Nyomd a buborékot tovább!

írta 2021. 10. 27.Kreatív ötletek0 hozzászólás

pillangó, miki egér fej és puzzle alakú pop it táblák, Nyomd a buborékot tovább felirat, ötletcsepp logó

Buborékvilág

Őszintén szólva, mikor tavaly év végén megjelent a PopIt néven elhíresült nyomkodós tábla, akkor azt gondoltam fél év alatt lecseng ez is és újabb trendi játék jön a helyére. De tévedtem. A buboréknyomkodás sikere töretlen, mostanra egész buborékvilág kezd kialakulni.

Újabbnál újabb darabok jelennek meg, különleges formák, színárnyalatok, sötétben fluoreszkáló változatok, icipici kulcstartótól a táskákon át az óriás társasig már minden van belőle. Manapság teljesen átlagos eszköz lett fejlesztő foglalkozásokon, logopédián, iskolaelőkészítőn, sőt sok helyen tanórákon is.
Figyelemzavaros, autizmussal élő vagy szenzoros ingerkereső gyerekeknek praktikusak lehetnek a nyomkodható buborékos karkötők, ceruzavégek, kulcstartók. Kicsik, puhák és bárhová magával viheti.

különböző pop it tárgyak: ceruzavég, hátizsák, karkötő, bálna, among us figura, vegyesen kulcstartók, alakzatok

Hogyan használjuk most?

Tavaly még ezekre használtuk, azóta nálunk is bővült a készlet 10x10es nagy táblákkal és újabb ötletekkel.

Számok / betűk

A 10x10es tábla matekos feladatokra kiválóan alkalmas. Legyen szó akár bontásról, pótlásról, műveletek végzéséről. Nagylánynál még használtuk az abakuszt, most az ikreknél inkább csak dísz az íróasztalon. Lehet kapni készen számozott táblákat, betűsből én eddig csak az angol abc-t láttam, így ha magyart szeretnétek alkohol filc segítségével megírhatjátok. Sokkal érdekesebb ezen betűzgetni a szavakat, mint egy papírlapon.

Példák:
  • le van nyomva 3 buborék, mennyit kell még lenyomni, hogy 10 legyen
  • keresd meg a páros számokat 20ig
  • találd meg azokat a számokat, amik hárommal szorozva nagyobbak, mint 20
  • adott művelet elvégzése fejben
  • adott szóból csak a magánhangzókat nyomja le
  • te nyomod le a betűket, a gyerek olvassa össze a szót
  • benyomsz betűket, alkosson minél több szót belőle
  • nyomjon le annyi buborékot, ahány részre törhető a szó (szótagolás)

pop it táblák nagyítva, buborékok közelről

Fények

Átlátszó műanyag dobozba kerül a fényforrás, a doboz tetejére pedig a PopIt tábla. Ilyenkor besötétítünk hozzá. Szeretik nézni, hogyan változnak meg a színei, hosszú időre leköti őket. Bármelyik feladattal, játékkal párosíthatjátok. Ha a sima tárgykeresgélés, nyomkodás már unalmas, ettől megint izgalmas lesz.
Olyan is van, hogy egy adott számot , apró tárgyat (gombot, pompont) vagy betűt kell megtalálni, ilyenkor pici zseblámpa fényével kell „elkapni” az adott dolgot.

Pl. különböző gombok kerülnek a lyukakba, aztán állításokat mondasz egyről és azt kell megtalálni a fénnyel (kicsi, sárga, négy lyuk van rajta)

pop it táblák nagyítva, buborékok közelről

Irányok

Ha még nem mennek tökéletes az irányok, PopIt táblán gyakorolhatjátok ezt is. Ehhez mindenképp sima négyzet alakú a jó választás, minél nagyobb, annál nehezebb a feladat készülhet hozzá.
Jelölj ki egy kezdőmezőt, (piciknél ez legyen üres, nagyobbaknál ebbe az egybe kerüljön valami apróság) utána add meg milyen irányba hányat lépjen a gyerkőc. Követve az utasítást piciknél meg kell mondania, mi van abban a lyukban, ahová megérkezett, nagyobbaknál valami apróságot kell tennie a célba. Extra motiváció a gyakorlásnál, ha smartiens, PEZ vagy egyéb apró édesség van a mélyedésekben és megeheti a célmezőn levőt, ha helyesen követte az útvonalat.
Kicsiknek használjatok színes, számozott nyilakat, nagyovisoknak elég a sima nyíl alatta számokkal, nagyobbaknak leírhatod vagy szóban is kiadhatod az utasítást.

A telhetetlen hernyócskás játékhoz készültek már irányokat mutató nyilak 4 lépéses feladatokkal, ezeket és a sima nyilakat külön letölthetitek.

Nyilak

pop it táblák nagyítva, buborékok közelről

Memóriajáték

Ehhez két egyforma táblára van szükség (bármilyen alak lehet).
Ülj a csemete mellé, nyomj le 3 buborékot, ő pedig utánozza. Következő körben ismételd meg az előzőleg lenyomott hármat és adj hozzá még egyet. Ezt addig folytathatjátok, amíg meg tudja jegyezni a sorrendet.
Nehezebb változat, ha nem mellette vagy, hanem szemben vele és úgy kell dolgoznia. Ennél először csak másolás legyen a feladat 3-4 buborékkal, ha ez már jól megy, lehet játszani a memóriás verziót.

pop it táblák nagyítva, buborékok közelről

Zenére nyomkodás

Pihenéshez, lenyugváshoz vagy csak úgy szeretik zenére nyomkodni a táblán a buborékokat. Ehhez mindig valami klasszikus zenét választunk, ami nem túl gyors. Ujjtornához, a kéz bemelegítéséhez is használható írás előtt.

pop it táblák nagyítva, buborékok közelről

Több helyen láttam, olvastam már, hogy ezeket a formákat jégkocka készítésre, csokiöntéshez is használják. Ezt mi inkább nem próbáltuk ki, hiszen ezek nem konyhai felhasználásra készült dolgok, nem tudjuk milyen anyaggal színezik, kioldódik-e belőle bármi hő hatására stb.

Nálunk marad a gyerekszobában játékként, tanuláshoz használható segédletként.

Játsszatok kreatívan!

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten