5 ötlet torta helyett

írta 2021. 09. 27.Kreatív ötletek0 hozzászólás

díszdobozból készült torta, 5 ötlet valódi torta helyett felirat, ötletcsepp logó

Sok minden megváltozott a Covid-19 megjelenése óta az ovis és iskolás események, ünnepek megrendezése, szabályozása kapcsán. Ezek alól a szülinapok intézményben történő megünneplése sem volt kivétel. A vírus előtt a fő szabály az volt, hogy házi készítésű süteményt, tortát nem lehetett bevinni, de cukrászdából, üzletből vásároltakat a blokkot megőrizve igen. Voltak olyan helyek is, ahol eleve a maszatolós torta helyett inkább vödrös nápolyit, sós rágcsálnivalót vagy dobozos aprósüteményt részesítették előnyben.

Az utóbbi időben nincs egységes szabályozás erre:

 • Az egyik helyen egyeltalán nem engednek bevinni semmit, maximum a csoport énekel egy dalt az ünnepeltnek.
 • Van, ahol napokkal korábban be kell adni az ünnepre szánt innivalókat, nasikat, hogy az ünneplésig „karanténban” legyenek s csak utána kerülhet a csoportba.
 • Sok helyen nem engednek nagy közös zacskós/dobozos rágcsákat, csak egyesével csomagolt kiosztható dolgot vihetnek.
 • Persze vannak olyan intézmények is, ahol semmi nem változott, lehet bolti süti, torta.

Összeszedtem 5 ötletet, mit vihettek szülinapokra, ha éppen Nálatok sem engedik a valódi tortát, vagy lehetne ugyan, de Te mást szeretnél.

PAPÍR TORTASZELETEK

különböző mintájú, díszítésű papír torták

Időigényessége ellenére mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend a papír tortaszeletekből összeállított torta. A szeletek belsejébe kerülnek az édességek, meglepetések.

Sablonok

Sokféle sablonból lehet válogatni egy kis keresgélés után. Különböző módokon záródnak, van kétrészes is, ahol külön állítod össze a szelet alját és tetejét.A fellelhető sablonok legnagyobb része 10 vagy 12 szeletes tortához van méretezve, mivel ezt a legkönnyebb megszerkeszteni, illetve ebbe a méretbe a legkönnyebb elrejteni a dolgokat. A sablont át kell másolnod a kiválasztott egyszínű vagy mintás dekorkartonokra 10x vagy 12x, utána kivágni, hajtogatni, majd a ragasztási helyeknél megragasztva összeállítani. Ezután jöhet a megtöltése, lezárása, a torta összeállítása és díszítése.

Találhattok eleve mintázott, krémes tortaszeletet utánzó vagy mesefigurás sablonokat is. Ezekkel akkor tudtok időt spórolni, ha a nyomtatótok vastagabb lapra is képes nyomtatni. A sima fénymásolópapírnak nincs tartása, ha arra nyomtattok, hajtogatás előtt kartonra vagy műszaki rajzlapra kell ragasztanotok a mintás szeleteket és utána kivágni, hajtogatni, ragasztani.

különböző sablonok, mintás sablonok

Én 2 db 12 szeletest (lányoknak 2 árnyalatú rózsaszín, fiúknak 2 árnyalatú zöld) plusz 6 szeletet mellé közel 5 óra alatt készítettem el.
Az ehhez használt sablon:

Papírtorta sablon

 

Mi kerülhet bele?

Az én 12 szeletes változatom belül kb 12cmx6cm, így mindenből érdemes kicsit, minit keresni bele.

Kis csokiszelet, müzliszelet, smartiens, pez cukor, maoam,  bármilyen egyesével csomagolt cukorka, mini csoki, bonbon, mini gumicukorcsomag, nyalóka, matrica, tetkó (vízzel feltehető), mini buborékfújó, illatos radír, pici jegyzetfüzet, A/5ös nyomtatott színező feltekerve, mini figurák (stikeez, kinder stb), gyurmafigurák/állatkák (levegő száradó gyurma pl HeyClay) karkötő, nyaklánc, nyomda, hűtőmágnes, ujjbáb, levél-pajtik, lufi, kulcstartó stb.

Ügyesebbek készíthetnek saját sablont is. Sok szeletnél érdemes a magasságon változtatni (b oldal) mert különben nagyon szűk és alacsony lesz, amibe nehéz lehet bármit beletenni.

sablon szerkesztésének menete: a kör 360° ezt oszd el annyival, ahány szeletet szeretnél. Így megkapod a szelet háromszögletű oldalának a csúcsszögét.

Előnyei:

 • nem maszatol
 • nem kell kés a felvágáshoz, tányér az elfogyasztásához
 • egyszerű kiosztani
 • bármilyen stílusban készülhet

Hátrányai:

 • sérülékeny, könnyen szakad, benyomódik
 • mérete  eléggé korlátozza, mi kerülhet bele
 • elkészítése időigényes, hosszadalmas

zászlócskák

EMELETES TORTA ÉDESSÉGBŐL

A legtöbben „dörmis torta” néven ismerik, emlegetik ezt a verziót. Általában kis dobozos szívószálas innivalók és Dörmi maci szeletek kerülnek emeletes torta formában elrendezve. Természetesen bármi mással is elkészíthetitek, a lényeg, hogy figyeljetek a méretarányosságra, színek összhangjára.

Hogyan készítsd el?

Jól mutat és praktikus is, ha a szintek közé vesztek arany tortaalátétet. Cukrászkellékesnél, hobbiboltban, papírboltban vagy cukrászdákban is árulják, párszáz forintos tétel. Ez elég merev, szépen megtartja a szinteket és jól néz ki akkor is, ha nem fedik be teljesen a rá kerülő dolgok. A legalsó szint alá kerülhet peremes tálca is, az jelentősen megkönnyíti a szállítást, mozgatást.
A rá kerülő dolgokat én kétoldalas ragasztóval szoktam az alaphoz, illetve, ha szükséges egymáshoz rögzíteni. Ha nem elég stabilak a dolgok rajta, akkor kívülről még egyszer körbetekerem az egészet szélesebb celluxal is dekorálás előtt.

Ahhoz, hogy szépen álljanak a dolgok rajta, általában szükség van a. szintek közepén valamiféle belső támasztékra. Ez lehet tűzőhab (tűzőoázis, hobbiboltokban, barkácsáruházakban, virágkötészeti alapanyagok közt találtok), kartonhenger, de használtam már vészmegoldásként beburkolt konzervdobozt is.

Akkor mutat igazán szépen, ha szintenként felfelé egyre kisebb dolgok kerülnek rá.

szívószálas innivalókból, dörmi szeletekből, csokikból készült édesség torta

zászlócskák

DÍSZDOBOZBÓL TORTA

Ez a megoldás segítség lehet, ha nem színben összeillő dolgokat szeretnél vinni (vagyis nem mutatnának túl jól egymás felett), ha nem zacskóban / táskában szeretnéd bevinni a rágcsákat vagy az időigényes papírtorta helyett is használhatod.

Miből készül?

Készen kapható díszdobozokból. Választhatsz négyzetes, téglalap vagy kör alakúak közül. Ha nem találsz megfelelő mintásat, akkor hobbiboltban kaphatóak natur dobozok vagy bevonhatod a megvett dobozt anyaggal, dekorgumival, kartonnal.

Hogyan?

A legalsó doboz tetejére ragaszd rá a középső szint dobozát, majd a középső tetejére a legkisebb méretűt. Ugyanúgy dekorálhatod, mint a többi fajtát: szalag, gyöngy, díszfigura, virágok, pillangók, matricák. Legjobban a papír illik hozzá szerintem: formalyukasztóval, virágokkal, 3D origami állatokkal / gyümölcsökkel igazán szép alkotások születhetnek.

Vannak óvodák, ahol van a csoportban ugyanilyen kördobozból készült, csoportra szabott „öröktorta”. Minden ünnepelt elé ez kerül a kisasztalra, ezen fújja el a gyertyát és ebbe rejtik el neki az apró ajándékot.

díszdobozokból készített torták

Én mindössze vékony szalaggal egészítettem ki a kész dobozt, illetve a tetejére csillámos dekorgumiból került egy nagy hetes Barbie figurával. Smartiens cukor, müzli szelet került a felsőbe (mindből annyi, ahányan vannak a csoportban), gyümölcs az alsóba, mellé több 1,5 literes innivalót vittünk.

lufimintás díszdobozból készült torta, tetején arany hetes dekorgumiból és egy barbie figura

zászlócskák

EGYÉNI CSOMAGOK

Ha nem ragaszkodsz a klasszikus torta formához, akkor vihetsz kis tasakokat, zacskókat, csomagokat. Ugyanúgy egyesével csomagolt édességek, tárgyak kerülnek bele, nincs közös tálból osztogatás.

Mibe teheted az apróságokat?

Alapnak használhatsz papírtölcsért, papírtasakot, valamilyen játékot (pl homokozólapát), papírpoharat, kis dobozkát. Bármilyen témához kapcsolódóan elkészítheted, kapcsolódhat a gyerek kedvenceihez, jeléhez, a csoportja nevéhez stb.

homokozólapátba csomagolt édesség, dinoszauruszos papírtasakok

zászlócskák

GYÜMÖLCSÖS TORTÁK

Ez az a fajta, amit még nem próbáltam. Őszintén szólva nem is nagyon értem, ezt miért lehet bevinni ha házi süteményt nem (otthon megpucolja, darabolja, összeállítja), de mivel szintén sokan készítik, ez is bekerült az ötletek közé. Azt sem sikerült még megfejtenem, hogy ez hogyan marad szép, fogyasztható állapotú az ünneplésig, hiszen a legtöbb oviba, suliban ebéd után zajlanak ezek. Maximum úgy tudom elképzelni, ha valaki be tudja vinni éppen addigra frissen elkészítve vagy az adott helyen korábban, már tízórainál felköszöntik az ünnepeltet

Otthoni szülinapi zsúrra viszont remekül használható, főleg ha gyümölcskedvelő az ünnepelt és a meghívottak is. Az alapja görög – vagy sárgadinnye, amit ízlés szerinti gyümölcsökkel díszítenek.

dinnye alapú gyümölcsös torták

Függetlenül attól, hogy melyik megoldást választod, tartsd szem előtt, hogy az ovis-sulis szülinapok lényege nem az anyukák közti versengés. Egyik fajtánál sem érdemes túlzásokba esni sem mennyiséggel, sem a kivitelezéssel. A legszuperebb, nagyon kreatív és egyedi kalózhajó / unikornis formában rendezett édesség, világító-zenélő csodák inkább maradjanak meg az otthoni zsúrra. És a boltból, cukrászdából vitt sütemény, torta sem ciki vagy kevésbé jó, mint az órák alatt készülő papírtorta.

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten