10 ötlet, mit rajzolj aszfaltkrétával

írta 2023. 08. 11.Kreatív ötletek0 hozzászólás

krétával készült gyerekrajz

Unjátok már a sima rajzolgatást az aszfaltkrétával? Akkor ez a cikk pont nektek szól!
Összeszedtem 10 ötletet, mi miket szoktunk alkotni vele.

1. Ugróiskolák

Igen, ez talán a legelső, ami mindenkinek az eszébe jut. De ebből sem a csak a sima változat létezik. Játszhattok a formákkal, alakzatokkal, lehet akár 3D-s is. A játék lényege mindnél ugyanaz:

  • dobsz egy kővel (babzsákkal, plüssel, akármivel) először az egyes számú négyzetbe.
  • végigugrálsz a pályán a számok sorrendjében, egy formába egy lábbal, egymás mellettinél páros lábbal.
  • a végén megfordulsz, ez mindig páros lábas mező, visszafelé is ugyanígy ugrálsz, mikor elérsz a kőhöz felveszed
  • ha közben elrontasz egy ugrást, akkor visszamész az elejére
  • ezután a másik játékos jön, végigugrálja ő is
  • következik a kettes négyzet, oda kell dobnod a követ. Ha nem sikerül, a másik játékos jön
  • és így tovább, míg valakinek nem tudja teljesíteni mind a 10 négyzetet.

Gyerekkoromban mi ezzel órákat eljátszottunk, ma már az is ritka, ha 5 mezőnél tovább kitartanak a gyerkőcök. Pont ezért jó próbálkozni vele, kitartást, türelmet, szem-kéz koordinációt, egyensúlyérzéket, összerendezett mozgást is fejleszt.

rajzolt ugróiskolák. Első képen téglalap, két négyzet, háromszögek a mezők, a második képen 3D ugróiskola

2. Labirintus

Ez szintén elég gyakori játék. Olyan, mint a pici útkeresők, csak nagy méretben. Úgy válaszd meg az út szélességét, hogy a gyerek kényelmesen elférjen benne. Célszerű a körvonalat másik színnel jelölni, mint a belső falakat, de ha csak egy szín van, az sem probléma. Lehet akár nagyobb akadálypálya egy feladata vagy önálló játék is. Kerülhetnek bele „kincsek” amiket fel kell szedni útközben vagy éppen akadályok, amiket mindenképp el kell kerülni.

térkövön sárga labirintus részlete

3 Aszfaltjátékok

Ez az a változat, amikor mindenféle feladatot kitalálsz a gyerkőcnek: menjen végig egy vonalon, ugráljon egy lábon vagy épp páros lábbal, forogjon, dobjon, guruljon gördeszkán, másszon stb. Az egészet lehet egy adott témára építeni pl kert, világűr, kalózok stb. és ilyen mintákból elkészíteni mindent.
Nálunk gyakoriak a virágok: menjen végig a virág szárán, ugráljon egy lábon sziromról sziromra, utána páros lábbalfelhőről felhőre…
Az interneten rengeteg ötletet találhattok, de merjetek sajátot alkotni, nem lehet elrontani.

start vonal, utána zöld virágszár levelekkel, ezen sétál egy kislány

4 Ház

Lehet nagyméretű alaprajz, rajzolhatnak bútort, játszhatnak benne. Vagy készülhet emeletes babaház is, szintenként egy-két helyiséggel kisebb játékbabáknak. Mindkettő jó móka és ha egy vonal rossz helyre kerül vagy csak átrendeznék a bútorokat egy vizes szivaccsal könnyedén letörölhetik, javíthatják ezeket.
Sokat gondolkoztam azon, melyik képet használjam fel ide, de végül ez maradt. Messze nem tökéletes, látszik a vizes folt a törlés nyomán, picik a bútorok, görbék a vonalak, játék közben készült spontán kép. Lecserélhettem volna egy a cikkhez készült beállított képre, de ez sokkal valósághűbb.

két kisgyerek egy alaprajzban rajzol bútorokat

5. Helyszínek, minivilágok

Igen, mi sokat játszunk kint is és rendszeresen kiköltöznek a legók, a playmobilok, kinderek stb. Krétákkal bármilyen játékhelyszínt megalkothattok az erdőtől a nagyvárosig. Kanyaroghatnak utak a házak között, lehet virágos rét kis patakkal vagy amire csak szükségetek van.
Persze ha éppen ahhoz van kedvetek és kellő tér is rendelkezésre áll hozzá, akkor bármelyiket megrajzolhatjátok gyerek méretűben, hogy ők maguk játszhassanak benne.

fa játékfigura átkel egy falevél-hídon egy krétával rajzolt virágos réten folyó patak felett.

6. Négyzetpálya

Ehhez csak négyzeteket kell rajzolni, készülhet a célhoz igazítva bármekkora méretben. Használható például:

  • útirányokhoz: néhány négyzetbe tegyél valami apróságot (matricát, gyümölcsöt, egy szem cukorkát). Készíts hozzá pár kártyát nyilakkal, merre hányat lépjen a csemete. Ahová megérkezik, felveheti ami ott van.
  • szókeresőhöz: nagyban az igazi, először írd be a megtalálandó szavakat vízszintesen és függőlegesen, ha elég nagy a gyerkőc átlósan is lehet. Az üresen maradt négyzeteket töltsd ki mindenféle betűvel. Utána jöhet a keresés, a gyerkőc feladata megtalálni az 5-10 elrejtett szót.
  • óriásbingóhoz: Mindenkinek van egy-egy 4×4-es táblája, benne egyszerű rajzokkal. Ugyanezek a rajzon megvannak kis papírlapokon is. Sorban húzunk lapot, akinek van olyan rajza, áthúzza, kiszínezi, bekarikázza stb. Ha összejön valakinek egy sor vagy egy oszlop kap egy matricát.

A képen éppen a 6-os szorzótábla látható 3×3-as pályán. Először növekvő sorrendben leugrálják az eredményeket, utána mondok pár szorzást és átszínezik a jó eredményt. Minden jól sikerült pálya után jár matrica, 6 matrica után valami apróság pl ő választhat nasit, filmet, társast. Azért ennyi után, mert a könnyűnek mondható, jól menő szorzótáblákat nem szoktuk így ismételni (1-es, 2-es, 5-ös, 10-es), tehát csak 6 marad.

3x3-as pályán a 6-os szorzótábla eredményei, benne egy kislány

7. Mozaik

Rajzoljatok bármilyen formát, a belsejét osszátok mozaik szerűen kisebb területekre. Ezt mi papír festőszalaggal szoktuk megoldani, igaz kint nem tapad tökéletesen, de annyira a helyén marad itt is, amennyire a színezéshez, krétafestéshez szükséges.
Térkőnél szívesen kezdik el a kicsik kiszínezgetni a köveket egyesével, ebből is készülhet látványos minta.

krétával rajzolt mozaik minta

8. Élőkép

Biztos láttatok már olyan képeket, ahol a gyerek köré kiegészítőket, tárgyakat rajzoltak krétával és ettől olyan lett a kép, mintha a csemete el akarna érni egy csillagot, pillangó vagy épp szuperhős lenne stb. Érdemes kipróbálni, igazán egyedi alkotások készülhetnek belőle. Én ezekhez az élénkebb színek miatt vagy vizes krétát vagy krétafestéket használok. A gyerkőcök kipróbálhatják akár kedvenc babájukkal vagy plüssjátékukkal is.

játék baba fekszik krétával rajzolt pillangószárnyak közt

9. Biciklis pálya

Készülhet város szerűen úttal, zebrával, körforgalommal, parkolóval vagy ügyességi pályaként kanyargósra, ahol nem szabad rámenni a szegélyvonalakra. Kartonból készített jelzőtáblákkal vagy egy egyszerű piros-zöld kétoldalas tárcsával fel lehet dobni még a játékot.

bicikli kereke két sárga krétacsík közt, előtte rajzolt zebra

10. Társasjáték

Ha szép az idő nem csak odabent lehet társasozni. Most nem arra gondolok, hogy vigyetek ki egy plédet és játsszatok ott , bár ez is jó ötlet.
Viszont krétával szuper nagy társasokat lehet rajzolni. Melyik gyerek ne szeretne élő bábu lenni egy játéktáblán? Kígyók és létrák vagy sima lépegetős játék feladatmezőkkel? Akármit megalkothattok így. Vigyetek ki mellé igazi dobókockát, színdobókockát és mehet a játék.

három négyzet beszámozva egytől háromig

Játsszatok kreatívan!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, ha elkészítetted, vagy hozzászólnál, szívesen fogadjuk a véleményed!

Ötletcsepp - kreatív játékok gyerekeknek - illusztráció

Kitűzés a Pinteresten