Tündér és manó lámpás

írta 2021. 07. 05.Dekoráció0 hozzászólás

kész lámpások világosban kerti kisasztalon

Nyári lámpások

A csillámló kis lámpásokat szinte minden gyerek szereti. Nem csak a téli ünnepek idején mutatnak jól a világító kis üvegek, nyáron is bátran készíthettek ilyesmit. Hangulatos fényforrás lehet akár a kerti asztalon, bokrok / fák ágára akasztva vagy a gyerekszobában egy polcon, komód tetején. Készülhet bármilyen gyerek által kedvelt témában, figurákkal. Mi most jó sok csillámporral tündér, – és manólámpásokat készítettünk.

Kellékek:
 • nagyobb méretű üres befőttes üveg (kiürült savanyúságos, lekváros vagy mézes üveg pl. A manós 720ml – es üvegből készült)
 • fekete karton
 • tündér / manó sablon
 • hegyes, éles kisolló vagy sniccer
 • decoupage ragasztó
 • ecset
 • cellux
 • csillámpor / színezett só (zárható zacskóban pár csepp ételfestékkel rázd össze a sót, majd tálcán szárítsad meg)
 • vékonyabb drót / zseníliadrót a lámpás füléhez
 • színben passzoló gyöngyök a drótfülre
 • LED mécses vagy mini égősor (egyszínű vagy színes tetszés szerint)
  Valódi égő gyertyát, mécsest NE tegyetek bele. A belülről díszített mécestartók, lámpások gyúlékonyak! Kizárólag LED mécsessel, LED égősorral használható.
 • dekoráció az üveg szájára (raffia, spárga, kötél, inda, csipkeszalag, művirág, gyöngy stb)
Tündér és manó sablon

lámpás kellékei: üres befőttesüveg, fekete karton, decoupage ragasztó, ecset, csillámpor, drót, gyöngyök, led mécses, sablon, hegyes kisolló vagy sniccer

Elkészítés:
 1. Válaszd ki a megfelelő sablont, rajzold át a fekete kartonra majd vágd ki. Készíthetsz a manó vagy tündér mellé szabadon füvet, gombát, állatkákat körben az üvegben.
 2. Pici cellux darabokkal rögzítsd a kivágott mintákat az üveg belsejére neked tetsző elrendezésben
  üveg belsejében fekete manó, gomba, fű
 3. Ha egyszínű csillámpor kerül mindenhová, akkor kend be az egész üveg belsejét körben a decoupage ragasztóval vékony rétegben és öntsd bele a csilláport. Forgasd többször körbe az üveget megdöntve, hogy mindenhová jusson csillám. A maradékot öntsd ki belőle egy lapra, így visszatöltheted a tartójába későbbi felhasználásra. Amennyiben több színt használtok, mindig csak azt a részt kend be ragasztóval, ahová az adott szín kerül. Miután az első részt bekented, töltsd bele a csillámport, forgasd körbe, öntsd ki a maradékot. Utána ragasztózd be a következő részt, csillámpor, forgatás, kiöntés és így tovább, míg nem végzel az egész üveggel. Ha a minta alá kerülne a csillám, finoman ütögesd meg az üveget és kihullik alóla a felesleg.
  üveg belseje beragasztózva, beszórva zöld majd kék csillámmal
 4. Felkenés után a decoupage ragasztó fehér, ettől nem kell megijedni. Mire teljesen megszárad átlátszó, láthatatlan lesz.
  kész csillámos üvegek átütő decoupage ragasztóval
 5. A fogófület vékony drótból a legkönnyebb elkészíteni, A virágkötő drót maradhat akár szabadon is, de gyöngyökkel szerintem jobban mutat és így kényelmesebb megfogni, felemelni vele a lámpást. Hajlítsd be a drót végét pici hurokba, így nem potyognak le a gyöngyök, egyszerűbb ráfűzni a szemeket.
  vékony virágkötő drótra felfűzve kétféle kék és kétféle rózsaszín gyöngy
 6. Az üvegek szájára először egy darabka spárgát vagy raffiát kötök szorosan. Ez alá csúsztatom be a drótfül végét, majd körbehurkolom és a felesleges drótvéget elhajtom hátrafelé. Utána addig tekerem még körbe a raffiával (vagy amit választottál) míg el nem tűnik a drótvég teljesen.

világító lámpások tündér és manó mintával sötétben

További megoldások, ötletek lámpásokhoz

Készíthetitek kisebb üvegből is, de az aprólékos picike formákat, tündéreket, manókat nagyon nehéz szépen kivágni, beleragasztani.

A minta és a csillámpor, színezett só kerülhet akár az üveg külső felületére is (mint a téli jeges hatású mécseseknél). Ennek előnye, hogy igazi gyertya, mécses is kerülhet bele, hátránya viszont, hogy hullik róla a csillámpor mindenfelé és könnyebben sérül a minta.

A világítással is sokféle hatást elérhettek: lehet hideg fényű LED mécsessel rejtélyes, meleg fényűvel hívogató, apró izzókkal tündérporos / szentjánosbogaras, színes izzókkal varázslatos stb.

Még néhány ötlet a Pinterestről:
különbféle mintával és fényekkel tündéres lámpások

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten