcsíráztatásnál ígértem még játékokat. Mindkettő „Az égig érő paszuly” című meséhez kapcsolódik.

Babszár építés

Mindössze néhány darab különböző magasságú és vastagságú hengeres dobozra (pringles, macikávé) vagy papírhengerre (papírtörlő, alufólia, wc papír guriga) és egy kartonlapra van szükség és máris  készülhet  egy ügyességi játék. A hengereket vond be zöld papírral (nekem éppen krepp papír volt itthon) vagy fesd le zöldre. Zöld kartonlapból vágj egyforma négyzeteket, a méretét a legszélesebb hengernél egy-két centivel nagyobbra hagyd. Nálunk a macikávé doboza volt a legnagyobb, 10 x 10 – es négyzeteket vágtam.

Ha elkészültek, vágj egy felhő / kastély formát, ezt gyurmaragasztóval vagy cellux segítségével rögzítsd egy ajtóra, szekrényre először alacsonyabbra, majd körönként magasabbra kerülhet. A gyereknek akkora babszárat kell építenie, ami felér a felhőig/kastélyig. Hengerrel kezdjen, arra egy négyzet kerül, majd újabb henger és így tovább.

zöld krepp papírral bevont hengerek, mellettük 10x10es zöld kartonból kivágott négyzetek. Másik képen whiteboard táblára rajzolt felhők és kastély, előtte a kész babszár (henger, négyzet, henger, négyzet váltakozva)

Számolós babszár

Ezen a babszáron lehet gyakorolni a számlálást, a visszaszámolást, tízig a pótlást / bontást, de akár még a szorzótáblát is.

Az alapja egy papírtörlő hengere, amit levélmintás dekorkartonnal borítottam be. A leveleket kivágtam, lamináltam, utána festett spatulára ragasztottam ragasztópisztollyal. A kész száron kis bevágásokat készítettem, ide kerülhetnek a levelek. A kastély egy színezőből való, kiszínezték, körbevágtam és lamináltam, utána saslikpálcára ragasztottam. A szár tetejére egy karton felhőt vágtam,  Ezután betettem az összes levelet a helyére, így látszott, hol lesz hely a kastély pálcájának. A felhőt átszúrtam a kastély pálcájával, az egészet a szár tetejére ragasztottam, a kastély aljához pedig vatta került.

A kész szárat egy kerámia kaspóba állítottam, virágtűző alapba, így stabilan megáll. Tehetitek kisebb virágcserépbe, súlynak használhattok só-liszt gyurmát, kavicsokat bele.Készítettem hozzá nyomtatható leveleket, kastélyt is.
az égig érő paszuly

henger bevágásokkal, laminált levél spatulára ragasztva, felhő forma átszúrva, kész baszár levelekkel, felhővel, rajta kastély

A leveleket a feladatnak megfelelően számozzátok be. Mivel a levelek lamináltak, filccel írva Használhattok stikeez figurákat, duplo, lego, playmobil emberkéket.

A képen egytől 10ig vannak számozva, lehet egyesével vagy párosával lépkedni a leveleken, lemászhat a kisfiú, miközben visszaszámol. Játszhattok vele úgy is, hogy dob egy számot, arra a levélre lép és meg kell mondania, onnan még hány lépés kell, hogy felérjen a tízesre.

Szorzótáblához a levelekre az adott szorzótábla eredményeit írjátok (3, 6, 9, 12, 15….). Először csak rakja be megfelelő sorrendbe a leveleket, utána kérdezz egy szorzást az adott táblából és ugorjon a figurája arra a levélre.

kész kastély babszáron

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten