Préselt nyári virágok

írta 2022. 08. 01.Dekoráció0 hozzászólás

vadvirágok, virágszirmok, borostyánlevelek egy papír doboz tetejében

Mátyás Ferenc Vadvirágcsokor cím versének részlete

Augusztusban bármerre induljunk is, mindenfelé virágok fogadnak, legyen az akár egy rózsafa vagy egy apró pipitér. Ősszel sokan préselnek színes leveleket, ilyenkor viszont keveseknek jut eszébe megőrizni egy darabka nyarat préselt virágok formájában.

A meleg nyári napokon kora délelőtt, mikor a reggeli harmat már felszállt vagy kora este, mikor még nem záródtak be a szirmok elindulhattok néhány virágszálat vagy virágfejet begyűjteni. Nekem a legszebb eredményt a hagyományos könyvben préselés szokta adni, így én nem használom a gyors vasalós vagy mikrós módszereket. Akár egy hétig is kerülgetjük a méretes könyvkupacot, aztán óvatosan kiszedjük a törékeny kis növényeket és kezdődhet az alkotás.
Itt van pár tipp a gyűjtéshez: Nyári virággyűjtés

Képek

A megőrzött virágokból, zöldekből gyerekekkel egyszerűen készíthettek képeket. Mi Pentart univerzális hobbiragasztót használtunk: sokféle anyaghoz jó, kinyomva fehér, így látszik hova került ragasztó, utána pedig színtelenre szárad.
Készülhet tájkép egy mezőről, virágcsokor vázában vagy anélkül, de akár előrajzolt formát (állatokat, alakzatokat) is kitölthetnek velük, ahogy nekik tetszik. A különálló virágszirmok vékonyak, könnyen szakadnak, törnek, ezekhez kellhet felnőtt segítsége. Csipesszel szépen el lehet igazítani ezeket is. A kész képet kiegészíthetik rajzolt elemekkel: virágszárakkal, nappal, rovarokkal. Nekünk volt néhány bebarnult lóhere virágunk, az egyik ilyen fej lett a hangyaboly alapja, amit barna filctollal egészítettek ki magasabbra a lányok.

préselt virágokból készült kép, ami egy mezőt ábrázol. Külön körben kiemelve a virágszirom-pillangó csipeszes felhelyezése

Könyvjelző

Saját használatra vagy ajándékba is készíthettek a préselt növényekből könyvjelzőt. A gyors és egyszerű változathoz szükség van egy laminálógépre. Rendezzétek el a lamináló fóliában nektek tetsző módon a virágokat, leveleket. Ehhez mi A/5 méretű fóliát használunk, az a legtöbb könyvükhöz elég, de ha szükséges, hosszabb könyvjelző is készülhet A/4 méretben. Egy fóliából két könyvjelző lesz, laminálás után a rövidebb oldalt felezve.
Ha nincs laminálótok, akkor teljes felületén öntapadós füzet-vagy tankönyvborítóval is elkészíthetitek. Nem muszáj átlátszónak lennie: tehettek a növények alá méretre vágott színeslapot, papírdarabkákat mozaik szerűen, csillámport stb.
Még szebb a végeredmény ha kilyukasztjátok a kész könyvjelző tetejét vagy alját és szalagot tesztek rá. Jól mutat vele a színes raffia, vékony csipkeszalag, egyszínű szaténszalag is.

préselt borostyánlevelekből készített laminált könyvjelző zárt és nyitott könyvben, borostyánfal előtt

Váza / lámpás / díszüveg

Egy üres szebb formájú befőttes vagy szószos üveg és némi dekupázs ragasztó kell mindösszesen ehhez a műhöz. Kenjétek be dekupázs ragasztóval az üveg teljes felületét. utána helyezzétek el rajta a növényeket és jöhet még egy réteg ragasztó. Itt figyeljetek arra, hogy a szirmok, levelek teljes felületét vonjátok be. Minden növénynél a közepéről indulva körben a szélei felé kenjétek el a ragasztót, így nem marad ki sehol.
Ha feltöltitek vízzel vázaként használható. Tehettek bele gyertyát vagy LED fényfüzért, mécsest és készen is van a nyári lámpásotok. Maradhat üres díszüveg vagy mehet bele színezett dekorhomok.

laminált növényekkel dekupázsolt befőttesüveg ürsen és virágcsokorral vázaként

 

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten