Minivilágok

írta 2023. 07. 25.Kreatív ötletek0 hozzászólás

kinderfigurák egy tóparti minivilágban sátor előtt
Esős nyári napok

Bár nyár van, azért idén nem ritkák az esős, viharos, hűvösebb napok sem. Ilyenkor pedig benti elfoglaltságot kell találni. Méghozzá olyat, ami a lehető leghosszabb időre lefoglalja a gyerek(ek)et. Nálunk ez a legtöbbször valamilyen minivilág elkészítését jelenti. Ezek olyan játékterek, amiket berendezünk valamilyen témához: lehet dzsungeles-felfedezős, tengerparti nyaralós, sivatag stb.

Téma és az alapok

A témát kiválasztják a gyerekek vagy ötletelhetünk együtt is. Ez lehet igazából bármi: volt már dzsungelfelfedezős, sivatagi piramisépítős, tengerparti nyaralós de lehet képzeletbeli világ is. Ma nálunk a hétvégi pillecukor-sütés után és a sátrazásra várakozás miatt sátras – kirándulós minivilág épült. Nem kötelező hozzá tálcát, kartondobozt (egyben vagy szétvágva) használni alapnak, de én szeretem, praktikus, ha van egy behatárolt játéktér. Egyszerűbb mozgatni, amikor annyira megtetszik, hogy napokig-hetekig nem lehet elbontani, de amúgy útban lenne. Ráadásul a takarítás is könnyebb így. Több kisebb dobozt (cipősdobozok pl.) egymásra téve nem csak oldalirányban, hanem felfelé is készülhet játéktér: nagyon magas fa, többszintes ház stb.

Az alapot a kiválasztott témához készítjük el. Ide felhasználunk bármit, amit találunk itthon: kartont, krepp papírt, filcanyagot, anyagdarabokat, alufóliát, festett rizst, de akár törölközőt is, ha passzol a témához.

egy nagy szürke tálcán 2 féle zöld karton, kék filcanayagból tó forma

Tereptárgyak

Utána következhet a berendezés: végignézzük, milyen tereptárgy, kiegészítő van meg készen egyéb játékból, amit használhatunk. Többnyire fákat, növényeket, esetleg egy-egy bútort, állatkát veszünk ki a duplo / playmobil / lego / schleich / különböző fa játékkészletekből. A szereplők is ezekből szoktak kikerülni vagy a kinderfigurák közül.
Ha szükséges, szobanövényeket is felhasználunk – természetesen cserepestől – a lehető legjobb környezethez. Ami még szinte mindig előkerül, azok a természetes alapanyagok, séták, kirándulások alatt gyűjtött kövek, botok, kagylók, termések stb.

playmobil fák, kisgyerek figurák, mókus, béka, hattyú

DIY kiegészítők
avagy ami nincs, készítsd el magad

Ilyenkor derül ki, mi mindent szeretnének még a játékhoz, ami éppen nincsen. Ma például 3 sátor készült spatulákból és egy pici tábortűz is kellett a pillecukrokhoz.

A sátrakhoz 2-2 spatulát egymáshoz ragasztottam a tetejüket keresztezve. Az elsőt érdemes körbe rajzolni, a többit pedig ebbe a sablonba igazítani, így egyforma lesz a sátor mindkét vége. Ezek után elég lehet egyetlen spatula a már kész oldalak felső végébe illesztve. Ha stabilabb sátrakat szeretnétek, alulra is kerüljön egy-egy spatula. Mi a nagy sátrat karton alapra állítottuk, apró lyukakat vágtunk az alsó végeknek és odaragasztottuk. Utána a kész vázat végig spatulákkal borítottuk, így inkább faházra hasonlított végül. A kicsik közül az egyik ragasztott sátorlapot kapott levélmintás anyagból, a másikra levehető sátorlap került: sima téglalap alakú krepp papír, a keresztrudaknál kivágva.

fa spatulákból sátor váza, nagyobb spatulákból egy kész oldal

kartonlapon körberajzolva egy készre ragasztott sátorvég

A tábortűz gyorsan elkészült a nagyméretű szerepjátékoknál használt szobatábortűz alapján. Vágtunk pár négyzet alakú gyűrt papírt piros-narancs-sárga színekben, ezt összefogva egy csepp ragasztóval kész is volt maga a tűz. Lehet bele mini LED mécsest tenni, így akár valóban világíthat is. Nálunk ez most nem volt kéznél, így maradt a sima verzió. A fahasábokat egy a nyári dekorüvegből kiszedett uszadékfa-darabkából vágtuk. A tűz köré a kövek ugyanebből a díszüvegből kerültek ki.
A pillecukorhoz vékony botot kerestünk a kertben (akkor már csak szemerkélt az eső), a végére pedig szintén a díszüvegből kerestünk megfelelő formájú és méretű fehér fa gyöngyöt. Ha épp nincs ilyenetek pillecukor sok dologból lehet: gyurmadarab, vatta, másfajta gyöngy, ragasztópisztolyból megformázva a bot végére majd fehérre festeni stb.

playmobil figurák fa gyöngyből készült pillecukrot sütögetnek a játék tábortűznél

Játékfigurák

Végül érkezhetnek a figurák is. Először kindereket hoztak, de az nem vált be annyira. Kissé átrendeztük a dolgokat, új, nagyobb tó került be és megérkeztek a playmobilok a táborba. Ezekhez a minivilágokhoz bármilyen kisebb méretű figura megfelel, akár magatok is készíthettek sima karton, – vagy papírfigurákat is.

Közben elállt az eső is, ezért a sátrakat és pár figurát kivittek a kertbe játszani. Nálunk viszonylag gyakran megesik, hogy valami kinti játékká változik menet közben. Először a sziklás hegység (azaz a sziklakert) tövében aludtak majd tovább mentek Szederberek felé. (Jill Barklem – Szederberek összes meséje nagy kedvenc volt sokáig….).

sziklakert előtt 2 játéksátor, egyikben 2 playmobil figura alszik

Itt persze szedret is szedtek a sátor tetejéről, amit utána el is fogyasztottak. Azóta már újra idebent vannak és éppen esti sütögetésre érkezett vendégségbe Elza királynő.

3 játék sátor szederbokrok előtt

játéksátor tetejéről playmobil figura szedret szed, mellette egy sátorban ülve 2 playmobil figura szedret eszik

Minivilágot Mindenkinek!

Szóval mondhatjuk, hogy a tervezéstől az elkészítésen át a játékig egész napos program lett belőle. Természetesen minél kisebb a gyerkőc, annál több dolgot kell a felnőttnek elő,-és elkészíteni. Türelmetlen csemetéknek vagy olyanoknak, akik még sosem készítettek ilyesmit, kezdetben a teljesen kész minivilág a legjobb és onnan lehet lépésről lépésre egyre több dologba bevonni. Idővel aztán már saját maguk is képesek ilyesmiket elkészíteni. A lányok 9 évesek múltak és minimális segítséggel önállóan találták ki és alkották meg a mai minivilágunkat.

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten